AcasăUtileMeteoInformații de ultimă oră de la meteorologi. Ploi torențiale, dar și caniculă...

Informații de ultimă oră de la meteorologi. Ploi torențiale, dar și caniculă – ZONELE vizate/Prognoza pentru Capitală

O nouă alertă de la meteorologi! COD GALBEN de averse torențiale, vijelii și grindină - HARTA zonelor vizate/ANM, prognoză specială pentru București (sursa foto. stiridecluj.ro)

Vin vești de ultimă oră de la meteorologi. Luni vor mai fi episoade cu manifestări specifice instabilității atmosferice, în unele zone din țară, iar de marți vor „lovi” temperaturile caniculare.

Dacă luni, 3 iulie, sunt anunțate perioade cu instabilitate atmosferică în mai multe zone ale țării, ce vor aduce ploi torențiale, dar și izolat vijelii și căderi de grindină, pentru zilele de 4, 5 și 6 iulie ANM a emis o informare de disconfort termic ridicat și caniculă. Meteorologii au anunțat ce regiuni vor fi afectate de temperaturi caniculare, în următoarele zile.

Zonele aflate sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică

Astfel, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineață, o atenționare tip COD GALBEN de instabilitate atmosferică, pentru intervalul 3 iulie, ora 12 – 3 iulie, ora 21.

Meteorologii anunță faptul că în Carpații Orientali și de Curbură, în sudul Moldovei, nordul Munteniei și în Dobrogea vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

„Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…60 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”.

foto: meteoromania.ro

Conform hărții aferente acestui COD GALBEN, județele vizate de atenționarea meteo sunt: Bacău, Brăila, Brașov, Buzău, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Harghita, Neamț, Prahova,Tulcea și Vrancea.

Unde la „lovi” CANICULA în zilele următoare

Totodată, ANM a făcut publică, luni, și o informare meteorologică de disconfort termic ridicat și caniculă, pentru zilele de 4, 5 și 6 iulie. Așadar pentru zilele de marți, miercuri și joi.

Meteorologii atrag atenția că în intervalul menționat disconfortul termic va fi în creștere în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități. „Va fi caniculă, marți (4 iulie) pe arii restrânse în Lunca Dunării și în Bărăgan, iar miercuri și joi (5 și 6 iulie) în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade”, conform ANM.

Meteorologii precizează că în sudul și estul Munteniei și în vestul Dobrogei, pe arii restrânse, se va atinge pragul critic al disconfortului termic și în după-amiaza zilei de luni.

Prognoză specială pentru București. Va fi caniculă și în Capitală, miercuri și joi

De asemenea, e de avut în vedere faptul că meteorologii anunță temperaturi caniculare și pentru Capitală, în zilele de miercuri și joi.

Prin intermediul unei prognoze speciale pentru zona municipiului București, ce a fost emisă de ANM luni dimineață, pentru intervalul 3 iulie, ora 12 – 6 iulie, ora 21, meteorologii ne spun la ce să ne așteptăm în privința vremii, în Capitală.

„Vremea va fi călduroasă, caniculară în zilele de miercuri și joi (5 și 6 iulie), când și disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU), va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități”, conform ANM.

Meteorologii anunță că temperaturile maxime vor fi în general de 32-35 de grade, iar cele minime de 18-20 de grade. „Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în timpul după-amiezilor, când vor fi condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului”, se precizează în prognoza specială emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie.