Cauta

Jocurile Austriei. Ne luăm adio și de la gazele din Marea Neagră

Amânarea investițiilor pentru exploatare gazelor, legată de Acordul petrolier

Gazele din Marea Neagră, pe care guvernanții și-au bazat cele mai multe proiecte în sectorul energetic, riscă să nu mai fie exploatate. Potrivit fostului consilier al ministrului Energiei, Dian Popescu, Austria ar cere nici mai mult nici mai puțin decât schimbarea Acordului petrolier, ca să aibă garanția că va putea face ce dorește cu gazele României. OMV a amânat demararea investițiilor în acest proiect, iar informațiile apărute în presa de specialitate arată că zăcământul din Marea Neagră este comun cu al Turciei.

Vizita reprezentantului OMV la Palatul Cotroceni a avut, de fapt, două obiective, însă cel mai important a fost legat de încercarea austriecilor de a schimba Acordul petrolier, fapt care le-ar fi dat certitudinea că nicio lege nu va reuși să schimbe permisiunea de a face ce doresc cu gazele din Marea Neagră, ne spune Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.

Aflat pe final de mandat, Klaus Iohannis nu și-a asumat însă un asemenea risc, iar consecința s-a văzut în votul Austriei dat României. Un alt motiv de nemulțumire al austriecilor de la OMV a fost Ordonanța 153/2022, care îi obligă să livreze către OPCOM energia produse. ”Este vorba de cei 850 MW produși pe gaze la Petrobrazi, care ar însemna o pierdere pentru OMV, pentru că ei vând energia cu 300-400 de euro MW și OPCOM o ia cu 90 de euro MW, ceea ce ar însemna o pierdere de 1,6 miliarde de euro în 2023. Iar cu gazele din Marea Neagră, austriecii vor molecula de gaz, de aceea s-a făcut și BRUA. Gazele ar trebui uscate la minus 50 de grade C și, astfel, pierd anumite calități, necesare în industria petrochimică. Iar austriecii au nevoie în industria chimică de gazele din Marea Neagră, așa cum vor fi extrase, pentru că sunt foarte bogate, cu o puritate de 98%”, ne-a declarat Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.

Legea off-shore poate fi schimbată

Legea off-shore prevede clar că austriecii de la OMV pot face ce doresc cu gazul pe care îl extrag, că nu sunt obligați să-l livreze pe piața românească, însă această lege poate fi modificată oricând prin ordonanță de urgență.

”Interconectarea cu conducta la mal încă nu a fost decisă de OMV pentru că și-a dat seama că gazele care vor pleca din Marea Neagră nu au garanția că vor ajunge în Austria. Austriecii au realizat acest lucru și vor garanții prin schimbarea Acordului petrolier, care nu va mai putea fi anulat de nicio lege. De aceea amână OMV exploatarea gazelor din Marea Neagră. Eu am spus de ceva vreme că zăcământul din Turcia ar putea fi comun cu cel din Marea Neagră și iată că în presa de specialitate s-a confirmat acest lucru. Și s-ar putea ca, până se va extrage ceva de la noi, turcii să extragă masiv și să mai rămână prea puțin gaz aici”, ne-a precizat Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei. Acesta arată că OMV nici măcar nu a decis investiția și a anunțat că poate la vară ar putea să decidă. Asta înseamnă că, din acel moment, în cel mai optimist scenariu, gazele s-ar extrage în 2027. ”În mod normal, cam prin 2030 s-ar începe extracția, dacă luăm și noi ceva, dacă nu, nu mai luăm nimic și rămânem cu o gaură de un miliard de euro la Romgaz. Eu am cerut public ca operatorul  proiectului să fie Romgaz, nu OMV, dar nu s-a dorit acest lucru. Și operatorul este cel care conduce asocierea și decide totul”, a afirmat Dian Popescu.

Nu au expertiză

Fostul consilier al ministrului Energiei semnalează că cea mai mare problemă care îi încurcă pe austriecii de la OMV, pentru că nu este ușor de făcut, este conducta care aduce gazul din platforma centrală la mal, 170 km, din care 80 de km pe fundul mării și restul suspendată pe flotoare. ”Trebuie să contractezi țeava, țeava se face peste 2-3 ani, trebuie să plătești în avans. Trebuie proiectare și multe alte lucruri. Exxon-ul se juca cu aceste lucruri, că avea expertiză, dar OMV nu are. OMV nu are nici echipă de proiect, Exxon avea. Trebuie să știi de unde iei echipamente, ce echipamente, mai ales că sunt speciale și se fac prin comandă. Acolo sunt forate opt găuri pentru explorare, iar sondele nu au fost echipate și pentru exploatare. Exxon a pus dopuri și a abandonat, iar OMV trebuie să pună sonde de foraj și platformele aferente”, ne-a mai declarat Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.

Ultimele stiri

  • Nicolae Ceaușescu a fugit zilele trecute din cimitirul de la Moscova
  • Alege ce citești
  • Războiul clanurilor/Interlopii dau mare tun în „5”!
  • Legea achizițiilor publice, impusă de Bruxelles, dedicație pentru multinaționale
  • Basel III Endgame. Cotitul drum al reformelor bancare
  • Revoltă în UE împotriva Ucrainei. Agricultorii, deciși s-o schimbe pe Ursula
  • Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a premiat excelența olimpicilor preșcolari
  • Italia poate trimite 6 echipe în Champions League
  • Cartonaș roz! Cum sună noua regulă în fotbal
  • Culmea obedienței. Europenii au știut că vaccinul Covid este periculos
  • Exit mobile version