AcasăEconomieMarele proiect de la Doicești, o cacealma. Reactoarele modulare din SUA sunt...

Marele proiect de la Doicești, o cacealma. Reactoarele modulare din SUA sunt abia în faza de laborator

Informațiile despre reactoarele modulare din SUA, care vor fi instalate la Doicești, în România, devin din ce în ce mai dubioase. Reactoarele sunt în faza de laborator, dar și mai grav este că tot în laborator vor fi și construite. Mai mult, ca să mențină proiectul comercial s-au făcut derogări de la sistemul de autorizare. Cel mai important este însă că americanii anunță că reactoarele ar fi gata la ei în 2030, anul în care Guvernul a anunțat funcționarea reactoarelor la Doicești. 

Veștile despre celebrele reactoare modulare americane sunt și bune, dar și rele. Vestea bună este că SUA au anunțat că reactoarele NuScale ar fi gata la ei abia prin 2030, astfel că anunțul Guvernului României că va produce energie din reactoarele modulare de la Doicești nu are nicio legătură cu realitatea și se mai amână pericolul amplasării în țara noastră. Veștile proaste sunt mai multe. În primul rând, România se împrumută de vreo 9 miliarde de dolari ca să cumpere niște reactoare care încă se testează în laborator.

Apoi, Guvernul și-a bazat strategia energetică și pe producția reactoarelor modulare din 2030, însă atunci se presupune că vor reuși americanii să le pună la punct și să înceapă proiectarea și construcția în România. Vestea și mai proastă este că în Idaho se cam grăbesc lucrurile, cu derogări de la sistemul de autorizare, pentru ”menținerea proiectului în termen”.

Potrivit site-ului energy.gov, al Departamentului de Energie SUA, construcția reactoarelor modulare s-ar face în laboratorul nuclear Idaho, care devine un laborator de integrare a sistemelor. ”Pentru a crea această generație următoare de centrale nucleare, Departamentul de Energie SUA lucrează cu sistemele de energie municipală asociate din Utah (UAMPS) și NuScale Power pentru a dezvolta uzina modulară de uz comun (JUMP). Deoarece modulul JUMP nu a fost încă construit, cercetătorii și inginerii pot lua în considerare modificări ale sistemului pentru a sprijini obiectivele de cercetare, cum ar fi mijloacele de integrare a echipamentelor cu partea producătoare de abur a reactorului. Acest lucru simplifică dezvoltarea, deoarece modificările pot fi încorporate direct în fabricarea și construcția centralei nucleare (CNE), mai degrabă decât în reamenajarea modificărilor la o CNE existentă. Reactorul JUMP s-ar putea conecta cu capabilitățile existente la INL, cum ar fi laboratorul de integrare a sistemelor (SIL)”, se arată pe site-ul energy.gov.

Ițe încurcate

CFPP LLC este un consorțiu bazat pe proiecte care furnizează alimentare, transmisie și alte servicii celor 50 de membri ai săi din statele Utah, Arizona, California, Idaho, Nevada, New Mexico și Wyoming.  Totodată, este o filială deținută integral de UAMPS, o subdiviziune politică a statului Utah. La 1 august 2023, CFPP LLC a solicitat Comisiei de reglementare nucleară a SUA (NRC) o autorizație de lucru limitată pentru a începe activitățile de construcție timpurie pentru centrala electrică fără carbon (CFPP) pe un amplasament de la Laboratorul Național Idaho. Aplicația de autorizare limitată (LWA) este o „etapă semnificativă” în dezvoltarea centralei nucleare cu SMR, care va folosi reactorul modular VOYGR-6 de la NuScale Power (SMR), și este prima parte a cererii de autorizare combinate pentru uzină. NuScale a depus o cerere de aprobare a proiectului standard (SDA) pentru configurația cu șase module a uzinei – VOYGR-6 – la 1 ianuarie 2023, autorizarea urmând să fie dată până la sfârșitul lui iulie 2025. Deci nu există autorizație NRC pentru proiectul standard și totuși se solicită autorizație de lucru limitată pentru a începe activitățile de construcție. ”Trimiterea aplicației LWA a fost un pas imperativ în menținerea proiectului în termen pentru operațiunea comercială (a primului modul) până la sfârșitul anului 2029. Scrisoarea de trimitere notează că funcționarea comercială a celorlalte module este vizată pentru 2030”, a declarat președintele CFPP LLC, Mason Baker.

Din laborator, în România

Riscul cel mai mare este ca primele reactoare modulare americane comerciale să fie utilizate de România, fără a fi testate în afara condițiilor de laborator. Odată ”studiul clinic” realizat în țara noastră, NuScale, companie sprijinită puternic de guvernul SUA, va putea vinde și celorlalte state. Problema este că primele reactoare vor fi și cele mai scumpe, având în vedere măsurile de protecție pentru nenumăratele necunoscute ale noului proiect nuclear. ”Superproiectăm atunci când nu avem date de înaltă fidelitate. Cu cât includem mai multe conservatorisme în proiectarea sistemului, cu atât costă mai mult. Dacă putem îmbunătăți datele privind regimurile de curgere și temperaturile din interiorul reactorului, putem optimiza mai bine proiectarea și putem reduce costurile”, declara Shannon Bragg-Sitton, directorul Programului JUMP.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.