AcasăEconomieJoc de glezne până la rectificarea bugetară negativă. Majorări de cheltuieli pe...

Joc de glezne până la rectificarea bugetară negativă. Majorări de cheltuieli pe bandă rulantă la Guvern

Ministrul Finanțelor zice una, Guvernul face alta

În timp ce Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, anunța că se pregătește o rectificare bugetară negativă, la Guvern se aprobau majorări de cheltuieli pe bandă rulantă. Printre norocoșii care vor primi bani mai mulți de la buget se numără Ministerul Justiției, STS, MAI și SPP. La Ministerul Afacerilor Interne, sumele solicitate sunt, în principal, pentru acordarea drepturilor salariale ale angajaților pentru luna septembrie, ceea ce denotă că în vistieria MAI bate vântul.

Următoarea rectificare bugetară, așteptată de multe instituții pentru necesități stringente, va fi una negativă, după cum a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Acesta a arătat că România riscă suspendarea fondurilor europene dacă nu se reușește încadrarea într-un deficit de 5,5%. Între timp, însă, Guvernul a aprobat pe bandă rulantă majorări ale cheltuielilor bugetare. Astfel, Ministerul Afacerilor Interne a solicitat un plus de peste 46 milioane de lei, din care 30 de milioane de lei pentru plata integrală a drepturilor de personal aferente lunii septembrie 2023 pentru personalul încadrat și restul pentru diverse achiziții.

Totodată, Serviciul de Protecție și Pază (SPP) a cerut aproape 4 milioane de lei pentru a finaliza două proceduri de achiziție în vederea dotării cu echipamente specifice destinate creșterii nivelului de asigurare a protecției demnitarilor români și străini aflați în responsabilitate. Guvernul a aprobat și suplimentarea bugetului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) cu suma de 1.000 mii lei pentru plata indemnizațiilor pentru persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului și, după caz, a stimulentului de inserție aferent. ”Pentru eliminarea blocajului financiar prin imposibilitatea efectuării plăților reprezentând indemnizaţii lunare pentru persoanele aflate în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum și a stimulentului de inserție, se impune alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Serviciului de Telecomunicații Speciale, în scopul asigurării fondurilor necesare efectuării acestor plăți”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.

81 de milioane de lei pentru Ministerul Justiției

Cea mai mare sumă a fost alocată Ministerului Justiției, care a solicitat peste 81 de milioane de lei în plus față de alocarea bugetară. Din această sumă, 45 de milioane de lei sunt necesari pentru cheltuielile cu ajutorul public judiciar, adică plata onorariilor avocaților, ministerul invocând că, astfel, se evită plata penalităţilor de întârziere, generarea de plăţi restante, arierate, pentru perioada octombrie – decembrie 2023. Alți peste 35 milioane de lei vor fi alocați pentru cheltuieli de genul facturi pentru încălzit, iluminat, aprovizionare combustibil lichid și solid pentru judecătoriile care au încălzirea pe motorină sau lemne de foc, plata contravalorii chiriilor pentru spaţiile închiriate în care funcționează instanţele judecătoreşti şi celelalte instituţii subordonate, achiziția de birotică, precum și achiziția de piese de schimb, a asigurărilor CASCO, RCA pentru autoturismele din dotare.

Hop și Ministerul Culturii

Pe lista celor care au solicitat suplimentarea fondurilor s-a aflat și Ministerul Culturii, care a cerut 500.000 de lei. Banii vor fi folosiți pentru achiziționarea unor bunuri culturale mobile clasate în categoria juridică Tezaur a patrimoniului cultural național. Este vorba, printre altele, despre monede Solidus, datând din perioada Imperiului Roman, 361-363, împăratul Iulianus al II-lea, Sirmium, Aureus, datând din perioada Imperiului Roman, 140-161, împăratul Antoninus Pius, Solidus, datând din perioada Imperiului Roman, 347-355, și Aureus, datând din perioada Imperiului Roman, 151-152, împăratul Antoninus Pius, Roma. Prețul de achiziție a acestor monede variază între 21.000 de lei și 38.500 de lei, susține Ministerul Culturii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.017 afisari

5 COMENTARII

  1. Raluca vrea cici miliarde vechi
    Cand tara arde sare si babana
    Se piaptana pe cap ,e greu sarmana
    Iar palaria-i trece de urechi!

    Ea vrea monede vechi ,asta lipseste
    A terminat camine culturale
    De construit in mediile rurale
    Cand tara arde baba se vopseste!

    O doare pe Raluca in ogiva
    Ca tara arde,totu-i in deriva!

  2. Am și eu o intrebare? Câți bani sunt in fondul de rezerva al guvernului dacă Acu doua zile mai erau 9 milioane lei și azi aloca câteva sute de milioane!? Tiparnița BNR-ului s-a mutat la Guvern? Sau sacoul lui Ciolacu făcător de bani produce atâta de mulți?

    • Astia chiar nu mai au nici o limita.Arunca cu banii pe „proiecte” iluzorii dar nu plătesc titluri anrp(din decizii ale instantelor) care au expirat termenul legal.Si mai au pretenția ca romanii sa și mai plătească dările…La timp!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger