Cauta

Ne întoarcem de unde am plecat. Fără stocare, nu există viitor pentru regenerabile

România, lăsată în bătaia vântului

Prețurile negative din ultima perioadă, de pe piața zilnică a vânzărilor de energie, au afectat masiv regenerabilele, principalii producători de pe această piață. Consumul a scăzut alarmant, pe fondul prăbușirii economice, iar vârfurile de producție la eolian și fotovoltaic s-au suprapus cu un exces de energie în sistem. Singura soluție este stocarea, însă România nu-și permite luxul de a cumpăra baterii, din cauza prețurilor inaccesibile.

Cuprinse de euforia regenerabilelor, autoritățile din România au omis să ia în calcul și stocarea. Căci fără stocare, nu există niciun viitor pentru regenerabile. Specialiștii în energie spun că Guvernul trebuie să reglementeze urgent obligativitatea celor care își instalează parcuri fotovoltaice și eoliene de a-și achiziționa și baterii, pentru a estompa dezechilibrele produse în sistem. Bateriile însă sunt prea scumpe și au o capacitate prea redusă pentru a prelua cantitățile produse în orele cu vârf de producție.

Dacă investești și în baterii, pe lângă cheltuielile mari pentru construcția parcului de fotovoltaice sau eoliene, investiția nu mai este rentabilă. Același lucru este valabil și pentru prosumatori. Fără baterii de stocare, investiția nu se va amortiza în veci. Problema este că nici cu bateriile de stocare, care costă cam 10.000 de euro/MW, investiția nu se va amortiza. Prosumatorii mai întâmpină, însă, și o altă dificultate. Nu reușesc, decât foarte rar, să se racordeze la sistemul de distribuție pentru a ”injecta” energie în rețea, din cauza subdimensionării acestora și a lipsei investițiilor din acest sector. UE a decis, într-un termen extrem de scurt, să treacă de la un sistem clasic, la energia verde, fără a avea soluțiile tehnice pentru acest lucru. Țările sărace nu-și permit să-și cumpere baterii, iar cele bogate, chiar dacă și le permit, pierd la rentabilitate. Se merge obsesiv în direcția eolienelor și a fotovoltaicelor, fără a lua în calcul cea mai la îndemână energie regenerabilă, și anume hidroenergia, care, din motive obscure, este sabotată din toate părțile.

Alerta din Polonia care ne dă fiori

Ceea ce s-a întâmplat în aprilie în Polonia ar trebui să-i pună pe gânduri pe toți cei care iau decizii pentru statele din UE. Practic, operatorul de rețea polonez a declarat stare de alertă în sistemul energetic din cauza supraîncărcării rețelei, deconectând toate capacitățile de producție eoliene și fotovoltaice. Acestea au produs atât de mult, încât au atins două treimi din necesarul de energie al țării, iar excedentul nu a putut fi exportat. Cam acesta este viitorul pentru toate țările Uniunii Europene. O producție în exces, doar pentru o perioadă din zi, nu este o soluție, pentru că perturbă întregul sistem și riscă să se ajungă la un colaps generalizat.

”În România, cea mai la îndemână soluție pentru stocarea energiei este construcția hidrocentralelor cu acumulare prin pompare. Cu cât variabilitatea dată de resursele eoliene și fotovoltaice crește, din cauza punerii în funcțiune a tot mai multe capacități, cu atât crește necesitatea stocării. Acumularea pentru pompare este necesară pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic. Stabilitatea este capacitatea unui sistem electroenergetic de a face față unor perturbații”, ne-a declarat dr. ing. Nicolae Codreanu, fost director tehnic al Complexului Energetic Hunedoara.

Baterii și pentru prosumatori

Ideea specialiștilor din energie a fost lansată public și de reprezentanții Transelectrica. Aceștia au afirmat că o soluție la problemele create de regenerabile în sistem este impunerea stocării de energie, atât pentru producătorii de energie eoliană și fotovoltaică, cât și pentru prosumatori. O altă problemă ridicată de autorități a fost necesitatea creșterii consumului. “Creșterea producției de energie electrică trebuie să fie în concordanță cu creșterea consumului. După doi ani de criză, consumul s-a diminuat. Consumul trebuie stimulat, trebuie să avem investiții și pe zona de consum, astfel încât la nivelul anului 2030 să avem un consum maxim de 13.000 MW, altfel vom discuta despre supraproducție”, a declarat Virgiliu Ivan, șeful Dispeceratului Energetic Național.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • E oficial. Ursula a dat undă verde pentru importurile din Ucraina până în 2025
  • Gabriela Firea, a doua scrisoare deschisă către Nicușor Dan: „Domnule primar, sunteți serios?”
  • Real Madrid, regina Europei
  • Reputația Americii, în pumnii lui Trump
  • Politica de condamnare. Cum va juca Biden cartea vinovăției lui Trump?
  • Burse, cluburi, suporteri. Cât de rentabile sunt acțiunile în fotbal?
  • Băncile globale trag alarma: reglementările ecologice, un nou tip de risc imobiliar
  • Întâlnire de gradul 3!
  • Summitul lui Zelenski, mult zgomot pentru nimic?
  • Exit mobile version