AcasăEconomieMăsurile antiromânești ale Guvernului extermină micile afaceri, ca să facă loc multinaționalelor

Măsurile antiromânești ale Guvernului extermină micile afaceri, ca să facă loc multinaționalelor

Experții contabili explică faptul că măsurile luate de Guvern, prin care ar combate evaziunea fiscală, sunt cele mai antiromânești care se puteau lua. Și asta pentru că toate afacerile mici și foarte mici se vor închide de la 1 ianuarie 2024, lăsând cale liberă pentru extinderea multinaționalelor. În plus, introducerea sistemului e-factura, în condițiile în care serverele ANAF nu merg nici acum, pentru încărcarea declarațiilor, va crea un blocaj la nivel general.

Magazinele de la sate dispar ca să facă loc marilor retaileri străini

Măsurile anti-evaziune fiscală luate de Guvernul Ciolacu nu sunt decât măsuri împotriva micilor afaceri românești, care se vor închide de la 1 ianuarie, odată cu așa-zisa digitalizare fiscală, în condițiile în care sunt zone întregi nu numai fără internet, dar și fără acoperire la rețeaua de telefonie mobilă. Experții contabili arată că obligativitatea sistemului e-factura de la 1 ianuarie 2024 presupune înscrierea tuturor facturilor în sistemul național, care înseamnă ca fiecare mic antreprenor să aibă imprimantă, calculator, semnătură electronică, acces la internet și să aibă competențe digitale, ca să-și poată transmite în trei zile lucrătoare factura în e-factura. Altfel, riscă amendă, iar pentru facturile care nu sunt înscrise, nu au drept fiscal de deducere.

”Înțelegem că tindem spre digitalizare, dar oare ei sunt pregătiți pentru digitalizare, în situația în care serverele nu le merg zile întregi și noi pândim momentul în care serverul este activ, ca să putem încărca declarațiile. Nu mai vorbim despre eliminarea posibilității de a plăti jumătate din minimul amenzilor și majorarea cuantumului amenzilor și a termenului de prescriere la 5 ani. Sunt niște măsuri care lovesc atât de abuziv și atât de fățiș în agenții economici români. Jumătate dintre agenții economici cu care am stat de vorbă și care au afaceri mici și foarte mici, mai ales în zona rurală, vor să închidă de la 1 ianuarie. Pentru mine, agenții economici sunt eroii acestei țări. Îi văd în fiecare lună cum își drămuiesc tot ce încasează, ca să poată plăti taxele și salariile angajaților. Uneori o fac din  credite, Situația a ajuns într-un punct extrem de sensibil și dureros”, ne-a declarat expertul contabil Lavinia Vîrtan.

Se închid magazinele sătești

Experții contabili consideră că acestea sunt cele mai proaste și cele mai numeroase măsuri, care nu încearcă să elimine evaziunea fiscală, ci s-o încurajeze. Aceștia arată că toți banii din economie se vor depune în bănci, care sunt, aproape toate, străine și care își transferă disponibilitățile în economiile lor, pentru ca acestea să poată să funcționeze.

”Banii nu îi mai ținem acasă, că am făcut o nuntă, un botez, îi depunem, acum, în bancă, de frică să nu-i impoziteze mâine-poimâine cu 70%, când ne cumpărăm o mașină. Mi se pare o măsură mult prea antiromânească. Plus că am văzut multe abuzuri ale băncilor în ultimul timp și, prin eliminarea cash-ului, rămâi la mâna străinilor. Noi suntem o firmă de contabilitate și avem 250 de agenți economici. De două săptămâni, am discuții încontinuu, câte 10 ore pe zi, că oamenii sunt revoltați și nu înțeleg de ce li se pun aceste plafonări. An de an, guvernanții au venit cu tot felul de aberații, cu tot felul de impozite minime, cu tot felul de modificări ale TVA-ului. Guvernul ar trebui să se gândească la faptul că, dintr-o mică afacere, trăiesc 4, 5 sau 6 membri ai familiei, plus, în multe cazuri, unul sau doi salariați. Mai este apoi impactul social. În micile noastre comunități din sate, depopulate tot din cauza măsurilor proaste luate de politicieni, magazinele mici se vor închide. Pe lângă faptul că aceste locuri erau un punct de întâlnire a oamenilor, de comunicare, era un reper, mai apare problema că oamenii nu vor mai avea de unde să-și cumpere produsele esențiale. În satele acestea au mai rămas doar pensionarii”, ne-a precizat Lavinia Vîrtan, expert contabil.

Furați și înșelați de statul român

Oamenii de afaceri români se simt condiționați, se simt lezați și înșelați de faptul că sunt obligați să-și depună banii în bancă și să lucreze doar prin bancă. Simt că și ultima fărâmă de independență și de putere de a lua decizii în firmele lor le sunt furate, ne spun experții contabili.

”Se simt înșelați pentru că au acceptat de-a lungul timpului tot ce le-a trecut prin cap guvernanților în materie fiscală și au încercat să aplice cât mai bine, deși sunt atât de greu de înțeles și de interpretat, că ne trezim, după luni de zile, cu altă abordare a aceluiași aspect al legii. Foarte mulți se gândesc acum să renunțe sau să-și restrângă activitatea. Unii se gândesc chiar să plece în străinătate. Oamenii se simt cumva judecați în mod nedrept, că nu li se pare normal să fie considerați hoți și evazioniști, în situația în care ei fac atâtea eforturi ca să susțină taxele și salariații. Eu nu am nici măcar un singur client care să aibă datorii la angajații proprii. Iar din 250 de agenți economici, maximum 20% au datoriile eșalonate la Finanțe și circa 25% poate mai întârzie câteva zile, fără să ajungă la situații de conturi blocate. Din 2025, vor obliga toți agenții economici să aibă softuri de contabilitate, pentru că absolut toate înregistrările contabile se vor trimite într-un format de fișier la Finanțe. Problema este la stocuri, pentru că orice magazin va trebui să aibă un stoc, unde să țină evidența tuturor intrărilor și ieșirilor pe articole. Atunci iar o să fie un moment în care afacerile mici vor claca”, ne-a mai spus expertul contabil Lavinia Vîrtan.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.