AcasăEconomieMinistrul Energiei aruncă nucleara. Complexul Energetic Oltenia se închide

Ministrul Energiei aruncă nucleara. Complexul Energetic Oltenia se închide

Decredibilizare totală a ministrului Sebastian Burduja

Soarta Complexului Energetic Oltenia este deja pecetluită. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că va încerca să renegocieze la Comisia Europeană planul de restructurare, dar nu garantează că nu va fi declarat ilegal ajutorul de stat. Întârzierile mari în demararea investițiilor în cele două centrale pe gaze și în parcul fotovoltaic fac imposibilă respectarea planului de restructurare impus de Comisia Europeană.

Prezent la începutul acestei săptămâni la Târgu-Jiu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a confirmat, de fapt, semnalele trase de secretarul de stat în același minister, Constantin Ștefan, referitoare la întârzierile investițiilor și raportările ireale făcute la Comisia Europeană. Mai mult, Sebastian Burduja a vorbit despre pericolul închiderii Complexului Energetic Oltenia în cazul în care Comisia Europeană nu va fi de acord cu o renegociere a planul de restructurare.

Demersurile de renegociere și deblocarea investițiilor ar fi trebuit făcute încă de anul trecut, de fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, astfel că încercările colegului său de partid de a rezolva problemele rămân doar la nivel declarativ. De altfel, Sebastian Burduja a și afirmat că nu își asumă un rezultat negativ al negocierilor cu Comisia Europeană.

”Sunt dispus să discut cu Comisia Europeană, dar nu-mi pot asuma rezultatul acestor discuții. Ceea ce eu mi-am asumat este că sunt dispus să fac aceste discuții și chiar o negociere, dar nu pot să-mi asum ceea ce nu depinde strict de mine și ceea ce nu sunt sigur că pot duce la îndeplinire. Dar suntem datori să încercăm, pentru că este o situație obiectivă”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a arătat că prioritatea zero a ministerului pe care îl conduce este siguranța sistemului energetic național, ceea ce înseamnă să ai o producție în bandă, pe care să te poți baza.

”Am ca obiectiv ca, până la jumătatea lunii octombrie, să port o discuție pe această temă la nivelul Comisiei Europene. Până atunci noi trebuie să ne facem foarte bine temele, pentru că, dacă se constată abateri de la planul de restructurare și ele nu sunt agreate de Comisia Europeană, există riscul declarării unui ajutor de stat ilegal, ceea ce, practic, înseamnă punctul final pentru Complexul Energetic Oltenia. Nu vrem să se ajungă acolo, pentru că sunt sume foarte mari, peste un miliard și jumătate de euro”, a precizat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Habar nu are cum va negocia

Ministrul Burduja a susținut că necesitatea renegocierii planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia a apărut ca urmare a faptului că există întârzieri în ceea ce privește realizarea noilor investiții în parcuri fotovoltaice și grupuri energetice pe gaze. Aceste întârzieri ar avea cauze multiple, dar în ultima lună s-a reușit semnarea unei serii de contracte cu OMV Petrom și cu Tinmar pe zona de fotovoltaice, a spus Sebastian Burduja.

”Rămân cele două grupuri pe gaze, cu Tinmar și, la Ișalnița, cu Alro Slatina. Având în vedere aceste întârzieri, am solicitat și conducerii companiei și liderilor de sindicat să ne furnizeze datele pe care să le prezentăm Comisiei Europene, date cu care noi să justificăm o discuție privitoare la planul de restructurare și la modul în care el poate sau nu poate să fie ajustat”, a mai declarat ministrul Energiei. Totodată, acesta a stabilit formarea unui grup tehnic de lucru, împreună cu managementul Complexului Energetic Oltenia, cu reprezentanți ai sindicatelor, cu experți în domeniu, cu experți din Ministerul Energiei, din Consiliul Concurenței și din alte autorități, care au un cuvânt de spus și au expertiza necesară pentru a se pronunța pe chestiunile legate de ajutorul de stat. ”Între timp, așteptăm să primim la minister orice puncte de vedere cu privire la provocările actuale la Complexul Energetic Oltenia, soluții și modul în care se poate rediscuta acest plan de restructurare”, a mai precizat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Raport cu date ireale

Constantin Ștefan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a avertizat că raportul periodic privind stadiul implementării Planului de Restructurare (la 6 luni), emis de Directoratul complexului conține date ireale. Mai mult, acest raport a fost trimis la Ministerul Energiei și la Consiliul Concurenței în 24 iulie, cu două zile înainte de expirarea termenului de depunere la Comisia Europeană. ”Așa cum am semnalat și ministrului Energiei, raportarea periodică pentru CE Oltenia conține termene nereale de punere în funcțiune a grupurilor pe gaz de la Turceni și Ișalnița, decembrie 2026, în loc de cel puțin anul 2028”, a afirmat Constantin Ștefan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.