AcasăUtileMeteoANM, COD PORTOCALIU de caniculă și o atenționare de vreme instabilă. Zonele...

ANM, COD PORTOCALIU de caniculă și o atenționare de vreme instabilă. Zonele afectate

(sursa foto: focusprimatv.ro)

Noi vești de la meteorologi cu privire la vremea din intervalul următor. Sunt anunțate perioade cu ploi torențiale, izolat grindină și vijelii, dar și disconfort termic accentuat și caniculă – în mai multe zone din țară.

Astfel, o atenționare COD GALBEN transmisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) în dimineața zilei de marți vizează intervalul 29 iunie, ora 12:00 – 29 iunie, ora 22:00 și manifestări specifice instabilității atmosferice. Mai multe județe se vor afla – integral sau doar parțial – sub incidența acestei atenționări meteo.

(sursa foto: meteoromania.ro)

”În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali și în estul Carpaților Meridionali, precum și în cea mai mare parte a Moldovei, în nord-estul Munteniei și nordul Dobrogei, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și, mai ales după-amiaza, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local 20…40 l/mp”, anunță meteorologii, cu precizarea că și în restul teritoriului vor mai fi, pe alocuri, manifestări de instabilitate atmosferică vor mai fi pe alocuri și în restul teritoriului.

Avertizări de caniculă, inclusiv un COD PORTOCALIU

Referitor la veștile despre temperaturi, ele nu sunt tocmai bune pentru cei care suportă mai greu căldura verii.

(sursa foto: meteoromania.ro)

Astfel, de marți, 29 iunie, de la ora 12 și până miercuri seară târziu, respectiv pe 30 iunie, ora 22:00, va fi în vigoare o avertizare COD GALBEN de disconfort termic accentuat și caniculă. După cum se poate vedea de pe hartă, și Capitala se va afla sub incidența acestui mesaj de la ANM.

Meteorologii transmit că ”în intervalul menționat, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureșului și sudul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă”.

Și că temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 și 36 de grade, iar cele valorile termice minime se vor situa între 18 și 21 de grade.

Tot în cursul acestei dimineți, ANM a transmis o avertizare COD PORTOCALIU, valabilă pentru zilele de 29 și 30 iunie, pentru Crișana, Banat și sud-vestul Olteniei.

Temperaturi de 38 de grade

Conform meteorologilor, în cursul zilelor de marți și miercuri – 29 și 30 iunie -, în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj ”valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35…38 de grade”.

Totodată, ANM transmite că ”joi (1 iulie), în estul și sudul teritoriului disconfortul termic se va menține ridicat, dar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în cea mai mare parte a țării și se va menține accentuată până la sfârșitul săptămânii”.