AcasăEconomieJocurile Austriei. Ne luăm adio și de la gazele din Marea Neagră

Jocurile Austriei. Ne luăm adio și de la gazele din Marea Neagră

Amânarea investițiilor pentru exploatare gazelor, legată de Acordul petrolier

Gazele din Marea Neagră, pe care guvernanții și-au bazat cele mai multe proiecte în sectorul energetic, riscă să nu mai fie exploatate. Potrivit fostului consilier al ministrului Energiei, Dian Popescu, Austria ar cere nici mai mult nici mai puțin decât schimbarea Acordului petrolier, ca să aibă garanția că va putea face ce dorește cu gazele României. OMV a amânat demararea investițiilor în acest proiect, iar informațiile apărute în presa de specialitate arată că zăcământul din Marea Neagră este comun cu al Turciei.

Vizita reprezentantului OMV la Palatul Cotroceni a avut, de fapt, două obiective, însă cel mai important a fost legat de încercarea austriecilor de a schimba Acordul petrolier, fapt care le-ar fi dat certitudinea că nicio lege nu va reuși să schimbe permisiunea de a face ce doresc cu gazele din Marea Neagră, ne spune Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.

Aflat pe final de mandat, Klaus Iohannis nu și-a asumat însă un asemenea risc, iar consecința s-a văzut în votul Austriei dat României. Un alt motiv de nemulțumire al austriecilor de la OMV a fost Ordonanța 153/2022, care îi obligă să livreze către OPCOM energia produse. ”Este vorba de cei 850 MW produși pe gaze la Petrobrazi, care ar însemna o pierdere pentru OMV, pentru că ei vând energia cu 300-400 de euro MW și OPCOM o ia cu 90 de euro MW, ceea ce ar însemna o pierdere de 1,6 miliarde de euro în 2023. Iar cu gazele din Marea Neagră, austriecii vor molecula de gaz, de aceea s-a făcut și BRUA. Gazele ar trebui uscate la minus 50 de grade C și, astfel, pierd anumite calități, necesare în industria petrochimică. Iar austriecii au nevoie în industria chimică de gazele din Marea Neagră, așa cum vor fi extrase, pentru că sunt foarte bogate, cu o puritate de 98%”, ne-a declarat Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.

Legea off-shore poate fi schimbată

Legea off-shore prevede clar că austriecii de la OMV pot face ce doresc cu gazul pe care îl extrag, că nu sunt obligați să-l livreze pe piața românească, însă această lege poate fi modificată oricând prin ordonanță de urgență.

”Interconectarea cu conducta la mal încă nu a fost decisă de OMV pentru că și-a dat seama că gazele care vor pleca din Marea Neagră nu au garanția că vor ajunge în Austria. Austriecii au realizat acest lucru și vor garanții prin schimbarea Acordului petrolier, care nu va mai putea fi anulat de nicio lege. De aceea amână OMV exploatarea gazelor din Marea Neagră. Eu am spus de ceva vreme că zăcământul din Turcia ar putea fi comun cu cel din Marea Neagră și iată că în presa de specialitate s-a confirmat acest lucru. Și s-ar putea ca, până se va extrage ceva de la noi, turcii să extragă masiv și să mai rămână prea puțin gaz aici”, ne-a precizat Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei. Acesta arată că OMV nici măcar nu a decis investiția și a anunțat că poate la vară ar putea să decidă. Asta înseamnă că, din acel moment, în cel mai optimist scenariu, gazele s-ar extrage în 2027. ”În mod normal, cam prin 2030 s-ar începe extracția, dacă luăm și noi ceva, dacă nu, nu mai luăm nimic și rămânem cu o gaură de un miliard de euro la Romgaz. Eu am cerut public ca operatorul  proiectului să fie Romgaz, nu OMV, dar nu s-a dorit acest lucru. Și operatorul este cel care conduce asocierea și decide totul”, a afirmat Dian Popescu.

Nu au expertiză

Fostul consilier al ministrului Energiei semnalează că cea mai mare problemă care îi încurcă pe austriecii de la OMV, pentru că nu este ușor de făcut, este conducta care aduce gazul din platforma centrală la mal, 170 km, din care 80 de km pe fundul mării și restul suspendată pe flotoare. ”Trebuie să contractezi țeava, țeava se face peste 2-3 ani, trebuie să plătești în avans. Trebuie proiectare și multe alte lucruri. Exxon-ul se juca cu aceste lucruri, că avea expertiză, dar OMV nu are. OMV nu are nici echipă de proiect, Exxon avea. Trebuie să știi de unde iei echipamente, ce echipamente, mai ales că sunt speciale și se fac prin comandă. Acolo sunt forate opt găuri pentru explorare, iar sondele nu au fost echipate și pentru exploatare. Exxon a pus dopuri și a abandonat, iar OMV trebuie să pună sonde de foraj și platformele aferente”, ne-a mai declarat Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.410 afisari

33 COMENTARII

  1. Aveți dreptate d-le consilier. Interesul poarta fesul. Este un grad mare de nesimțire la acest popor austriac, au cautat numai sa profite, de noi. Nimic nu le convine, ei se cred imperiu, și li se cuvine tot. Cam ar trebui sa le dam peste nas, ca nu se mai poate, cu asemenea oameni.

    • Linia lor „monarhica” este controlata/posedata de entitati interdimensionale – draco orionis .. De aici si modul in care guverneaza prin tupeu, uneltiri, viclenie si extorsiune.

    • Doar ca acum Habsburgii sunt niste „neica nimeni”
      Austria vs Romania military Power comparison 2022 – Austria Romania conflict
      youtube.com/watch?v=xDyYgs62L8o

  2. Cine a decis ca OMV si nu Romgaz sa faca extractia? De ce nu se poate ca OMV sa fie trimisa acasa daca nu vrea sa faca extragerea gazelor, si sa se ocupe Romgaz cat mai repede de problema?

    • asta-i visul tau , sa extraga omv gazele ? cred ca ai k kt in loc de creier . cand Romania extragea gaze si invata si pe altii ,omv nici nu era . prostule !

  3. LA LUPTA – DRAGI ROMANI CU ADN-ul MAI PUTIN CONTAMINAT DE RAMASITELE MIGRATIONISTE DIN ULTIMII SUTE SI MII DE ANI ( ura , dusmanie, ticalosie, tradare, mafiotism, etc ), TREBUIE SA ACTIONAM CU LUCIDITATE …….pensiile speciale sunt DISCRIMINARI FATALE ce nu au existat nici in ERA (EPOCA) SCLAVAGISTA si nu EXISTA ACTUALMENTE PE PLANETA PAMANT. PENTRU REZOLVARE Exista o singura solutie ….SA DAM DOVADA DE EROISM………
    DUPA 1989 TICALOSII AU DISTRUS ROMANIA…………………………

  4. EXCELENT si CORECT articolul publicat de doamna Diana Popescu ! Poate citeste si Iohannis !.

  5. Acord petrolier? Altceva n au gasit?
    Romania e experta in acorduri, memorandumuri si protocoale care nu obliga si nu au sanctiuni la fel ca un contract.
    Acusi…se vaita domn cosilier…pe cand Turcia ne poate trage presul de sub picioare.O expertiza internationala ar fi buna ca sa dovedim.ca suntem coproprietari si daca Turcia extrage si partea noastra, sa plateasca.

  6. Sa stiti ca nu degeaba s-a predat in scoli pe timpul lui Ceausescu o istorie care a pus accent pe inserarea in mentalul colectiv a pericolului pe care il reprezinta imperialismul austriac pentru Romania.

  7. taganii securisti de pe cocioc sunt in curul gol. Nu au logistica , nu au echipamente , nu mai au nici mana de lucru pentru ca au deprofesionalizat-o si au fugarit-o din Romania

    • Au ramas decat ei intre ei angajati la ”stat” . Se imprumuta ca tampitii si pun biruri peste biruri. Daca ai salariu 5000 lei iei in ”mana” 3000 lei. Restu il ia statul sa plateasca inutilii.

  8. Cand nu ai coloana vertebrală, stai in genuchi si capra sa ti o tragă unii fara vaselină

  9. Dati un leu pentru Ateneu.
    Pe acest sistem putem face exploatarea si transportul gazelor. Oamenii sunt reticenți ca, dupa realizare, le vom da gratis, că la noi produc pierderi. Numai la altii produc profit . Iese acum si …..de Nastase, sa ne explice. O sa-l aduca si pe Hancu sa ne spuna ca vine cutremurul.
    Intelegeti ce spun cu puncte, puncte.

  10. & Hopa, vi s-a trântit ușa în nas și ați început să faceți scandal, ? Ați dat șpăgi pentru cariere politice de succes și nu ați primit ce vroiați, ?

  11. Februarie 2009 pronuntarea in procesul cu Ucraina pentru platforma continentala din zona de granita ,in februarie 2023 se implinesc 14 ani de NESIMTIRE A GUVERNELOR ROMANIEI !.
    Inainte de a se termina procesul de la Haga primul ministru al Romaniei printr-un act de inalta tradare face cadou resursele din platoul continental Americii si Austriei ,respectiv Exxon si OMV ! ,lasand Romania para resurse de petrol si gaze ,amanetand viitorul generatiilor viitoare.
    In 2022 Romgaz cumpara de la EXXON cu 1 miliard de $ ceea ce a dat pe gratis Tariceanu !. Exxon A VANDUT PENTRU CA A VAZUT CA PUNGA DE GAZE SE INTINDE PANA PE MALUL TURCESC ,IAR TURCII DEJA AU INCEPUT EXPLOATAREA !. CAND AM AVUT NISTE IDIOTI SI TRADATORI IN GUVERN ? si in 2009 si in 2022 ?,cand nu suntem instare sa apreciem situatia reala !.
    Romania avea platforme de foraj ,unde-s ?,Romania facea la Ploiesti instalatii de foraj de petrol si gaze pina la 7000 m adancime !,UNDE-S TOATE ACESTE FACILITATI ?.
    CINE NE-A VRUT DIN NOU TARANI SAU CIOBANI ??.
    CU TAMPITI SI TRADATORI LA GUVERNARE ,CU MORMOLOCI NU IESI DIN RAHAT !.
    INTAI TREBUIE SA NE LUAM TARA INAPOI ,LEGEA SA FIE LEGE ,IAR SCOALA SA FIE SCOALA , IAR PENTRU ASTA E DRUM LUNG SI MULTA MUNCA.

  12. De unde rezulta ca ” Ne luăm adio și de la gazele din Marea Neagră”.
    Va rosa sustineti acest titlu subversiv si provocator la tulburari sociale !.

  13. Tot asa pe minciuni ca vor face si vor drege dar de fapt ei doar fac ptofit??? Redeven8te ca in norvegia ca deaia le place sa zica cu europeni democratici si consolidati si ce sa mai spuma marii!! Niste bieti indivizi fara suflet rai si infatuati,si anticrestini si astia si au taiat radacinile de dragul banilor fara nr ca la manelisti!!

  14. „Marile puteri” vor cu disperare România în Schengen, deoarece le va asigura un tranzit al mărfurilor ca pe țeavă.
    Motivele invocate pentru veto-ul Austriei, unul din ele fiind că „România nu are frontierele securizate pentru a face față fluxului de imigranți” sunt pentru tâmpiți: nu România livrează Europei cel mai mare flux de imigranți, ci Italia, Franța, Germania, Olanda. Este o aberație, dar care prinde la uitătorii la teve.
    Cum spuneam mai sus: UE vrea România în Schengen, dar cu garanția că aceeași Românie le va aparține economic, urmând a fi folosită ca centru de tranzit, coordonat de la Bruxelles.

    Ce ar dori „Marile Puteri” este un culoar direct spre Marea Neagră, cu infrastructura rutieră necesară pentru tranzitul de mărfuri. Transilvania ar pica la fix, pentru că, ce să vezi, a fost cea mai favorizată în ceea ce privește infrastructura rutieră legată la Coridorul 4 pan-european.
    Dacă Transilvania s-ar putea rupe de România, ar fi admisă în șenghenul lor cu covorul roșu.
    Din păcate pentru ei, însă, Transilvania aparține României, așa că se caută cu disperare soluții pentru a rezolva problema.
    Nu știu care ar putea fi soluțiile respective: concesiuni pe diverse resurse, îngenuncherea totală a brumei de economie românească, distrugerea completă a agriculturii… poate fi oricare din acestea. Nu au cum să ceară direct ruperea Transilvaniei – nu fără prețul unui război. O Românie cu soarta Iugoslaviei nu i-ar ajuta, pentru că ei nu au nevoie de ruine, ci de un sistem economic și politic funcționale, subordonate TOTAL Bruxelles-ului.
    Și atunci, o logică elementară spune că România va fi obligată să se vândă pe sine – ce a mai rămas nevândut – pentru a fi admisă în acel șenghen.

    (Sursa și continuarea: voceapoporului.ro)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger