AcasăEconomieMinistrul Finanțelor a precizat anul în care România va trece la moneda...

Ministrul Finanțelor a precizat anul în care România va trece la moneda euro. Adoi, lei!

Ministrul Finanțelor a precizat anul în care România va trece la moneda euro. Adoi, lei!

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a anunţat România îşi menţine orientarea de a adera la zona euro în 2029. “Nevoia de investiții în România depășește cu mult ceea ce media europeană are necesar. De ce? Că noi am mers mai lent”, a afirmat el.

Dacă PNRR se va implementa în totalitate, putem să grăbim această accedere mai devreme de 2029. Vom avea și criterii de cconvergență nominală îndeplinite, dar vom crește și convergența reală”, a precizat Câciu.

Ce piedici are România pentru trecerea la moneda euro?

Autoritățile române se chinuie de mai mulți ani să faciliteze tranziția de la lei la euro. Aderarea la zona euro reprezintă un consens în clasa politică, dar voința lor este departe de a fi suficientă, mai ales când țara noastră se confruntă cu deficite financiare semnificative și o fragilitate sporită a balanței externe.

Planul de aderare la Zona Euro cuprinde ca orizont anul 2029. Îl menţinem. Ceea ce îmi doresc este să fie 2026. Pentru asta toţi trebuie să facem un efort, să facem reformele din PNRR şi să avem PNRR-ul îndeplinit 100%.

Eu cred că România, dacă ar aplica acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi ar avea o absorbţie mai rapidă de fonduri europene, în 2026 ar avea elemente de convergență reală, dar şi nominală, astfel încât să poată să înceapă să intre în anticamera Zonei Euro”, a afirmat Adrian Câciu.

author avatar
Andrei Ștefan
4.354 afisari

19 COMENTARII

    • Sper că nu vom trece niciodată la euro. Nu e nevoie. Suntem scalvii Ieoropei și fără moneda euro. Este de ajuns că avem conducătorii pe care îi avem.

  1. Caciu e un ciuruc. As vrea sa vad preturile in euro si cum merge un pensionar sa achite facturi care sunt tot in euro!

  2. Nu vrem moneda euro, ne sabotam, toți au sărăcit după, dar noi deja suntem super săraci.
    Plus ca este primul pas spre a ne duce apoi spre CBDC – Central BANK Digital Currency.
    Banca lu Ursulache, nu am i credere in Bruxelles și in finanțiștii lor, noi trebuie sa rămânem cu leul nostru și la o adică sa facem schimb cu alții in moneda naționala ca resurse avem sa o susținem – o mică naționalizare și gata.
    Ăștia vor sa ne prindă cu cătușe de UE cât mai pot sa ne servească cu totul pe tava

  3. In anul 2007 se anunta ca in 2012 vom adopta moneda europeana;
    in anul 2011 iese pe sticla nelipsitul specialist Daniel Daianu sa ne adoarma cu povestea ca ar fi o greseala sa facem trecerea, ca e in interesul romanilor sa nu trecem la Euro…
    In anul 2013 se anunta ca in 2019 tara noastra va adopta moneda europeana;
    In anul 2018 hop Daianu, top Vasilescu,…stati usor cu pianul ca nu e bine sa trecem la euro, ca n-ar fi in interes national, nesustenabil si chiar riscant…
    In anul 2022 se anunta o trecere la moneda europeana, hai sictir…prin 2026
    Acum se anunta ca vom adopta moneda in 2029…
    Probabil daca Daianu si/sau Vasilescu saracii, ne vor anunta in 2028 ca nu va fi in interesul nostru sa adoptam moneda europeana, ca n-ar fi in interesul nostru(adica al lor) si ca ar fi mult mai scump sa avem acea moneda…
    fara sustenabilitate…

    Este exact ca si cum ar incerca sa ne spuna ca nu se construiesc autostrazi ca nu sunt sustenabile…

  4. afara din ue! nu vre inca un urss indiferent de culoarea steagului!
    ROEXIT!!!
    jos isar-escu, leul trebuie sa fie romanesc nu jeedanesc!!!

    • Marș la criminalii din russia ta de ciolovek. Nu-ți va duce nimeni dorul bolsevicule.

  5. dar leul romanesc ce bai are? ia mai lasati-ne cu moneda euro . Schimbati cumva si denumirea statului din Romania in Romeuro? nu m-as mira daca asta ar cere Bruxelles-ul

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger