AcasăEconomieMutare cheie. Transgaz preia transportul de gaze din Republica Moldova. Gazprom, lăsat...

Mutare cheie. Transgaz preia transportul de gaze din Republica Moldova. Gazprom, lăsat pe dinafară

În premieră absolută pe plan european, compania românească de stat Transgaz va prelua operarea, dispecerizarea și exploatarea rețelelor de transport gaze din Republica Moldova. Procedurile vor fi extrem de complexe, având în vedere că nu există precedent în operarea transnațională a conductelor de transport, însă avantajele, atât financiare, cât și de imagine, pentru România și Transgaz, vor fi semnificative.

Vestmoldtransgaz, filiala Transgaz din Republica Moldova, care opera gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, va prelua întreaga rețea de transport al gazelor din țara vecină, care are o lungime de circa 1.600 km. Decizia a fost luată de autoritățile din Moldova și legiferată în Parlament, Vestmoldtransgaz urmând să preia controlul, efectiv, în 19 septembrie, în cazul în care SRL „Moldovatransgaz” nu va finaliza procesul de separare în raport cu întreprinderea integrată pe verticală și nu va depune cererea de certificare însoțită de actele corespunzătoare. Pentru a continua să funcţioneze ca operator al sistemului de transport al gazelor naturale, compania Moldovatransgaz, unde acționar majoritar este Gazprom, cu 63% din acțiuni,  trebuie să fie certificată de către ANRE, ca operator STG separat, conform prevederilor celui de-al treilea pachet energetic, care prevede separarea funcţiilor de operator STG, furnizor şi distribuitor de gaze, care sunt în prezent realizate de Moldovagaz. Moldovatransgaz trebuie să finalizeze procesul de separare de Moldovagaz, obligația fiind o cerință a Pachetului Energetic trei al UE, care prevede că piața de energie trebuie liberalizată, iar activitățile de producere, transport și furnizare, separate. Astfel, nicio companie din industria energetică nu are dreptul de integrare pe verticală, în așa fel ca să nu apară concurență neloială. Gazprom, însă, se opune certificării, până când Republica Moldova va plăti o datorie de aproximativ 700 milioane de dolari, datorie pe care Moldova nu o recunoaște.

Termene depășite

Republica Moldova s-a angajat să implementeze pachetul energetic în 2012, apoi a primit de două ori o amânare până în 2016 și 2020. În iulie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege conform căreia Moldovatransgaz este obligată să depună documente la ANRE până la 10 septembrie 2023. În caz contrar, ANRE poate retrage licența companiei și să desemneze provizoriu un nou titular de licență ca operator al sistemului de transport al gazelor naturale în Republica Moldova. Data preluării fizice și documentare a activității de operare a întregului sistem de gaze naturale din Republica Moldova de către Vestmoldtransgaz ar putea fi 19 septembrie, în cazul în care Moldovatransgaz nu va finaliza procesul de separare în raport cu întreprinderea integrată pe verticală și nu va depune cererea de certificare însoțită de actele corespunzătoare. Preluarea unui sistem de transport național de către un operator de transport din altă țară este o premieră absolută pe plan european. Moldovatransgaz are 550 de angajați, jumătate dintre ei vorbitori doar de limba rusă, pe care Transgaz, prin filiala Vestmoldtransgaz, va trebui să-i preia. Complexitatea unei asemenea preluări l-a determinat pe directorul general al Transgaz, Ion Sterian, să se deplaseze la Chișinău, cu o echipă de specialiști din cadrul instituției, unde va avea întâlniri cu ministrul Energiei, conducerea ANRE, precum și cu premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Securitatea aprovizionării

Urmând aceeaşi linie de conformitate cu cerinţele Regulamentului 994/2010, Vestmoldtransgaz asigură realizarea măsurilor necesare pentru eliminarea sau minimizarea riscurilor ce țin de securitatea aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova. Structura sistemului de transport gaze naturale a Vestmoldtransgaz oferă posibilitatea identificării soluțiilor, care să răspundă atât necesităţilor de alimentare în condiţii de siguranţă a diferitelor zone de consum din ţară, cât şi de creare a posibilităţilor de tranzitare a gazelor naturale prin sistemul de transport al Republicii Moldova.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.529 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger