AcasăEconomieInspectorii ANAF, intimidați și hărțuiți de multinaționale. Statul român evită să-i deranjeze...

Inspectorii ANAF, intimidați și hărțuiți de multinaționale. Statul român evită să-i deranjeze pe străini

Cei 3.700 de mari contribuabili din România, în cea mai mare parte multinaționale, sunt controlați de doar 230 de inspectori fiscali. Mai mult, salarizarea acestora este modestă, în condițiile în care riscurile și complexitatea muncii sunt enorme. Sindicaliștii din sistem ne spun că, atunci când se duc în controale la companiile străine, inspectorii fiscali sunt intimidați de armate de avocați și consultanți fiscali, unii dintre ei nume sonore de politicieni și foști miniștri sau foști șefi de prin ANAF, și hărțuiți cu plângeri penale de abuz în serviciu.

Statul român nu vrea să încaseze bani de la multinaționale, ca să nu se pună rău cu statele dezvoltate din UE, în fața cărora îngenunchează de fiecare dată. Peste 50% din încasările la buget vin de la cei 3.700 de mari contribuabili, unde optimizările fiscale, care cresc pierderile și scad profiturile, ajung să diminueze drastic veniturile bugetare. Pentru acești 3.700 de mari contribuabili, există Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul ANAF, un departament strategic al instituției, care ar fi trebuit să beneficieze de salarizare corespunzătoare complexității muncii și riscurilor aferente și al cărui personal ar fi trebuit să fie cel mai numeros posibil, pentru ca statul să reușească să încaseze mai mulți bani. Evident că nimic din toate acestea nu se întâmplă. Direcția are doar 230 de inspectori fiscali care se ocupă efectiv de controale și nici nu există vreo intenție de a majora numărul de angajați. Sindicaliștii din Finanțe ne spun că cei mai buni inspectori de la DGAMC au fost luați, în marea lor majoritate, de multinaționale sau au emigrat în departamente mai lejere, unde oricum primeau aceeași bani puțini. ”În ultimii trei ani, la DGAMC, personalul din activitatea de inspecție și administrare s-a redus la jumătate (în prezent sunt sub 500 angajați, inclusiv cu cei din serviciile suport, din care mai puțin de 230 angajați desfășoară activitate de inspecție fiscală, administrează 3.700 mari contribuabili și realizează 47% din totalul veniturilor colectate de ANAF). Chiar și în cadrul centralei ANAF există structuri cu rol important în identificarea riscurilor fiscale, controlul marilor averi, gestionarea cazurilor speciale, care funcționează cu personal cu mult sub nivelul necesar. Această situație are loc ca urmare a nerecompensării corecte a muncii depuse, a complexitatii acesteia, a riscurilor suplimentare asumate și a inexistenței unor instrumente manageriale de stimulare a performanței”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național Finanțe Publice – SindFISC.

Armată de avocați și consultanți fiscali

Sindicaliștii din Finanțe ne spun că inspectorii fiscali care se duc în control la multinaționale au o misiune foarte grea și trebuie să fie bine pregătiți din punct de vedere psihologic, pentru că armata de avocați și de consultanți fiscali care se prezintă în fața lor este destul de intimidantă. Mai ales când printre acești avocați și consultanți fiscali ai multinaționalelor, inspectorii ANAF recunosc foști politicieni, persoane publice și nume sonore din România, cum este cazul fostului secretar de stat Gabriel Biriș. ”Avocații și consultanții fiscali vin cu tot felul de argumente și găsesc tot felul de chichițe, pe care inspectorii trebuie să le cunoască. Vorbim și de fluxuri tehnologice, pentru că pot fi sustrageri și prin rețete de fabricare, nu neapărat prin înregistrările pur contabile. Apoi, ca inspector, nu e ușor când te vezi față în față cu 10 inși, unii dintre ei cu apariții pe la televizor, iar alții au participat chiar la elaborarea unor acte normative pentru care se contrează în timpul controlului”, ne-a declarat Nicolae-Liviu Toader, președintele Sindicatului Național Finanțe Publice – SindFISC.

Persoanele incomode, scoase din echipele de control

Marile firme de consultanță asta fac, optimizare fiscală, care este la limita evaziunii fiscale, iar inspectorii de la Finanțe nu au aceeași pregătire, pentru că nimeni nu-i trimite la specializări, susțin sindicaliștii. ”Oamenii buni din ANAF sunt foarte vânați de multinaționale, care le oferă salarii cel puțin duble și multe alte facilități. Pe de altă parte, inspectorii sunt hărțuiți prin instanță, fiind dați în judecată pe persoană fizică. Astfel, multinaționalele controlate îi acuză de abuz în serviciu, de interpretare tendențioasă. ANAF nu-i sprijină cu asistență juridică pe inspectori și nu-i apără deloc, ci doar noi, de la sindicat, îi ajutăm. Chiar dacă nu câștigă în instanță, scopul acestor procese este de intimidare, de tragere de timp, de înlocuire a persoanelor incomode. Multinaționalele cer, de multe ori, scoaterea din echipa de control, iar dacă începe urmărirea penală a inspectorului, ANAF este obligat să-l scoată din echipă”, ne-a precizat președintele Sindicatului Național Finanțe Publice – SindFISC, Nicolae-Liviu Toader.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
13.392 afisari

56 COMENTARII

  1. La A.N.A.F. sunt toate târîturile și toți redușii piloși. Nu ai ce face cu ei. CEL MAI BUN EXEMPU??? VERIFICAȚI DOSARELE CELOR DE LA A.N.A.F. BRAȘOV!!!
    ÎN FRUNTE CU AL LUI COJOCARU.

  2. BA SUNT SI MULTINATIONALELE CONTROLATE…DUPA CARE DAU SPAGA….SI TOTUL SE STERGE

  3. Poza(imaginea de mai sus) nu are legatura cu articolul.
    Este vorba de fiscul tarii, de inspectorii de la fisc. Care de zeci si zeci de ani se confrunta cu astfel de probleme.
    Care nu au uniforme, nu au masini .
    Care se duc in civil in teren, cu masinile personale . Care isi cunosc meseria f bine.
    Si, care da, nu o data , au fost si sunt tarati prin procese interminabile fara niciun sprijin din partea juridicului institutiei.
    Si care, au salarii sub nivelul unei asistente medicale.

  4. Coruptia ar trebui pedepsita la fel ca si crima caci corupția ucide intr-un final. Intr-o tara corupta nici iarba nu creste totul raul pleaca de la coruptie. Firmele straine fac un profit mai mare decat in Vest ar trebui amendate din cifea de afaceri pentru ca nu pleaca le convine aici dar cu cine cu toti aerienii angajati pe pile. Romania e deja o tara amanetata traieste din datorii. Daca nu ar mai lua imprumut Romania ar inceta sa mai functioneze,. Asta a ajuns Romania o tara vanduta, cu o armata ce incape pe un stadion si aia angajati jumare prin birouri.

  5. ROMEXIT!

    Romania ar trebui si va intrerupe relatiile diplomatice cu SUA si cu tate celelalte Tari ale Occidentului_Colectiv (The Collective West). ROMANIA si celelalte Tari din Estul Europei si din Peninsula Balcanica apartin Vastei Arii de Cultura si Civilizatie a Lumii Ruse.

  6. РОМЕКСИТ!

    Румыния должна и будет разорвать дипломатические отношения с США и другими странами Запада. Румыния и другие страны Восточной Европы и Балканского полуострова принадлежат к обширной области культуры и цивилизации Pусского Mира.

  7. Cum sa indrazneasca slugile sa controleze stapanii? Mereu se invoca salariile mici. Dar nu se intreaba nimeni daca le merita si pe acelea.

  8. Asta e praf in ochi. Adica cum sunt intimidati inspectorii ANAF? Li se pune pistolul la tampla, le este amenintata familia, le da cafeaua fara zahar? Atunci as fi mai al dracului, cand ma ameninta cineva. Dar sunt doua situatii cand pot fi intimidati: cand sunt manjiti si au mai primit spagi, nu prea mari, sau cand au primit ordin de sus, pentru ca spagile s-au dus in alta parte.

    • Impozit mare și progresiv pe proprietățile care nu produc -vile masini etc Sa fie mai costisitor sa ai o vila decît o pensiune de aceiasi valoare

    • Simplu bai Gigi. Îți deschid câteva procese, pentru care tu trebuie să îți plătești singur avocați, din salariul tău. Îți mai fac niste sesizări penale pentru abuz în serviciu, și asta nu-i costă nimic, că de aici intra procurorii pe fir care te plimba de câteva ori pe la procuratură sa dai cu subsemnatul, tot din timpul tau, că deh, ești pe persoană fizică, iar uneori trebuie să-ți iei concediu ca sa dai niște declarații. Dar când nu ai habar, citești un articol, te miri și îți dai și tu cu părerea. Că dacă ai doua mâini două picioare și un cap gol, ai și tu dreptul la o părere, chiar dacă ești total pe lângă subiect.

  9. inspectorii anaf sunt intimidati doar de sefii lor directi si nemijlociti, care acesti sefi si directori din anaf sustin mafia multinationalelor. directorii fiind numiti politic, iar politicienii fiind primii corupti si tradatori din acest lant.
    bineinteles ca nimic nu este gratis, directorii din anaf cu adjunctii lor fiin multimilionari in euro, din salariile lor de bujetari, desigur.
    toata politia economica si dna si diicot si parchetele si serviciile tradatoare stiu tot mecanismul spagilor pentru ca sub atenta lor coordonare se intampla aceste mizerii, iar ei sunt primii beneficiari.

  10. Pai, nu spuneam mai zilele trecute ca astia, inspectorii, nu se pricep ??? Daca mergi cu legea in dinti, poate veni si avocatul diavolului ca n-are ce-ti face. Probleme de csre ma tem ca e, se intampla dupa control… cand seful primeste un telefon scurt, iar tu pici de fraier. Asta-i problema in Romania.

  11. Impozitul pe cifra de afaceri de1-2-3la sută în funcție de interesele de dezvoltare ale României Imunitatea inspectorilor ANAF la fel ca magistrații

    • Nu trebuie imunitate. Că atunci cădem în latura cealaltă și dam liber la abuzuri pentru inspectorii ANAF. Dar…merge foarte bine o plată compensatorie inspectorului, de … să zicem 10% din cifra de afaceri, dacă îl reclami sau dai in judecată și pierzi procesul. Sa vezi atunci dac mai are chev vreo multinațională sa de-a in judecată doar pentru că are o armata de avocați pe care îi plătește oricum.

  12. Sa puna in primul rand mana pe carte sunt niste caricaturi de inspectorii platiti bine cu averi de neimaginat aroganți si iti sechestrul cand vor ei daca le reprosezi ceva spun ca au avut o zi proasta si te lupti prin instante ani de zile. Nu pe convine privatul i asteapta cu drag fara zile libere pomeni tichete de vacanta de masa etc sa se privatizeze si ei si atunci sa vezi ce bine o vor duce asa ca puneti mana pe carte nu gluma

  13. de la controlul fiscal pleaca coruptia.
    cei de la controlul fiscal fac controale la comanda politica si in rest jupoaie spaga de peste tot. o parte tin pentru ei, o parte dau catre sefi. si uite-asa strang averi uriase dar se plang mereu de salarii.

  14. Blestemat sa fie toata clasa politica
    Blestemat sa fie ue
    Blestemat sa fie cpitalismul sa dea dumnezeu sa dispara de tot cpitalismul si ue de tot de pe mapamondul asta

  15. Sa dea dumnezeu sa dispara multinationalele din romania
    Faliment le doresc
    Toti sunt niste psihopatii

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger