AcasăEconomieLovitură de la ASF. Amenzile de circulație dublează polița RCA

Lovitură de la ASF. Amenzile de circulație dublează polița RCA

ASF face jocul multinaționalelor

Autoritatea de Supraveghere Financiară face din nou jocurile multinaționalelor din domeniul RCA. Instituția vrea să modifice legea și să introducă dublarea prețurilor RCA pentru orice amendă de circulație primită de șofer. În plus, firmele de asigurări vor avea dreptul de a intra în baza de date a MAI pentru a analiza istoricul comportamentului în trafic al persoanei asigurate. Totodată, amenzile pentru cei care nu au încheiat polița RCA se vor dubla.

ASF a introdus în Parlament o serie de propuneri pentru modificarea Legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, cele mai multe în favoarea multinaționalelor din acest sector. Cea mai flagrantă este desființarea bonus-malus pentru șoferii care nu au comis accidente, dar care au încălcat, în orice fel, Codul Rutier, mai exact, orice amendă pentru o parcare neregulamentară sau altă faptă minoră aduce cu sine dublarea tarifului RCA.

Potrivit propunerii ASF, reducerile sau majorările primelor de asigurare se vor face în funcţie de criterii precum istoricul de daune plătite, natura și severitatea prejudiciilor produse pentru care s-au achitat despăgubiri, respectiv vătămări corporale sau decese, conducerea vehiculelor sub influența băuturilor alcoolice și/sau a substanțelor cu efect psihoactiv, oferirea unor informații false la momentul încheierii contractului RCA, precum și contravențiile și sancțiunile aplicate de către personalul Poliției Române privind încălcarea regulilor pentru circulația vehiculelor care denotă un comportament neadecvat în trafic ce conduce la un risc ridicat de accidente.

Totodată, dublarea poliței RCA se va face și în cazul nerespectării continuității obligației de asigurare RCA pentru o perioadă mai mare de 30 zile.

Jaf pe față

ASF cere parlamentarilor să introducă și franșiza, o sumă fixă stabilită prin contractul RCA, ofertată obligatoriu de către asigurătorii RCA la solicitarea asiguratului, a cărei limită se stabilește de asigurătorul RCA, în baza capacității de plată a asiguratului și care se achită asigurătorului de către acesta în cazul unui eveniment asigurat pentru care s-a plătit o despăgubire. În cazul unui eveniment, obligația de plată a franșizei nu poate depăși valoarea despăgubirii achitate de către asigurătorul RCA, chiar dacă franșiza stabilită prin contract este mai mare decât această valoare. În această situație, asigurătorul RCA va emite oferte atât cu franșiză, cât și fără. Franșiza se plătește asigurătorului numai după apariția unei daune și după ce asigurătorul a despăgubit persoana prejudiciată, susține ASF.

Mai pe înțelesul tuturor, asigurătorul face o reducere de 5% a poliței și apoi, în caz de implicarea în accident, îi  va solicita asiguratului 1.000 de euro, de exemplu, ceea ce înseamnă un jaf pe față. Mai ales că există riscul ca aceste oferte să nu fie opționale pentru asigurați.

Curg amenzile

O altă modificare a legii propusă de ASF este instituirea contravenției în cazul neîncheierii poliței RCA atât în cazul persoanelor fizice sau juridice, proprietari ai vehiculelor, cât și al conducătorilor auto care utilizează pe drumurile publice un vehicul pentru care efectele contractului RCA sunt suspendate sau a unui vehicul neasigurat pentru  pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule.

De asemenea, sancțiunile pentru cei care nu dețin asigurare RCA se dublează, astfel, în cazul vehiculelor încadrate în categoria autoturismelor, amenda va fi de 2.000 lei, în cazul vehiculelor de transport persoane, inclusiv tramvaie – 7.000 lei, în cazul vehiculelor de transport marfă: 5.000 de lei pentru masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone, 7.000 de lei pentru masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 12 tone și 15.000 de lei pentru masă totală maximă autorizată mai mare de 12 tone.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
20.646 afisari

46 COMENTARII

  1. Serios?? Dar ce are amenda cu rca??? Mai mult accesul asf la baza de date al mai incalca dreptul la prelucrarea cu caracter personal!

  2. Asta e nivelul de inteligenta a celor ce ne conduc.
    Infractori în funcții publice,prietenii cu diferiți interlopi asta e nivelul și mediul infracțional in care se învârte primi trei oameni in stat.

  3. Asta e nivelul de inteligenta a celor ce ne conduc.
    Infractori în funcții publice,prietenii cu diferiți interlopi asta e nivelul și mediul infracțional in care se învârt primi trei oameni in stat.

    • Asta e nivelul nostru și ei știu asta Cu asta se ocupa Se bazează pe lipsa de reacție a noastră Ce reacție sa mai avem după ce s a întâmplat la 10 august

  4. Ce anume te mira, ce nu-i clar ? Dar anaf cum are acces la conturile din bănci ? Dar dreptul de proprietate cum este garantat cind întra flutur cu jandarmii și ia din gospodărie găinile, purcelul sănătos? Dar cind muncești la privat 40 ani și ieși cu 400 euro, iar cel de la stat după 25 ani frecat menta încasează 3 mii euro ?

    • Bai dar chiar ti-ai schimbat porecla in renume. Arata-mi cati de la stat au pensie de 3000. Eu am lucrat in externe stagiu complet de cotizare si nici pe departe nu vad banii astia.

    • Vor să renunțăm de bunăvoie la mașini conform indicațiilor de la UE,prea părem bogați

  5. Fain. O sa fac cu o asigurare 50 accidente, aleg doar masini de lux. Oricum nu o sa platesc dupa aia vreo asigurare.

  6. Vor bani? După ce că au cele mai mari salarii din Romania,și munca ioc,cum se poate așa ceva?

  7. Asa e in America de unde luam noi intuneric !
    Soferii cu amenzi sau alte sanctiuni pe legea circulatiei platesc de se spetesc la asigurare.
    Asadar, soferii cu un comportament ilegal in trafic platesc !
    Cei care nu au abateri, beneficiaza de reduceri la asigurare !!!

  8. Ați pus bir și pe aerul dat de Dumnezeu, mnezaul vostru de slugi, ca mai aveți puțin și adio.

  9. Cat o sa mai rabde romanii?
    Multi au fost ucisi cu vaccinul si la spital cu „tratamentu'”, multi au plecat din tara din cauza „traiului democratiei originale” , din cauza ca tara a ajuns dupa 3 decenii o colonie indatorata si cu resursele date.
    Au plecat romanii amagiti la risc, toate astea din
    ca cauza psdeneleprele „protejeaza” romanii din ce in ce mai mult.
    De-aia voteaza asa de repede legile si cumpara gloante pentru …serviciile care garanteaza protectia … lor!

  10. niste tampiti fara minte, care vor sa apliice in Romania, reguli din occident, in conditiile on care infrastructura este praf.Toate acestea se incadreaza la capitolul aberatii

  11. Dumitru votati hoti de laputere p.s.d si pnl care sant pe o mana cu interlopi din toate institutiile statului singura solutie anca o revlutie si confiscarea avrilor…

  12. Băieții de la ASF… O structura care trebuie urgent schimbata din temelii! Asa ceva nu cred ca exista undeva în lumea asta!

  13. La voi bonus malus se acorda în funcție de continuitatea platii RCA -ului și nu în funcție de cate accidente face șoferul. Rca-ul ar trebui dat pe șofer și nu pe mașină. Eu daca am 5 mașini, nu le conduc pe toate, ci doar una. Una e in trafic, celelalte au rca-ul platit degeaba. Copiați de la UE doar porcăriile , dar ce e bun, nu. Unde se mai aplica rca-ul că în România?

    • Da, da zice legea ca orice AUTOVEHICUL trebuie sa aiba RCA, asa ca boss tu trebuie sa platesti 5 RCA pe cele 5 masini. Eu sunt ferm convins ca in curand va fi obligatoriu sa ai RCA pe toate cele 5 masini cat si obligatoriu pe sofer sau pe cumnata soacrei nashului cumatrului soferului. Banul catre stat este important, restul e tacere…

  14. Ce legatura are incalcarea si sanctionarea unei norme rutiere fara accident, cu RCA-ul ?! Discutabila si propunerea cu fransiza. Sanctionarea mai aspra a celor care circula fara RCA este buna.

  15. Astea-s coordonate, toate cãcaturi|e de le fac slugile din guvern, e ordin sa nu mai avem mobilitate, independenta energetica pe locuinta (sisteme offgrid), independenta alimentara(propriile culturi), sunt toate cu target, doar nu va inchipuiti ca ciolacu si ciuca actioneaza din inteligenta 😂😂😂 aia se pun capra la primul telefon de la brucsel

  16. ASOCIEREA STATULUI CU CEI CARE NE FURA =ASF !! = NESIMTIRE =TALHARIE PE FATA.
    CE ARE A FACE COADA VACII CU STAMPILA PRIMARIEI ??.
    TOATE ASIGURARILE SE FAC PE BAZA STATISTICII ,ASTFEL INCAT RISCUL SA FIE ACOPERIT DE 2-3 ORI !,ALTFEL N-AR EXISTA FIRME DE ASIGURARE !.
    INTODEAUNA CAND SE ASCUNDE O CLAUZA CARE IL SCUTESTE PE ASIGURATOR DE PLATA DESPAGUBIRII ACEEA E SCRISA IN POLITA CU LITERELE CELE MAI MICI SI ASCUNSA IN PAGINA CU MULTA GRIJA !.
    CELE MAI MARI TUNURI S-AU DAT IN ASIGURARI !.
    SEFIMEA ASF ESTE ALEASA CU GRIJA DE VARFURILE CLANURILOR MAFIOTE.
    ACEASTA PORCARIE CARE SE VREA LEGIFERATA NU-I DECAT O SURSA DIN CARE SA-SI TRAGA DERBEDEII ACELE 16 SALARII NESIMTITE PE AN.
    IN HAOSUL DIN ROMANIA SI CU LEPRELE DIN PARLAMENT TOTUL ESTE POSIBIL !,OILE TREBUIE DATE LA STRUNGA !!.

  17. Asta e nivelul nostru și ei știu asta Cu asta se ocupa Se bazează pe lipsa de reacție a noastră Ce reacție sa mai avem după ce s a întâmplat la 10 august

  18. O să se tripleze numărul mașinilor asigurate prin Albania sau Mozambic! Simplu…. Nu e Paște, nu tai miel. Nu e asigurarea ieftină, cumpăr din Irak sau Kazahstan! Cu acoperire în România și gata socoteala. Cu nesimțitul trebuie să fii nesimțit, altfel… nu pricepe ce vrei!

  19. Alooo!!! ASF SUNTETI CU CAPUL!!!! UNDE ESTE GDPR-UL????? CE TREABĂ ARE AMENDA CU ASIGURAREA?

  20. Cred că dacă în viitor am renunta la mașini,ar fi foarte bine,să schimbăm ceva,să facem ceva,să nu mai fim bătaia de joc,la nimeni,să nu vândă combustibil,fără asigurători,fără încasări de impozite,altfel are să ne îngroape în taxe,are să ajungă totul mai scump decât cu firma taxi.

    • Da boss ai dreptate. Ia-ti caruta si opait, lasa pe altii sa se descurce cum vor ei. Tu du-te indarat cu 200 de ani. Plug de lemn ai ?

  21. Cei de la ASF nu sunt decât niște trădători de neam care nu fac altceva decât jocurile companiilor străine deasigurari și nu le pasa de noi.

  22. Alo ASF ce treaba au instituții ale statului,sa controleze si sa amendeze pt ca nu cumperi de la firme straine asigurari,la preturii cat valoarea de piata a unei autoutilitare .de ce nu vind asig românești

  23. Putin no să mai aveți nevoie de asigurare că o să vin peste voi cat de curând și va fi vai de mama lor acei care va bat joc de voi mai ales de ace trei care va referit voi

  24. Ar trebui să lăsăm toți mașinile în fața ASF lui niste hoți de care nu mai scăpăm!

  25. Ar trebui să lăsăm toți mașinile în fața ASF lui niste hoți de care nu mai scăpăm!

  26. Este neconstituțional. Nu poți sa fi sancționat de 2 ori pentru aceiași fapta. Adică pentru radar dacă primesc amenda și puncte penalizare îmi mai mărește și polița de asigurare? Nu e normal și nu e corect

  27. Vor să renunțăm de bunăvoie la mașini conform indicațiilor de la UE,prea părem bogați

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Nicușor Dan recunoaște că e incapabil să rezolve problemele din Capitală. Traficul și apa caldă, peste alte două mandate

În 2020 Nicușor Dan, candidat la primăria Capitalei, promitea, printr-o serie de mesaje electorale, rezolvarea rapidă a problemei termoficării și a traficului din București....

Burduja depune plângere penală, după ce i-au fost vandalizate panourile electorale: „De cine le este frică nu vor scăpa”

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a anunțat că depune plângere penală. Totul, după ce i-au fost vandalizate panourile electorale. „De cine le...
proger