AcasăUtileMeteoInformații de ultimă oră despre vreme! ANM: COD PORTOCALIU de ploi abundente....

Informații de ultimă oră despre vreme! ANM: COD PORTOCALIU de ploi abundente. Zonele afectate

Informații de ultimă oră despre vreme! ANM: COD PORTOCALIU de ploi abundente. Ce zone se află sub COD GALBEN (sursa foto: oradesibiu.ro)

Vin informații de ultimă oră de la meteorologi. Veștile nu sunt deloc bune, pentru mai multe zone din țară, care sunt vizate de alerte meteo de ploi. Semn că e bine să nu uitați acasă umbrelele sau pelerinele de ploaie.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis, în dimineața zilei de marți, 15 iunie, o atenționare COD GALBEN, dar și o avertizare COD PORTOCALIU, aceasta din urmă anunțând ploi abundente în 12 județe din țară.

COD GALBEN până miercuri,16 iunie, la ora 23

Astfel, pentru intervalul 15 iunie, ora 10:00 – 16 iunie, ora 23:00 este în vigoare un COD GALBEN de ploi însemnate cantitativ. Și anume, reprezentanții ANM anunță că ”local în Moldova, jumătatea vestică a Munteniei, estul Transilvaniei, zona Carpaților Orientali și local în Carpații Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, pe alocuri descărcări electrice și izolat grindină”. Potrivit specialiștilor, cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse, 40 l/mp.

De asemenea, nu va lipsi din peisaj nici vântul. Care va avea temporar intensificări cu viteze în general de 45-55 km/h, în timp ce în Carpații Meridionali, la altitudini mari, va sufla cu mai multă putere, respectiv cu viteze de peste 80…90 km/h.

Nu în ultimul rând, din textul atenționării COD GALBEN reiese că astfel de fenomene se vor semnala şi în celelalte regiuni, dar pe spaţii mici şi pe durată scurtă. Mai mult, meteorologii semnalează și faptul că vremea va continua să fie în general instabilă până la sfârşitul săptămânii.

foto: meteoromania.ro

Zonele aflate sub COD PORTOCALIU

Și tot în dimineața zilei de marți, ANM a transmis un COD PORTOCALIU de ploi abundente. Din câte se poate vedea pe hartă, 12 județe – multe dintre ele din zona Moldovei – se vor afla sub incidența acestei avertizări meteo valabile pentru intervalul: 15 iunie, ora 12:00 – 16 iunie, ora 23:00.

Conform ANM, în Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și cea mai mare parte a Moldovei, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, va ploua abundent, se vor semnala descărcări electrice și izolat grindină. ”Ploile vor avea și caracter torențial, în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de 25…35 l/mp și pe spații mici 50…60 l/mp, iar prin acumulare se vor depăși 70…90 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h şi vor fi vijelii”, menționează, de asemenea, meteorologii.