AcasăEconomieMotivații halucinante ale ASF pentru prelungirea coșmarului Euroins. RCA-ul de stat, îngropat...

Motivații halucinante ale ASF pentru prelungirea coșmarului Euroins. RCA-ul de stat, îngropat definitiv

Autoritatea de Supraveghere Financiară susține că prelungirea polițelor fără acoperire de la Euroins este necesară pentru că cele șase firme de asigurări nu pot prelua, dintr-o dată, 1,7 milioane de contracte RCA. Dovadă că firmele de asigurări sunt cele care au cerut această măsură. Niciun cuvânt însă despre RCA-ul de stat, care ar fi trebuit înființat încă din 2018 și la care CEC Bank lucrează de vreo 3 ani. 

La câți drogați circulă liberi la volan pe șoselele României, probabilitatea de a fi lovit și chiar ucis de un asigurat Euroins este uriașă. Situația de acum, în care polițele Euroins au fost cumpărate pe un an de zile, a fost cauzată, în complicitate, de ASF și Consiliul Concurenței, care nu au luat nicio măsură în toamna trecută, când mai toate firmele de asigurări au egalizat aproape prețurile RCA-urilor pe șase luni și pe un an.

Acum, la presiunea multinaționalelor din asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară insistă ca Guvernul să adopte o ordonanță de urgență prin care valabilitatea polițelor RCA Euroins să fie prelungită până în decembrie, pe motiv că bietele firme de asigurări ar avea dificultăți în a prelua 1,7 milioane de contracte noi. Până acum însă, aceleași multinaționale s-au opus prin toate mijloacele înființării unui RCA de stat și iată că, după 3 ani de pregătiri și obținere de autorizări, CEC Bank nici acum nu a intrat pe piață. Și chiar așa, măcar pe cei 1,7 milioane de asigurați să îi preia compania de asigurări de stat, că tot nu-i vrea nimeni. Dar cel mai probabil lobby-ul s-a făcut direct la Bruxelles, de unde a și venit ordinul pentru România de a nu îndrăzni să vândă polițe RCA de stat, ca să nu deranjeze profiturile multinaționalelor. În expunerea de motive a proiectului de ordonanță, ASF insinuează că prelungirea valabilității polițelor Euroins i-ar ajuta pe români. Evident, o aberație. Dacă un asigurat Euroins îți distruge mașina, o vei repara pe banii tăi, pe care îi vei primi înapoi peste vreo 5 ani. Mai mult, în octombrie expiră plafonarea polițelor RCA, astfel că asigurătorii vor majora tarifele cu 50%.

De la inflație

Încetarea de drept în perioada imediat următoare a unui număr foarte mare de contracte de asigurare, corelată cu o serie de factori conjuncturali, comportamentali și structurali, poate avea efecte negative concretizate în principal în scăderea gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a parcului național auto și, prin efectul de propagare, afectarea altor ramuri ale economiei naţionale, susține ASF.

Instituția arată că riscul scăderii gradului de cuprindere în asigurarea RCA este amplificat, pe de o parte, de contextul economic actual caracterizat de inflație încă ridicată ce generează dificultăți financiare populației și operatorilor economici care au obligația de a încheia asigurarea RCA, situație care este susceptibilă să favorizeze o tendință de amânare a deciziei de încheiere a unor noi contracte RCA cu alte societăți de asigurare care își desfășoară activitatea în România. ”Faptul că pe piața RCA mai desfășoară activitate de asigurare doar 6 societăți autorizate în România și două sucursale înființate în baza dreptului de stabilire, care vor trebui să absoarbă într-un timp foarte scurt o cerere foarte mare de contracte RCA ca efect al încetării de drept a contractelor încheiate cu societatea în faliment, fapt care poate genera disfuncționalități la nivelul sectorului de asigurări”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

RCA de formă

În acest context, consideră ASF, există un real pericol în ceea ce privește scăderea gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a parcului național auto, cu încălcarea obligațiilor ce îi revin României din aplicarea legislației europene, situație care are potențialul de a genera consecințe negative, cu impact social și economic. Printre problemele semnalate de ASF se numără imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supuși ceilalți participanți la trafic, în cazul în care vehiculele neasigurate ies în trafic, creșterea riscului la care sunt supuși participanții la trafic atunci când sunt produse accidente de vehicule în care sunt implicate vehicule neasigurate, mai ales atunci când rezultă vătămări corporale grave sau deces, precum și creșterea nevoii de finanțare a Fondului național de protecție ca urmare a obligației acestuia de a acoperi prejudiciile produse terțelor persoane prin intermediul unor vehicule neasigurate. Totodată, ASF indică și problema obligației persoanelor neasigurate, responsabile de producerea accidentelor, de a acoperi din resurse proprii prejudiciile plătite din disponibilul Fondului național de protecție.

1.206 afisari

20 COMENTARII

 1. Anul trecut am platit pe 12 luni clasa B8 suma de 449 de lei la Euroins. Acum cateva zile am facut polita noua la Grawe (cine dracu or mai fi si astia), tot pe 12 luni clasa B8 pentru care am platit 773 de lei. Aceiasi masina, acelasi utilizator. Imi poate explica si mie cineva (ASF-ul eventual) de ce aproape s-a dublat tariful RCA??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

  • 🙂
   Grawe sunt gratz insirance.
   Ce e de explicat?
   Euroins a intrat in faliment pt ca erau hoti si practicau preturi de dumping..corect?
   Adica preturi mici..nereale nesustenabile pt cashflow ..sa foloseasca banii colectati in alte scopuri.
   Euroins a intrat in faliment..pt ca preturi de.dumping
   ..iar acum cand consumatorii trrbuie sa isi faca asigurari ..si le fac la preturile corecte ..se vaita

   • Bai Perpulis, eu platesc RCA inca de la introducerea lui obligatoriu, an de an cu constiinciozitate FARA SA AM VREODATA VREUN EVENIMENT RUTIER, nu am zgariat macar vreodata pe cineva. Si vii tu acum Perpulis sa-mi spui ca dublarea valorii politelor este de fapt pretul corect al asigurarii. Mai dati-va-n p00la mea de boi cu cabina, va meritati soarta cand va f00t astia de la guvernare in toate pozitiile si voua se pare ca va place.

  • iti explica pla tie – o sa vina asf ul la cretin ca tine sa ti explice, esti fix pla, de ce nu ai facut la omniasig la tiriac ? ai mers dupa ieftin cretinule

    • sa respectati in plm regulile de circulatie, as vrea sa fie mai scump ca sa va tina in casa pe toti tarambeti astia care merg cu o coaja pe strada

     • După exprimare înțeleg ca problema e fie lipsa de educație, fie devierea subiectului din articol. Ambele cazuri denota eșuarea ASF-ului prin personaje înfrățite cu organizarea schemelor financiare non-bancare.

 2. Conform înțelegerii, pentru daunele produse de asigurații RCA Euroins, FGA nu mai aplica Legea RCA și nici Norma 20/2017. Practic polițele Euroins nu mai îndeplinesc definiția asigurarii RCA. Deținătorii de asigurare Euroins nu mai sunt acoperiți de legea RCA în cazul unui eveniment, iar problema cea mare este că, păgubiții nu sunt despăgubiți conform Legii RCA. Orice instituție financiară prudentă si sănătoasă ar fi denunțat toate contractele RCA Euroins odată cu ridicarea licenței, sau ar fi înființat un fond de despăgubiri RCA în conformitate cu legea RCA. In prezent avem un grup de dubioși la un grup dubios intitulat FGA și, ce sa vezi … polițelor RCA Euroins li se prelungește valabilitatea … Cei care sunteți victime ale daunelor produse de asigurații Euroins acționați în instanță direct persoana vinovată. E că și cum n-ar avea asigurare … FGA e doar de schema. Iar cei care n-au bani suficienti, nu mai faceți RCA, e oricum o bătaie de joc. Nu e o asigurare ci un bilet care vă garantează o bătaie de joc pe măsură in caz de dauna.

  • Pai si ce faci daca vine meletzeanu organu si-ti ridica placutele pe motiv de lipsa RCA? Asta cu neplata merge la cazanele alea bulgaresti de 100 de euro bucata.

   • platesti rca minim si iti iei placutele inapoi dupa care te duci si ii zgarai sau incendiezi masina militianului si a sefului lui ca au de unde sa-si ia altele noi. si daca idiotii de meltentzieni nu se invata minte o sa urmeze epoca mad max pe sosele patriei , iar atunci va mai conta doar blindajul si armamanetul

 3. Claudia n-ai inteles nimic !
  Oamenii au platit asigurarea rca pe 12 luni
  Faptul ca euroins e in faliment este problema FGA si ASF care nu si-au facut treaba.
  Oamenii n-au nici o vina!
  Ai inteles?

  • Mă scuzați, e posibil sa vă aflați în eroare din cauza unei proaste comunicări a ASF-ului … asigurarea RCA se emite sub răspunderea unui asigurator existent pe piață. In prezent Euroins nu mai exista, pe cale de consecință RCA-ul emis de Euroins nu mai este garantat sub Legea RCA. Cu toate acestea ASF-ul doreste prelungirea acestor tichete care nu mai au efect pe Legea RCA. Asadar observam că e în plina desfășurare un atac la siguranța proprietății private a cetățenilor români păgubiti de vehicule asigurate RCA Euroins, pentru care ASF solicita prelungirea valabilității.

 4. Oamenii de bună credință au plătit prețul cerut pentru a li se asigura anumite servicii, pentru un anumit interval de timp (perioada valabilității RCA). Statul trebuie să garanteze aceste asigurări și să acopere perioada integrală a valabilității RCA. Nu este normal ca cetățenii să plătească de câteva ori pentru aceleași servicii. Doar cei cu capete pătrate sau borfașii se gândesc la diferite modalități de a jecmăni bieții români !!!

  • Bietii romani sunt „bieti” dintr-un motiv bine intemeiat – pentru ca suporta in loc sa lupte. in momentul in care incep sa moara cativa militieni si magistrati sistemul va ataca in forta, daca romanii tin piept primului val si rapsund cu o ferocitate si mai mare , sistemul da inapoi ca stiu ca sunt putini si slabi. Asa a fost dintotdeauna si asa va fi mereu in Romania.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri