AcasăEconomieInstituțiile de control, paralizate. Statul român știa că multinaționalele își ascund profiturile

Instituțiile de control, paralizate. Statul român știa că multinaționalele își ascund profiturile

Practicile multinaționalelor, prin care își ascundeau profiturile prin diferite tertipuri, pentru a fenta impozitarea în țara noastră, erau și sunt cunoscute de statul român. Instituțiile de control au fost însă paralizate și au preferat să tabere tot pe întreprinzătorul autohton. Un raport al SRI pe 2020, prezentat Parlamentului, arată clar că societățile cu capital străin au manipulat prețurile de transfer în tranzacțiile cu firmele din grup, pentru a diminua profitul în scopul scoaterii banilor din România.

Situația financiară dezastruoasă în care se găsește România în prezent este cauzată nu numai de împrumuturile din cei doi ani de pandemie, de 200 miliarde de lei, bani care nu se regăsesc nicăieri, ci și de o escaladare a evaziunii fiscale și a optimizării fiscale practicată de multinaționalele din țara noastră. Din 1.112 companii care activează în țară, cu cifre de afaceri de peste 50 de miliarde de euro, marea majoritate cu capital străin, 125 au declarat pierderi. Și mai multe însă au profit zero sau profituri infime, tocmai pentru a fenta bugetul României. Cei mai mulți investitori străini de aici nu plătesc decât impozite pe salarii, ceea ce înseamnă mai nimic la nivelul afacerilor pe care le desfășoară. Cu toate acestea, vinovăția nu le aparține, pentru că într-o țară permisivă oricine ar face totul pentru a câștiga cât mai mult. Vinovați sunt atât Guvernul, instituțiile statului român, cât și legiuitorii, paralizați de lașități, servilism și interese obscure. Iar populația și oamenii de afaceri români, slab capitalizați și fără putere în fața mastodonților occidentali, plătesc consecințele. Primul care a semnalat fenomenul multinaționalelor care declară pierderi în România a fost Liviu Dragnea. Sigur, știind clar că va fi închis, a ținut să-și promoveze o imagine de patriot, care a și funcționat în parte. Însă și Dragnea, ca și ceilalți reprezentanți ai partidelor care au trecut pe la guvernare, cunoștea prea bine această situație, care data de prea multă vreme.

Informații clare

În raportul SRI pe 2020, prezentat Parlamentului, SRI a avertizat asupra vulnerabilităților României, cauzate de practicile lipsite de onestitate ale companiilor străine, care afectează interesul național. ”Asigurarea sustenabilității bugetului general consolidat a reprezentat o provocare majoră. Alocarea de resurse financiare semnificative pentru gestionarea crizei sanitare, corelată cu problemele în colectarea veniturilor (pe fondul persistenței activităților evazioniste de mare amploare, favorizate inclusiv de perpetuarea unor deficiențe sistemice în activitatea instituțiilor abilitate), a condus la creșterea considerabilă a deficitului bugetar. Vulnerabilitățile la adresa sustenabilității bugetare au fost amplificate și de manipularea, de către societăți autohtone cu capital străin, a prețurilor de transfer în cadrul tranzacțiilor cu societățile afiliate, în vederea diminuării sau neevidențierii profitului, precum și în scopul externalizării de fonduri către agenții economici din țările de proveniență a capitalurilor. Efecte negative au fost generate și de demersurile unor societăți de direcționare de sume impozabile către entități offshore”, se arată în raportul SRI.

Strategii oculte

În ceea ce privește industria, SRI a subliniat în raport că unii dintre marii operatori industriali au dezvoltat strategii cu impact negativ asupra intereselor naționale. Astfel, aceștia au luat în calcul intrarea în faliment a unor combinate, prezervarea controlului asupra activelor și resurselor, precum și neachitarea datoriilor către creditori entități de stat. ”Dezvoltarea durabilă a fost inhibată inclusiv de implementarea deficitară a politicilor publice asociate gestionării deșeurilor, de disfuncții în activitatea unor instituții din domeniu, de preocuparea acutizată a operatorilor privați de a-și maximiza profiturile, prin metode ce afectează interesele statului român și ale cetățenilor, precum și de perpetuarea unor practici ilicite și a corupției. Infrastructura și piața de transport sunt subdezvoltate în raport cu necesitățile interne, pe fondul expertizei limitate și managementului deficitar la nivelul administratorilor de infrastructură, dar și al acțiunilor unor grupuri de interese vizând preluarea transportatorilor cu capital de stat și a cotelor de piață. Antreprenori și operatori străini pe segmentul rutier și feroviar și-au menținut preocupările pentru obținerea de concesii nejustificate din partea entităților autohtone”, se mai precizează în raportul SRI.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
53.249 afisari

41 COMENTARII

    • Pai asta face scroafa de Ciolancu prin reducerea drastuca a plafonului pentru plata cash ! Azi mai facea si misto ca asa l-au sfatuit „specialistii” … Jigdiile au descoperit ca ievaziunea e la prostime – la persoanele fizice si nu la multinationale !

      • Masuri absolut necesare pt diminuarea evaziunii fiscale :
        – reducerea cat mai mult a cashului , pt ca f multi buticari se aprovizionau cu marfa cu plata in numerar de ZECI DE MII lei pt cate un produs, nu inregistrau nimic, nu bateau pecasa marcat, inregistrau doar 10 % din acelasi produs cu alta chitanta mica si factura, pe care o inregistrau , singura, si la eventuale controale o prezentau mereu .
        Uite asa, cu plata oricat in numerar oricat ;
        – amenzi mari pt nemarcare pe casa marcat .
        Dar e inca bine , bine , ca daca nu intra la tva, si nu evazioneaza, ar avea preturi mai mari cu tva ul pe adaos ;

        • Deci asta e cauza pentru care nu sunt bani la buget… buticarii….probabil ești plătit de vreo multinațională sa postezi tâmpenii pe aici…🙉.

        • Bati campii cu mare usurinta. Odata ce nu ai acces la cash, banii nu-ti apartin, sunt ai bancii, esti dependent de alte institutii financiare si uite asa, pas cu pas se duce libertatea de a face ce vrei cu banii tai cand vor muschii tai. Nu de aici rezulta marea evaziune!

    • Putregaiul se afla în Parlament ,asistati și ajutați de judecatori,ca de altfel sunt complicii lor de peste 30 ani.Prostilor,voi nu vedeți asocierea lor cu privire la pensiile speciale si grupurilor infracționale din Parlamentul României.

  1. Multinaționalele S-AU INSTALAT IN ROMANIA NUMAI CU SPRIJINUL SI AJUTORUL marilor MAFIOTI POLITRUCI SI SECURISTI , DREPT URMARE LOR LE COTIZEAZA CU VARF SI INDESAT INCLUSIV IN CONTURI DIN STRAINATATE………….

  2. Ce vrajeala de popa de țara , SRI stia si bla , bla ! toata lumea stia dar SRI s-a facut ca ploua , adica a facut niste informari zic ei , dar au informat coșul de gunoi , trebuia informat parchetul , DNA , parlamentul daca erau bine intenționați , dar așa , fa-te Mircea ca lucrezi .

    • S-a trezit acum SRI si ne zice despre spionita interna din 2020.
      Nu mai are nicio valoare daca ne spui acum basme.
      Ma gandesc cand o sa ne spuna mai multe despre spăgile luate de Buzatu sau de judecatoarele ales flămânde de șpăgi.
      Mai precis in ce an aflam detalii?
      E un fel de: hai sa ne facem ca muncim muuult!

  3. Stau Roman isi arata muschii la micii comtribuabili si la cetateni deoarece stie ca acestia nu pot riposta si sunt victime sigure. In mod normal ar trebui sa inceapa cu marii contribuabili si cand au terminat cu ei sa treaca la nivelul secundar iar in cele din urma la cetateni. Pai statul roman are tupeu sa-si infoaie muschii la aia pentru care fac lobi ambasadel… Ce sa vezi, in 2023 SRI publica cu intarziere un raport pa anul 2020…de rasu plansului…

  4. Stiau ,sigur ca stiau!!Sa spuna biris ala care optimiza fiscal la strainezi si ne spunea noua romanilor ca si daca culegem radacini sa platim!! Astia i au pastorit!!

  5. Victor Ponta a comentat acest subiect la DC News și DC News TV.
    „De fiecare dată, cheltuiala a crescut mai mult decât încasările. Avem un 1.300.000 de angajați ai statului român. Pe vremea mea erau prea mulți – adică 1.100.000.
    Pe vremea lui Adrian Năstase erau tot mulți, adică 700.000. Și evident… dacă 700.000 erau mulți, 1.100.000 erau mulți, este clar că 1.300.000 sunt și mai mulți. Mai este o diferență. Dacă pe vremea mea erau foarte mulți bugetari, adică 1.100.000, dar aveau un salariu mediu de 300 euro, iată că acum avem 1.300.000 de bugetari, dar salariul mediu la stat este… 1.300 de euro! Adică nu vorbim doar despre faptul că a crescut numărul de bugetari, ci vorbim și despre faptul că salariile au crescut mult”, a zis Victor Ponta la DC News și DC News TV, în emisiunea „De ce se întâmplă” cu Răzvan Dumitrescu.
    https: //www.dcnews.ro/marea-problema-cu-bugetarii-din-romania-cat-era-salariul-pe-vremea-lui-ponta-comparativ-cu-salariul-din-2023_933779.html#google_vignette

    • Iar o întoarceți pe bugetari. Nu e voie sa te iei de multinaționale ca hop, apare un articol despre bugetari Pt distragerea atenției. Pe bani, evident, ca doar se scad din profit trecând la cheltuieli.
      Victor Ponta? Un penal, scăpat de justiție pentru ca a făcut, si face, ce i sa cerut. Altfel era lângă Dragnea.

  6. Toate astea s-au facut cu sprijinul lor, al securistilor si al tradatorilor de tara din echipa cistigatore pe care tot ei ii manevreaza!

    • ACESTA A FOST MOTIVUL PENTRU CARE L-AU ANCHIS PE LIVIU DRAGNEA TRADATORII SI LINGAI DE LA PNL LA COMANDA EXTERNA ,FIINDCA FIINDCA A VRUT SA IMPOXITEZE PROFITUL MULTINATIONALELOR . DAR TRADATORII SI LINGAI DIN PNL L-AU AMCHIS PE MOTIV CA A PLATIT DOUA AMARATE CU SUMA DE 38 000 DE EURO PENTRU SALARII NEJUSTIFICATE IAR PRESA PUPINCURISTA CORUPTA AU TURUIT AN CONTINUU LA COMANDA MAREA MIZERIE PUSA LA CALE DE PNL SI MULTINATIONALE . ASA SANT POLITICIENII ROMANI AI GUVERNELOR
      IOHANISTE AN FRUNTE CU ORBAN GUDURAU SI CATUL PAPA LAPTE PLINI DE TRADARE SI LINGUSEALA CARE STAU AN GENUNCHI LA COMAMDA EXTERNA . RUSINE SA LE FIE LA ACESTE JIVINE POLITICE SI LA GROAPA DE GUNOI A POLITICII ROMANESTI ALATURI DE PNTCD

  7. mița USTUROI din guwernarea lu’ pinochio :’viitoarea ministră a Finanțelor ne îndemna pe noi, contribuabilii, să nu mai plângem de mila bătrânilor care cerșesc pe stradă, vânzând o funie de usturoi ca să-și poată duce zilele, așa cum a plâns și ea când a venit în România’

  8. Bugetarii care ar fi trebuit sa vegheze la acest aspect, doar si-au incasat salariile nesimtite. De ce? Deoarece sefii acestor institutii cu drept de control sunt numiti politic iar corporatiile, prin interpusi, au stiut sa plateasca tacerea in defavoarea statului roman, evident.
    Apoi, mai avem pe Johannis si Helvig care chiar numele lor o spun, sunr straini de tara.
    Problema este a acestui popor imbecil care tace si nu iese la proteste. Uitati-va ce se intampla cu pensiile speciale, cand partidele toxice pesede si penele spoiesc cu o pseudo-lege o facatura de intentie. Iar boborul tace, si nu protesteaza in fata parlamentului si a curtii constitutionale.
    In concluzie, suntem o tara pierduta definitiv.

  9. Articolul este pe cat de tendențios, pe atat de fals. Daca stimabilul jurnalist s-ar fi informat puțin despre ce inseamna preturi de transfer, ar fi vazut ca este o reglementare internationala si nu inventata de romani. Si ar fi vazut ca nu prea poti sa fii pe pierderi. Dar cand vrei sa fii senzational, pui acolo niste informatii si ai un articol. Si uite asa multinaționalele sunt alea rele si urate, dar nu spune bimeni ca daca nu erau multe dintre ele, si aici vorbesc de cele cinstite, multi oameni erau pr drumuri sau in afaraa ces de orice.

  10. Este regretabil ce se întâmplă, SRI se ocupa de problemele ANAF.
    Dacă legislația permite, ce poate să facă o societate ? Da, să evite taxele…
    Se întâmplă peste tot in lume, este o practică internațională, de ce nu ar fi folosită? Da, știu, știm toți românii, bugetul nostru este sărăcit de aceste sume importante, dar este exclus să păstreze în țară aceste societăți dacă vor taxa.
    Practic îi înțeleg pe domenii bugetari, caută soluții, departe de buzunarul domeniilor lor…

  11. @George Georgescu : mănânci din ăla cu polonicul… adică marii experţi în afaceri veniţi de peste mări şi ţări să ne dea nouă lecţii sunt atât de ageamii încât nu pot merge decât pe pierderi sau profit 0??? Atenţie: nu îşi diminuează un profit neruşinat de mare ci nu vor să plătească absolut deloc! M-am săturat până’n gât de placa cu locurile de muncă create, oricum mai prost plătite decât la ei acasă. De asta pleacă toţi românii să lucreze altundeva. Propun un experiment: să fie impozitaţi la sânge, cel puţin 15% din cifra de afaceri şi să vedem: pleacă ursul de lângă butoiul cu miere? Eu pariez că nu.

  12. Cand mafia si analfsbetii institutionsli cu diplome facute pe bani conduce o tara totul este pe furat si distrugere. O tara unde cei saraci si cindtiti plstesc taxe iar marii evazionisti prospera prin evaziuni fiscale.

  13. Cand mafia si analfsbetii institutionsli cu diplome facute pe bani conduce o tara totul este pe furat si distrugere. O tara unde cei saraci si cindtiti plstesc taxe iar marii evazionisti prospera prin evaziuni fiscale.

  14. Hai Ciolacu că se poate; impozit pe cifra de afaceri la multinaționale care și-au ascuns profitul, rupe lanțul si ai votul meu

    • Sunt de acord
      Și pe al meu poți să îl iei.Daca miști ceva
      Daca nu iar o să ne lăudăm cu cele mai mici cote de colectare.de care statul nu este vinovat. Vi tot contribuabilul pe persoană fizică că stă în cârcă unui judecător și îi suge din salariu sau pensie

  15. Se poate genera o lege prin care guvernul să aibă poprire pe salariu și subsecretarii de stat și cei numiti politic, până nu colecteazăla bugetul de stat taxe și impozite peste colectarea la nivel european cu 0,1 la sută . Asta 6 luni după care sa i se confiște salariu de tot. si sa fie trimis la buget. Cam ce paride ar putea o genera așa ceva

  16. Profesorul meu,de contabilitate ,pina sa terminam liceul,ne-a spus la o sueta: cînd veți ajunge in funcții însemnate și vă pune al cu coarne sa furați, sa furați mult,mult,…L-am întrebat ,de ce!!!Al care fura puțin,este prins,face pușcărie și rămîne,fara nimic, Al care fura mult,plătește : avocat,procuror,judecător,rămîne liber și cu bani. Eram prin anul 1968,dar este valabilă ,mai ales in zilele noastre. Și de ce,nu vrea parlamentul,sa le reducă magistraților salariile și pensiile nesimțite? Pai,dacă îndrăznesc să se atingă de ei,atunci va începe jihadul; vor scoate dosarele de la sertar,pentru că fiecare are unul in sertarul judecătorului,sau procurorului.Da,fiind in această situație,sa scape de pușcărie,ar fi in stare sa vinda și țara.

  17. Ați observat că în raportul SRI sunt doar afirmații generale, care putea fi extrase din presa? Nu apar firme, sume, proceduri folosite. Nu cumva și la SRI se încasează mita serioasa pentru a se redacta asemenea simulare de rapoarte?

  18. Pt.că nu au știința de a face
    control ,aș da o lege prin care îi taxez cu 3% din cifra
    de afaceri ,mai puțin firmele
    de distribuție,la acestea taxa ar trebui să fie mai mică de 3% ,dacă nu sunt pe pierderi ,se poate face un calcul de cei cu știință.
    Așa nu mai merge , cheltuieli bugetare imense și necontrolate,plus împrumuturi externe și interne făcute de stat la dobânzi uriașe.

  19. Se știe… toată mentenanța, o au cu firmele lor de afară, tot ce înseamnă transport sunt cu chirii imense tot de afară… asta ca să scoată o parte din bani legal.Mai sunt firme mari care fac rescrierea contabilității la sfârșit de lună … dublă contabilitate… hehei , nici ai noștri nu știu să controleze… ăia care fac fraude sunt de zece ori mai deștepți ca cei ce ii controlează.

  20. Duceti-va la Deloitte, KPMG, PWC, etc si va explica ei cu fac multinationalele ca doar ei ii învățat. Vai ce timit si nestiutor e ANAF-ul. Mai ca îmi vine sa plang.

  21. Rușine țara de ca….t!!!Niste mafioți cu acte in regula v-ați bătut joc de tot ce a avut țara asta.RUSINEEEE!!!

  22. Din articol reiese ca bugetul sufera din cauza ca multinationalele nu platesc niste dari. Deci, daca toate multinationalele ar pleca din tara, bugetul s-ar prabusi? Adica sanatatea bugetului tarii depinde de aceste multinationale? Mai oameni buni, deficitul nu e din cauza multinationalelor. Multinationalele aduc bunastare pentru angajati si clienti/consumatori.

  23. Rahați mai sunt românii, când a pus Dragnea taxă pe multinaționale ce a urmat? L-au închis și ni l-au dat pe mâțu….

  24. Pai cum au facut bani dragnea,nastase si alti si romania sa dus si pe pensi mai mari ca salari si tot felul de sporuri si asta pentru copii pensionarilor speciali nu primeste oricine sporuri de 1000/2000€ isi dau ei intre ei ai nostri din caragiale de cuza a dat lege cine fura nu mai primeste pensie dar si afara din institutie acum sr tegifetsraza un proces de ti se face mila de procuror de acuzati ce aduce dad legea spune ca este nevinovat pentru ca in india face parte din alta castra nul poti pentru ca sar toti pentru unu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger