AcasăEconomieMintia o ia pe urmele centralei de la Iernut. Cifre și termene...

Mintia o ia pe urmele centralei de la Iernut. Cifre și termene ireale

Investiția în grupurile pe gaze de la termocentrala Mintia, vândută irakienilor, nu coincid cu prețurile reale de pe piață, atrage atenția Confederația Sindicală Cartel Alfa Hunedoara. Mai mult, după șase luni de la cumpărarea acesteia, noii proprietari anunță finalizarea tot în trei ani, la fel ca și în decembrie, creându-se premisele pentru o întârziere majoră, ca a centralei de la Iernut, începută în 2013 și nefinalizată nici astăzi.

Vândută aproape pe nimic, termocentrala Mintia, care asigura energia pentru Vestul țării, pare să o ia pe urmele centralei de la Iernut, nefinalizată nici la 10 ani de la demararea proiectului. Mass Global Energy Rom, un grup din Irak, înregistrat în Insulele Cayman, cu sediul în Aman, Iordania, noul proprietar al termocentralei Mintia, a anunțat că a semnat un contract de inginerie, construcție și punere în funcțiune a unei noi centrale pe gaze la Mintia, cu o putere instalată de 1.750 MW, cu Avax Group, o companie din Grecia, bugetul alocat fiind de 673,5 milioane de euro. Centrala ar urma să fie gata în 2026 și va avea două turbine de gaze, o turbină de abur și trei generatoare Siemens.

Mai mult, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat săptămâna trecută că toate componentele centralei vor fi pregătite pentru trecerea către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen și că, prin semnarea acestui contract, a fost făcut un nou pas pentru independenţa energetică a României. Până în prezent, însă, la Mintia nu s-a întâmplat nimic, deși au trecut șase luni de la cumpărarea ei, ne spune conducerea Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. ”Și în urmă cu șase luni, autoritățile anunțau trei ani până la finalizarea investiției, iar acum văd că tot despre trei ani vorbesc. În plus, noi am avut ofertele de la japonezi pentru grupul pe gaze de 400 MW, de 390 milioane de euro, adică aproape un milion de euro pe MW. Ori noii proprietari ai termocentralei Mintia spun că fac 1.750 de MW cu 673,5 milioane de euro, adică la mai puțin de jumătate, în condițiile în care prețurile de la japonezi erau din 2019, iar acum au mai și crescut”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Confederația Sindicale Cartel Alfa Hunedoara.

De la independență, la dependență

Independența energetică, despre care vorbea și ministrul Energiei, nu se obține cu producători străini, asta este problema, consideră Cristian Iștoc, președintele Cartel Alfa Hunedoara. ”Când înstrăinezi toată producția, devii dependent de țările care au pus mâna pe energie. În cazul nostru, suntem dependenți de Austria și, când se vor construi grupurile la Mintia, vom fi dependenți și de Irak. În primul rând, străinii pot exporta în totalitate producția, iar în al doilea rând, statul nu își va mai putea ajuta economia, cu prețuri reglementate la companii românești, pentru că există directivă europeană care permite acest lucru pe perioade tranzitorii. Totodată, banii merg în țările respective, nu mai ajung la statul român. Din câte am înțeles, producția de energie asigură cam 32% din PIB, de aceea este bătălia mare. Iar când acești 32% vor aparține altora, nu știu ce vom face”, ne spune președintele Cartel Alfa Hunedoara, Cristian Iștoc.

Contractul rămâne secret

Contractul de vânzare-cumpărare a termocentralei Mintia este secret, termenele de execuție nu se cunosc, iar comunicările Ministerului Energiei sunt luate în considerare de presă fără a fi verificate, mai atrag atenția sindicaliștii de la Cartel Alfa. ”Am văzut că sunt prea multe inadvertențe. O dată că sunt costurile prea mici față de cele reale și apoi, din șase în șase luni, ei anunță că fac grupurile în 3 ani. Asta înseamnă că peste 3 ani vor anunța că fac grupurile peste 3 ani. Oricum, este imposibil să fie finalizate grupurile în 2026. Noi am început studiul de fezabilitate la centrala de la Iernut în 2013 și lucrarea nu este gata nici acum, deși acolo sunt patru grupuri de 100 de MW, de tip container, foarte ușor de montat. Noi încercăm din decembrie anul trecut să obținem acces la contractul de vânzare-cumpărare a termocentralei Mintia, dar îl țin la secret”, ne-a mai precizat Cristian Iștoc, președintele Cartel Alfa Hunedoara.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.