AcasăUtileMeteoRomânia, sub COD PORTOCALIU și GALBEN de averse, vijelii și grindină -...

România, sub COD PORTOCALIU și GALBEN de averse, vijelii și grindină – HARTA/Prognoză specială pentru București

sursa foto: agrointel.ro

Meteorologii anunță perioade cu vijelii și averse torențiale și pentru ziua de miercuri. Mai mult, vor fi și descărcări electrice și căderi de grindină. Motiv pentru care au fost emise un COD PORTOCALIU și unul GALBEN de instabilitate atmosferică. Totodată, pentru miercuri și joi ANM anunță că disconfortul termic va fi ridicat în regiunile sudice și estice.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, în dimineața zilei de miercuri, o avertizare COD GALBEN, ce va fi valabil în intervalul 5 iulie, ora 12 – 6 iulie, ora 02.

Meteorologii anunță că în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, jumătatea de nord a Moldovei, nord-vestul Munteniei, dar și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. „Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 40 l/mp”, conform ANM.

Specialiștii în meteorologie atrag atenția că în următoarele zile fenomene specifice instabilității atmosferice vor fi în majoritatea zonelor țării.

COD PORTOCALIU: averse torențiale,vijelii și grindină de dimensiuni medii

foto: meteoromania.ro

Totodată, ANM a emis miercuri dimineață un COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată, pentru intervalul 5 iulie, ora 14 – 5 iulie, ora 23. Avertizarea va fi în vigoare, așadar, până miercuri seară târziu.

Meteorologii prognozează averse torențiale, dar și vijelii și grindină de dimensiuni medii.
„În zona de munte, sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei și a Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină de medii dimensiuni, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…70 l/mp” – transmite ANM în textul avertizării COD PORTOCALIU.

Informare meteo de disconfort termic ridicat și caniculă – zonele vizate

Totodată, ANM a făcut publică o informare meteo, pentru zilele de miercuri și joi, 5 și 6 iulie.

Meteorologii semnalează faptul că în intervalul menționat disconfortul termic va fi ridicat în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități.

Va fi caniculă în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade” – informează ANM.

Prognoză specială pentru Capitală: Vreme caniculară. Vor fi condiții de averse

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis și informații despre cum va fi vremea în Capitală, în perioada următoare.

E vorba despre o prognoză specială pentru zona municipiului București, emisă pentru perioada 5 iulie, ora 12 – 6 iulie, ora 21.

Meteorologii anunță că vremea va fi caniculară în Capitală, cu disconfort termic ridicat în orele după-amiezii când indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. „Cerul va fi variabil, cu înnorări și condiții de averse și descărcări electrice mai ales spre seară. Vântul va sufla slab și moderat”, conform ANM.

Potrivit meteorologilor, temperatura maximă se va situa în jurul a 35 de grade.