AcasăEconomieMarele proiect de la Doicești, o cacealma. Reactoarele modulare din SUA sunt...

Marele proiect de la Doicești, o cacealma. Reactoarele modulare din SUA sunt abia în faza de laborator

Informațiile despre reactoarele modulare din SUA, care vor fi instalate la Doicești, în România, devin din ce în ce mai dubioase. Reactoarele sunt în faza de laborator, dar și mai grav este că tot în laborator vor fi și construite. Mai mult, ca să mențină proiectul comercial s-au făcut derogări de la sistemul de autorizare. Cel mai important este însă că americanii anunță că reactoarele ar fi gata la ei în 2030, anul în care Guvernul a anunțat funcționarea reactoarelor la Doicești. 

Veștile despre celebrele reactoare modulare americane sunt și bune, dar și rele. Vestea bună este că SUA au anunțat că reactoarele NuScale ar fi gata la ei abia prin 2030, astfel că anunțul Guvernului României că va produce energie din reactoarele modulare de la Doicești nu are nicio legătură cu realitatea și se mai amână pericolul amplasării în țara noastră. Veștile proaste sunt mai multe. În primul rând, România se împrumută de vreo 9 miliarde de dolari ca să cumpere niște reactoare care încă se testează în laborator.

Apoi, Guvernul și-a bazat strategia energetică și pe producția reactoarelor modulare din 2030, însă atunci se presupune că vor reuși americanii să le pună la punct și să înceapă proiectarea și construcția în România. Vestea și mai proastă este că în Idaho se cam grăbesc lucrurile, cu derogări de la sistemul de autorizare, pentru ”menținerea proiectului în termen”.

Potrivit site-ului energy.gov, al Departamentului de Energie SUA, construcția reactoarelor modulare s-ar face în laboratorul nuclear Idaho, care devine un laborator de integrare a sistemelor. ”Pentru a crea această generație următoare de centrale nucleare, Departamentul de Energie SUA lucrează cu sistemele de energie municipală asociate din Utah (UAMPS) și NuScale Power pentru a dezvolta uzina modulară de uz comun (JUMP). Deoarece modulul JUMP nu a fost încă construit, cercetătorii și inginerii pot lua în considerare modificări ale sistemului pentru a sprijini obiectivele de cercetare, cum ar fi mijloacele de integrare a echipamentelor cu partea producătoare de abur a reactorului. Acest lucru simplifică dezvoltarea, deoarece modificările pot fi încorporate direct în fabricarea și construcția centralei nucleare (CNE), mai degrabă decât în reamenajarea modificărilor la o CNE existentă. Reactorul JUMP s-ar putea conecta cu capabilitățile existente la INL, cum ar fi laboratorul de integrare a sistemelor (SIL)”, se arată pe site-ul energy.gov.

Ițe încurcate

CFPP LLC este un consorțiu bazat pe proiecte care furnizează alimentare, transmisie și alte servicii celor 50 de membri ai săi din statele Utah, Arizona, California, Idaho, Nevada, New Mexico și Wyoming.  Totodată, este o filială deținută integral de UAMPS, o subdiviziune politică a statului Utah. La 1 august 2023, CFPP LLC a solicitat Comisiei de reglementare nucleară a SUA (NRC) o autorizație de lucru limitată pentru a începe activitățile de construcție timpurie pentru centrala electrică fără carbon (CFPP) pe un amplasament de la Laboratorul Național Idaho. Aplicația de autorizare limitată (LWA) este o „etapă semnificativă” în dezvoltarea centralei nucleare cu SMR, care va folosi reactorul modular VOYGR-6 de la NuScale Power (SMR), și este prima parte a cererii de autorizare combinate pentru uzină. NuScale a depus o cerere de aprobare a proiectului standard (SDA) pentru configurația cu șase module a uzinei – VOYGR-6 – la 1 ianuarie 2023, autorizarea urmând să fie dată până la sfârșitul lui iulie 2025. Deci nu există autorizație NRC pentru proiectul standard și totuși se solicită autorizație de lucru limitată pentru a începe activitățile de construcție. ”Trimiterea aplicației LWA a fost un pas imperativ în menținerea proiectului în termen pentru operațiunea comercială (a primului modul) până la sfârșitul anului 2029. Scrisoarea de trimitere notează că funcționarea comercială a celorlalte module este vizată pentru 2030”, a declarat președintele CFPP LLC, Mason Baker.

Din laborator, în România

Riscul cel mai mare este ca primele reactoare modulare americane comerciale să fie utilizate de România, fără a fi testate în afara condițiilor de laborator. Odată ”studiul clinic” realizat în țara noastră, NuScale, companie sprijinită puternic de guvernul SUA, va putea vinde și celorlalte state. Problema este că primele reactoare vor fi și cele mai scumpe, având în vedere măsurile de protecție pentru nenumăratele necunoscute ale noului proiect nuclear. ”Superproiectăm atunci când nu avem date de înaltă fidelitate. Cu cât includem mai multe conservatorisme în proiectarea sistemului, cu atât costă mai mult. Dacă putem îmbunătăți datele privind regimurile de curgere și temperaturile din interiorul reactorului, putem optimiza mai bine proiectarea și putem reduce costurile”, declara Shannon Bragg-Sitton, directorul Programului JUMP.

15.804 afisari

53 COMENTARII

 1. Sa le monteze in doua locuri: Sibiu, ( este în mijlocul tarii, are dezvoltare, poate fi montat lângă pârtiile de ski..) sau la Popescu, în Caraș.
  E Dunărea aproape, e la intrarea în tara sunt munții înspre tara etc
  Este un proiect!
  Nu este testat în punct fix.
  Nu avem răspuns la ce se face cu deșeurile, dacă apa este infestata în 20 ani…
  O mareizerie, mulgatoare de bani

 2. CRED CA CEL MAI BINE ES SA LE MONTEZE PE TOATE LA COTROCENI SI CASA POPORULUI ,POATE NU SE MAI INGHESUIE ATATIA IDIOTI LA VARF !.

 3. După țeapa ce ne-au tras-o americanii cu Bechtel ( tot pe intervenție prezidențială, Buch), acum vine o altă țeapa și mai costisitoare și mult mai periculoasă. Dar ce nu facem noi pentru marele licurici …

 4. Încă un episod din seria cu centralele nucleare americane, bineînțeles cu mesajele că totul este o șmecherie periculoasă, o hoție…..și cum altfel, americanii sunt răi, românii trebuie să-i urască. Semănați ca două picături de apă cu discursurile pe care le interpretează Zahar(isita)ova, La(r)vrov și restul criminalilor din regimul terorist de la Mosc(ârba)ova. Asta nu este întâmplător.

  • @LevDan. Cat de idiot trebuie sa fi sa legi discursurile rusilor de un articol despre niste reactoare nucleare. Bai m.u.i.e in mod firesc cand produci astfel de jucari nucleare prima data le testezi la tine acasa, le folosesti o perioada suficienta de timp pentru ca sa poti trag concluziile necesare iar daca totul este ok dupa aceea poti sa iesi cu ele pe piata… in schimb cand incerci sa vinzi aceate jugari inca din faxa de proiect la altii fara sa ai habar de ceea ce o sa iasa cu siguranta nu este ok…Eu propun ca toti cei ca tine care venereaza orice este occidental indiferent daca este bun sau rau doar pentru simplul motiv ca este occidental sa plece dracu dint tara asta..:

   • Nici nu ar merita sa te bag în seama la cât de trivial ești dar pt informarea ta afla ca americanii au vreo 70 de ani de de teste cu reactoare mici (dar si mari) ! Tot ce inseamna submarin nuclear sau portavion nuclear au asemenea reactoare. Ce nu s-a folosit pe scara larga este cuplarea unui asemenea reactor la o turbina comerciala. Sa spui ca nu au habar ce o sa iasă este o aroganta ce frizează idioțenia din partea ta. Dar știi tu mai bine.

    • Nu cuplarea este adevărata problema ci apa de răcire (Știut fiind faptul că reactoarele navale au răcire cu apă de mare)

     • @Dan 2023-08-18 13:21 13:21:06 Nu cuplarea este adevărata problema ci apa de răcire (Știut fiind faptul că reactoarele navale au răcire cu apă de mare)
      Dan….si la 200-300 metri adancime cat atinge uzual un submarin nuclear…ghici cata are apa marii sau oceanului…cateva grade doar-2-5 grade celsius

    • Așa este, știrile alarmiste și false dau apă la moară la pro -rusi,pentru că altă variantă nu există,ori te menții pe direcția pro occidentală ori te scufunzi in minciuna și incompetenta regimurilor totalitare!

    • Bai Nic, traim intr-o tara libera prin urmate vorbesc cat de trivial vreau eu. Sau tarim intr-o dictatura si toti trebuie sa vorbim frumos ca tine. Diversitatea este valabila numai in cazul LGBTQ+? E la moda ca toti care au alta parere sau vorbesc altfel sa fie considerati ca sustin propaganda rusa…in mod normal me indreptam intr-o directie sau alta daca directia in care urmeaza sa ne indteptam este cea corecta nu doar pentru ca aceasta este pro occidentala… efectul de turma bai Nic bai este cel mai periculos nu propaganda rusa…

    • Si auzi bai Nic daca au atata expeeienta cu centralele aste de mici dimensiuni de ce nu le implementeaza prima data la ei… aceste centrale nu sunt fabricate de statul american sunt fabricate de o societate privata care in goana pentru bani poate face orice. Si la autostrazi au experienta si pentru asta Behtel a facut rahatu praf in Romania. Submarinele de care vorbesti nu funtioneaza in orase cu funtioneaza aceste reactoare de mici dimensiuni bai Niculare bai…

  • Amerikkka a produs ROMANIEI pagube economice de cel putin un trilion (un milion de milioane) de dolari, pagubele politice,intelectuale si spirituale fiind incalculabile.Orice GUVERN NATIONAL-PATRIOTIC ar intrerupe relatiile diplomatice cu aceste bestii si le-ar arunca de indata mercenarii peste granitza!

 5. Care va aduceți aminte de istorie știți ca la Stambul se plătea TRIBUT acum TRIBUTUL se plătește la alt stăpân ATI uitat că-ți bani a luat Bechtel?Mai recent am dat GRATI câmpul de gaze din M neagra lui Ecson și apoi l-am răscumpărat cu 1,2 miliarde de dolari Toate aceste TAXE reprezinta Tributul către STAPANUL american

 6. Noi romanii suntem ori tampiti ori hoti nevoie mare. CNCAN le-a dat aviz inainte ca reactoarele sa vada lunina zilei. E de noaptea mintii. Bai securistilor pupincuristi de CIA ce faceti cu tara asta, chiar asa va bateti joc doar ca sa fiti voi bine si oligofrenii voștri de copii care se duc degeaba la scolile din SUA ?!

 7. Cea mai mare excrocherie pe care Licuriciul ne-o trage. Ei nu-si asuma niciun risc. Adica ne imprumuta 3-4 mld dolari, noi ne apcam sa facem dupa planurile lor de laborator, daca iese bine, daca nu la revedere, noi ramanem datori vanduti. Ticalos Licuriciul. Ar trebui ca Romania sa nu dea deocamdata niciun ban. S-o lalaie cum au lalait-o cu fregatele. Auzi Ciolacule?

 8. Adevarul . ro , 18.08.2023 , ora 13:55 , articol de Melania Agiu : ” IMPACTUL STIRILOR FALSE ASUPRA PROIECTELOR NUCLEARELECTRICA : CAZUL REACTOARELOR MODULARE MICI „.

 9. Iar s-antalnit hotul cu prostul.Americanii cu romanii.Sub inaltul patronaj al Cocotatului penal la varful statului de drept mafiot,” educat ” si esuat,cele trei cozi de topor Iohanus,MaCiuca si V.Popescu au demarat ” marea afacere „.imprumuta dela Bancile americane 9,4 melearde de Dolari pt. a plati in avans niste
  ” bombe „,daunatoare mediului,sanatatii si vietii oamenilor.ca sa aiba americanii finantarea asigurata pe banii nostri. Va dati seama la cat se ridica parandaratul,intre 5 si 10% ? In loc sa termine cele doua unitati dela Cernavoda lasate in paragina si degradare,dupa ce au bagat in ele sute de milioane de Euro ? Si care ar prodeuce mai repede si de trei ori mai multa energie decat” blana ursului din padurea ” americana nici macar gata proiectate. Asta da tradare de Tara.

 10. Romania obtine aproape 40% curent electric din energie atomica la nivel national. Cred ca dupa terminarea a inca 2 reactoare la Cernavoda o sa avem in 5 ani cam 80%.Deci nu stiu daca ne mai trebuie modulare stiind faptul ca 30% obtinem energie hidraulica.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Imagini spectaculoase, de Ziua Națională. Fenomenul surprins pe cer, la Alba Iulia – VIDEO

Fenomen optic spectaculos pe cerul României, chiar de Ziua Națională! Imaginile au fost surprinse la Alba Iulia.Un curcubeu a apărut pe cerul orașului Alba...

Șofer ucrainean, prins când încerca să intre în România pe la Giurgiu, conducând băut. Cât arăta etilotestul

Un șofer ucrainean a intrat în atenția polițiștilor giurgiuveni. S-a întâmplat la primele ore ale zilei de vineri, 1 decembrie.Un cetăţean ucrainean de 46...