AcasăEconomieLovitură pentru marile lanțuri de magazine. Interzis la importurile de zahăr și...

Lovitură pentru marile lanțuri de magazine. Interzis la importurile de zahăr și făină din Ucraina

România interzice, pe jumătate, importurile din Ucraina

După ce i-a băgat în faliment pe fermierii și procesatorii români, Guvernul vrea să interzică marilor retaileri importurile de zahăr și făină din Ucraina. Pentru că, nu-i așa, nu este nicio grabă, proiectul abia acum a fost elaborat de Ministerul Agriculturii, urmând ca acesta să fie aprobat într-o viitoare ședință a Executivului. Totodată, autoritățile recunosc că importurile din țara vecină au explodat în acest an, din cauza prețurilor de dumping practicate.

Marile lanțuri de magazine nu vor mai avea voie să importe zahăr și făină din Ucraina până la sfârșitul anului 2024. Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, inițiat de Ministerul Agriculturii, făina și zahărul din Ucraina vor mai putea fi importate doar de operatorii economici cu sediul social și punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care desfășoară activități de fabricare a produselor de brutărie și a produselor fainoase și de fabricare a zahărului.

Actul normativ abia a fost însă postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, în dezbatere publică, astfel că marii retaileri se pot aproviziona, în avans, cu cantități uriașe din aceste produse. Pe de altă parte, același Minister al Agriculturii arată, în motivarea proiectului de act normativ, că, datorită prețurilor mici ale materiei prime provenite din Ucraina, procesatorii români s-au orientat către achiziționarea acesteia din Ucraina, în detrimentul fermierilor români, care nu au mai reușit să-și valorifice produsele primare și implicit, să-și acopere costurile de producție.

”Totodată, potrivit datelor statistice, datorită prețurilor mici a unor produse procesate, cum ar fi făina de grâu și zahărul, operatorii economici din România au efectuat importuri masive, în detrimentul produselor locale, astfel:- cantitatea de făină de grâu sau de meslin importată, în perioada ianuarie – august 2023, a fost de 6.806,67 tone, față de aceeași perioadă de referință a anului 2022, în care importurile din Ucraina au fost de 535,13 tone. Acest lucru afectează activitatea procesatorilor din industria morăritului, care nu își pot valorifica produsele cel puțin la prețul de producție, precum și activitatea fermierilor care nu își pot vinde grâul aflat în depozite către industria morăritului, producția anului 2023”, susține Ministerul Agriculturii.

Se închid fabricile

În sectorul zahărului, cantitatea importată, în perioada ianuarie – august 2023, a fost de 84.633 tone, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, când s-au importat 12.000 tone, creșterea importurilor fiind semnificativă, cu consecințe imediate și ireversibile privind cultura și procesarea sfeclei de zahăr, semnalează autoritățile.

”Importurile masive de făină de grâu și zahăr din Ucraina pe piața din România și prețurile mici ale acestora, comparativ cu media prețurilor în Uniunea Europeană, au dus la nemulțumiri în rândul fermierilor care au cultivat grâu și sfeclă de zahăr, primii fiind impactați prin imposibilitatea valorificării producției de grâu a anului 2023, iar producătorii de sfeclă fiind în imposibilitatea de a contracta sfecla de zahăr către fabrici, pentru producția anului 2024. Astfel, sunt necesare măsuri de protejare a producției interne, fiind necesară menținerea în activitate a fabricilor procesatoare și a locurilor de muncă, prin producerea zahărului și a făinii în unitățile economice din România și prin obținerea de produse de calitate și cu valoare economică adăugată, ceea ce contribuie la creșterea veniturilor fermierilor și a procesatorilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanță de urgență.

Faliment garantat

Ministerul Agriculturii atrage atenția că nepromovarea în regim de urgenţă a actului normativ poate avea consecințe negative, existând riscul major ca o parte importantă a fermierilor și procesatorilor afectaţi să nu își poată achita obligaţiile contractuale către furnizori, leasinguri, salarii, credite la termenele scadente, să se supraîndatoreze şi să nu mai poată continua activitatea. În același timp, fără interzicerea importurilor, s-ar reduce suprafețele cultivate cu grâu și sfeclă de zahăr și s-ar închide fabricile procesatoare.

”Fluxurile de făină și zahăr din Ucraina, importate pe teritoriul României vor cauza pierderi în rândul procesatorilor, care au deja stocuri a căror valoare este mai mare decât prețurile produselor importate și, prin urmare, nu vor putea fi vândute, crescând cheltuielile cu depozitarea. Totodată, se produce o distorsionare a pieței produselor agroalimentare, prin apariția unor practici comerciale neloiale, cu impact asupra populației”, avertizează Ministerul Agriculturii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
8.137 afisari

17 COMENTARII

      • Se vede calitatea.Nu se compara cu toate boabele din ipsos din celelalte pungi de la celelalte firme, cand reteta e de 100 gr de zahar, tre’ sa pui 130.:(

    • Pun pariu ca deja esti fosforescent pe intuneric, la cite chimicale or bagat raketii in zaharul importat din ucraina si ambalat la Bod.

  1. Fabrica de zahar Bod desi nu prelucreaza sfecla de zahar, ambaleaza zahar din ucraina in pungi Bod.

  2. Ce s-a întâmplat cu fabrica de la Luduș? Prin mai a început să ambaleze zahăr importat urmând că din septem să producă din sfecla românească. Mâncăm toate mizeriile de la prieteniiukrainieni.

      • @Io ce legaturi ai cu ucraina? Produsele din ucraina au pesticide peste limita UE si-s toxice.

        • E zahar din sfecla produsa in Romania.
          Tu ce treaba ai cu zaharul din trestie din America de sud ? Asa a zis ANPC.Au primit si amenda.

  3. Tradatorii de tara din echipa cistigatoare au ca misiune sa bage in faliment toti agricultorii din tara!

  4. In articol este vorba de interzicerea importarii zaharului si fainii din Ucraina.
    Dar ce se intampla,cu importul de cereale(grau,orz etc) si ale
    semintelor de grau,soia etc.
    Si, cum apare in articol Ministerul Agriculturii atrage atentia,ca fermierii or avea de suferit din cauza implementarii tarziu
    al introducerii legii de interzicere ale improturilor.
    Aceasta era de fapt sarcina lor.Hotul cere ajutor din partea autoritatiilor.
    Mafiotii joaca in general mana-mana cu autoritatile.
    Filmele mari ca (Bunge srl Buzau) si altii cu filiala in Romania, joaca cam cum vor pe teritoriul Romaniei.
    De fapt una din cauzele izbucnirii razboiului din Ucraina era si este controlul producerii si exportului de alimente din Ucraina.
    Statele est europene vor fi in primul rand victimele acestor actiuni mafiote,daca nu-si coordoneaza actiunile de stopare ale acestora.
    Va fi greu,pentru ca statele participante,care profita din exportul de cereale din Ucraina sunt si profitorii razboiului(America,unele state West Europene).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger