Când am primit Premiul Special în Statele Unite ale Americii pentru Filozofia Războiului Modern și pentru Strategia Puterii în Mileniul III, am înțeles că americanii au înțeles că tot ceea ce afirm de ani și ani în Olanda, Spania, Brazilia, Italia, Madagascar, Canada, Danemarca, India, SUA, Australia e extrem de corect, vălurit și văluritor. Cum era de așteptat, în țară m-am lovit de opiniile auguste, răhățoase și înfumurate ale unor țârcovnici militari încrezuți și ale unor politruci tupeiști și mediocri, copii de bani gata ai fostului regim ceaușist.
O profesoară de la o universitate din Ohio din SUA m-a rugat să-mi dau acordul pentru ca ea să poată prezenta studenților filozofia mea iar un înalt ofițer din NATO a tradus câteva dintre ficțiunile mele fiind cucerit de ideile mele trăznite dar perfect valabile. Virtualitatea dă lovituri serioase economiei încă studiate în academii prăfuite alături de profesori desueţi, surzi la zgomotul războaielor. Economia războiului e în floare aşa cum sunt şi trandafirii fie ei roşii, albaştri sau galbeni. Ocultarea actelor războinice e cuvântul de ordine iar cine e optimist poate să se ducă liniştit la culcare pentru că vechile ideologii şi teorii economice sunt deja la muzeul naţiunilor aflate în colaps. Resursele şi nu religiozitatea vor patrona suflul războinicului.
Înghiţite cu rapiditate, economiile Răsăritului îşi dau obştescul sfârşit în timp ce modelul economic occidental se apropie de glorioasa extincție. Economia virtuală se arată victorioasă dar războaiele şi complexităţile locale vor controla avântul sau declinul economic. Monitoarele vor deveni bun de folosinţă comun iar vulgarizarea virtualului nu va duce la măreţia democraţiei şi înflorirea ei ci la sfârşitul implacabil. Desueţi acei gânditori care visează la votantul computerizat într-o lume în care eşti virusat prin e-mail sau cumpărat pe nimic.
Mase întregi se vor descoperi în sclavie printr-un simplu click. Marxismul, liberalismul şi autoritarismul vor sucomba în faţa noii economii, fiind o economie a războiului, căci războiul e suculent şi profitabil. Organizaţiile antirăzboinice vor înflori fiind şi ele supuse profitului. Serviciile secrete vor aştepta desecretizarea iminentă prin acte economice iar trocul virtual se va înscăuna ca şi rege. Trocul va fi Împăratul Lumii şi Anticristul în acelaşi timp. Distrugerea familiei prin monosexualism şi spectacol decadent al vulvei larg mediatizate nu face decât să distrugă bugetul cuplului tradiţional spre afluirea noii economii.
Statele vor fi pulverizate de individualism şi comportament antimonopolist in timp ce marile corporaţii se vor înghiţi până când vor ajunge la gradul zero al entropiei în timp ce puţinătatea resurselor vor produce noi războaie. Dar nu războaiele în sine sunt subtilul înţeles al economiei viitoare ci stările războinice. Minorităţile, prea slabe din punct de vedere economic pentru a duce războaie de durată dar pline de vioiciune în plan spiritual şi solidar, vor fi o piaţă sigură pentru artefactul de război şi vor induce în zonele limitrofe economii de război.
India militarizată va duce la declinul economic al Chinei în timp ce Rusia va încerca să-şi controleze periferiile prin act comercial de război nu prin războiul însuşi. Trocul virtual va fi împărat şi anticrist într-o lume în care subtilul război meteorologic ar putea avea sorţi de izbândă în timp ce teoria etatistă sau liberalismul economic vor rămâne fără suport. Statul va sfârşi în desuetudine, structurile sale de putere fiind virusate şi necrozate de grupuri rivale, de şantaj şi corupţie iar liberalismul economic va fi ucis de economia morţii, de un spirit religios haotic care va reclama nu libertatea economică ci libertatea estincţiei economice. Lipsirea de sens şi mişcarea imaginară a pieţelor de desfacere vor afecta orice prognoză economică, instrumentarea haosului fiind necesară pentru a se găsi o nouă ordine economică.
Mişcările antiglobaliste nu sunt decât o reflecţie a actului autoritar global, un adjuvant care produce fapte economice profitabile de la suplimentarea fondurilor pentru industria de apărare până la actele de corupţie în consiliile municipale ale oraşelor care au fost rase de bătăliile globalităţii. Forţele economice vor sfârşi şi ele în plictis sau în mirajul jocului virtual, cyber-muncitorii fiind doar o iluzie optică. Acţionariatele vor pierde din ce în ce mai mult din putere, hazardul virtual substituindu-se aşa-zisei hotărâri sau adunări a acţionarilor.
În astfel de condiții, Israelul devine Putere Mondială pentru că a decis să-și proiecteze Puterea Financiară, Militară și Conceptuală într-un fel neobișnuit, absolut neobișnuit, cu nuanțe tragice, hotărâte. În mod evident, nici China, nici Rusia nu au înțeles ceea ce se întâmplă pe Planeta Pământ. Vechile Puteri din Secolul XX și filozofia și strategiile lor nu mai sunt de actualitate. Văluririle geostrategice sunt influențate subtil de dincolo de Spațiul Cosmic Vizibil. Asta e, e purul adevăr. Pe terasă la Capșa, m-am întâlnit cu colonelul Abraham. Era soare. Bătea un vânticel dinspre Sud. Ne-am salutat, colonelul Abraham râzând. Ești de-o viață pe cont propriu, Ovidiu, mi-a zis colonelul Abraham, ai un curaj nebun. Cum înțelegi să faci asta? Păi, e simplu, am o încredere nebună în mine însumi.
Sună ridicol și naiv dar asta e. Deci ce spui despre Israel? Spun foarte simplu că va deveni Putere Mondială într-un alt fel decât erau obișnuiți politicienii planetari ai Secolului XX. Orientul Mijlociu va deveni un nou Centru de Putere în timp ce Rusia și China vor pierde supremația. Ai tu curaj să afirmi chestia asta în mod public? Sigur că da, o fac chiar acum. Și apoi, printr-un efect văluritor, schema ficțională se schimbă și un val electromagnetic spațial mă duce în America unde editorul James Pence mă cheamă să bem o cafea la un Cofe-to-Go în California. James râde, zice râzând în hohote, Ovidiu, te-am publicat pe frontispiciul revistei noastre cu subtitlul, The Return of Bufnilă. Ca să-i fac pe sutele de cititori din jazz-cafe-urile californiene să priceapă care-i treaba cu filozofia ta, așa o chestie filozofică plină de anvergură cosmică marca Star Wars. Te-ai prins de schemă? OK, James, m-am prins.