AcasăEconomieLovitură cruntă pentru multinaționale. Se stopează externalizarea profitului

Lovitură cruntă pentru multinaționale. Se stopează externalizarea profitului

Deputații dezvăluie schema prin care România a fost lăsată fără infrastructură de transport

Deputații UDMR au emis un proiect legislativ care dă o grea lovitură schemelor uzuale ale multinaționalelor, prin care exportă profitul. Parlamentarii arată că modul în care sunt atribuite contractele societăților mamă și cedarea acestora către filialele din România au făcut ca țara noastră să nu beneficieze de infrastructură de transport, în pofida miliardelor de lei alocate în ultimii ani.

Parlamentarii UDMR vor să pună capăt concurenței neloiale practicată de multinaționale, prin participarea la licitații cu companiile mamă și derularea, în fapt, a contractelor, cu filialele din România, care sunt, de multe ori, pe pierdere. Experienţa ultimelor decenii a demonstrat că în derularea contractelor de mare anvergură impedimente majore sunt asumarea responsabilităţilor presupuse de implementarea de lucrări complexe de către contractanţi şi faptul că autorităţile nu întocmesc documentele achiziţiei astfel încât să prevină în mod eficient situaţiile de nerespectare a prevederilor contractuale, susțin deputații.

”Rezultatul este că la un deceniu şi jumătate de la aderarea la Uniunea Europeană şi în ciuda miliardelor de lei alocate reţelelor de transport. România încă nu are drumuri modeme, reţea modernizată de cale ferată, aeroporturi dezvoltate la nivelul necesar, transport naval la nivelul potenţialului. Una dintre situaţiile frecvent întâlnite în derularea proiectelor de construcţie a infrastructurii de transport este aceea în care la procedura iniţială de achiziţie publică participă societatea-mamă cu sediul în străinătate – cea care satisface toate criteriile de participare şi de selecţie -, în timp ce contractul în sine este executat de filiale cu sediul în România. Societatea înregistrată în România înregistrează fie profit mic fie este chiar în pierdere, astfel că în lipsa situaţiei financiare solide demonstrate de firma-mamă, filiala nu ar îndeplini criteriile financiare necesare”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ privind achizițiile publice.

Firmele românești, scoase din licitații

Inițiatorii proiectului legislativ consideră că implementarea principiilor propuse va preveni practicile de minimizare a cuantumului impozitelor datorate bugetului de stat de contribuabilii autohtoni prin transferul profiturilor realizate de filiale către societăţile-mamă cu sediul în străinătate. Totodată, firmele care nu se bucură de sprijinul unei societăţi-mamă pierd competiţia din cauză că nu pot satisface la acelaşi nivel criteriile detaliate în caietul de sarcini. Aşadar, competiţia nu se derulează între firme de acelaşi calibru privind cifră de afaceri, număr de angajaţi, portofoliu relevant de proiecte realizate, ci între giganţi de talie internaţională şi firme locale. Acestea din urmă, neavând capacitatea tehnică şi situaţia economică a societăţilor-mamă cu sediul în străinătate, fie pierd competiţia, fie nu se prezintă la procedurile de achiziţie publică. În final, filialele înregistrate în România sunt cele care implementează contractul, filiale în majoritatea cazurilor de aceeaşi talie cu operatorii economici cu capital autohnton care nu pot prezenta oferte câştigătoare sau care nu participă la procedurile de achiziţie publică, potrivit deputaților UDMR.

Concurență neloială

Aceste practici sunt în mod vădit cazuri de concurență neloială, semnalează inițiatorii proiectului. ”Firmele cu capital şi forţă de muncă locale nu ar trebui să fie puse în competiţie cu societăţi multinaţionale. În scopul egalizării şanselor firmelor mici în faţa concurenţei conglomeratelor multinaţionale în condiţii de transparenţă a procedurilor de achiziţie publică, propunerea legislativă obligă ofertanţii, în cazul în care au filiale înregistrate în România, să îşi asume în solidar derularea contractelor de achiziţie publică de valoare ridicată, în prezent de peste 26 milioane de euro”, se mai precizează în nota de fundamentare a proiectului de lege.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.257 afisari

23 COMENTARII

  1. Asta nu o sa vedeti niciodata. Colonia trebuie mulsa si stoarsa mai tare decat pana acum. Boul de trei coceni e spetzialist in cocolosirea capitalului austriac,german,francez sau american(a primit sepkutza) etc si anularea oricarei initiative romanesti. Asta pe langa distrugerea a ceea ce a insemnat industrie romaneasca candva. Doar amintitiva de vajnicii razboinici anticoruptie miorlaitici,cum luptau cu romanasii dar nu calcau in veci o firma occidentala. Cum credeti ca a ajuns zana dekaparilor sefa la anticoruptie mUE??????Cum pitiku meu nu intreaba kovesi comisia mUE despre contractele ursulikai von pfizer?!?

  2. ZIARE.COM SITE-UL MILITIENILOR ANALFABETI TE IA VOMA SI GREATA CAND INTRI PE SITUL EXCREMENTELOR ZOAIE.COM

    EXCREMENTELE ZIARE.COM SUNT RUSINEA PRESEI ROMANESTI . ANALFABETISMUL SI PROSTIA PE SITEUL ZIARE.COM ESTE INDUBITABIL LA APOGEU

    DEJECTIILE UMANE CE AU AJUNS SA SE CREADA JURNALISTI

    NU ESTE ZI IN CARE SA NU LINGA IN KOOR CLASA POLITICA SI SA ELOGIEZE BUNASTAREA ROMANILOR DATORITA CONDUCATORULUI SUPREM

    ZIARUL „SCANTEIA” DE PE TIMPUL LUI CEAUSESCU ERAU MICI DILETANTI PE LANGA SCARBELE ACTUALE DE PE ZIARE.COM CE IN PLUS IMPUN CENZURA SI DICTATURA

  3. ZIARE.COM SITE-UL MILITIENILOR ANALFABETI TE IA VOMA SI GREATA CAND INTRI PE SITUL EXCREMENTELOR ZOAIE.COM

    EXCREMENTELE ZIARE.COM SUNT RUSINEA PRESEI ROMANESTI . ANALFABETISMUL SI PROSTIA PE SITEUL ZIARE.COM ESTE INDUBITABIL LA APOGEU .

    DEJECTIILE UMANE CE AU AJUNS SA SE CREADA JURNALISTI

    NU ESTE ZI IN CARE SA NU LINGA IN KOOR CLASA POLITICA SI SA ELOGIEZE BUNASTAREA ROMANILOR DATORITA CONDUCATORULUI SUPREM

    ZIARUL „SCANTEIA” DE PE TIMPUL LUI CEAUSESCU ERAU MICI DILETANTI PE LANGA SCARBELE ACTUALE DE PE ZIARE.COM CE IN PLUS IMPUN CENZURA SI DICTATURA

  4. Tocmai pentru asta a intrat Dragnea in inchisoare dar ,noi romanii,picepem greu si uitam repede.

  5. nu va fi votata.
    cand o firma austriaca a pierdut licitatia cu o fir,a romaneasca , a cumparat fir,ma romaneasca in 2 saptyamani .
    Deruleaza si azi afacere cu multinationala …austriaca

  6. Deputații UDMR prin acest demers dacă reușesc au cel mai mare respect din partea multor firme din Ro ,să vedem dacă o să reușească !

  7. Deci tot ungurii? Romanilor nu le-a trecut prin cap asa ceva? Sau ei sunt infratiti cu multinationalele ? Ceva putred exista. Nu pot intelege cum Bechtel a construit o autostrada in Albania in conditii de teren mult mai dificile ca in colonie si la noi nu s-a putut realiza faimoasa autostrada Transilvania. Cred ca pretentiile la parandarat ale hotilor romani intrec orice imaginatie. De aceea nu avem autostrazi.

  8. vorbim cand o fi lege. deocamdata e proiect.
    si dragnea a vrut asta si altii inaintea lui, dar au fost executati si politic si informativ.
    asta ca sa intelegem cine sunt sclavii cocotati in functii prin intermediul coruptiei din afara tarii.

  9. Trebue sa mai analezam,sa ne cosultam,nu putem asa peste noapte,ce atata graba ? Am stabelit o predectabeletate,nu putem sa ne inacalcam cuvantul.Pt. ca dela ei ne vene taenul. Trebe facut pas cu pas,un pas inaenteee si doi inapoi.Asa da.

  10. ASTA TREBUIA S-O FACETI DIN PRIMA ZI MAI DERBEDEILOR ,TOTI ATI PUS BOTUL ,TOTI ATI VANDUT TARA ,VOI CEI FARA UN CAPATAI ,FARA NICI O MESERIE ATI FUGIT IN POLITICA !. S-O VAD SI PE ASTA CU IMOZITAREA PROFITULUI LA TOATE MAFIILE MULTINATIONALE SI ATUNCI VOR FI BANI DE PENSII <SALARII DECENTE SI BANI PENTRU EDUCATIE MAI MULTI DECAT PENTRU ZVARLIT PE FIARE VECHI.

  11. Nu se va intampla nimic deoarece firmele care functioneaza in Rromanistan sunt FILIALE ale firmei din strainezia, deci profitul nu se externalizeaza, el merge doar la firma mama.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger