AcasăAfaceriEconomieInflaţia vine din nou peste noi. Mugur Isărescu le strică Sărbătorile românilor

Inflaţia vine din nou peste noi. Mugur Isărescu le strică Sărbătorile românilor

mugur isarescuInflaţia vine din nou peste noi. Mugur Isărescu le strică Sărbătorile românilor

BNR a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. De asemenea, Mugur Isărescu a precizat luni, 14 noiembrie, că este estimată o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului 2023.

Banca Naţională a informat că rata anuală a inflaţiei IPC, indicele produselor de consum, este proiectată să urmeze o traiectorie uşor ascendentă până la sfârşitul anului viitor. Ulterior, aceasta se va stabiliza în ipoteza disipării graduale atât a şocurilor de ofertă, cât şi a presiunilor din partea cererii agregate.

România nu mai este campioana inflaţiei

Mugur Isărescu, a precizat luni, 14 noiembrie, că România nu mai este „campioana” inflației în Uniunea Europeană. Guvernatorul BNR susține că în aproximativ trei ani situația s-a îmbunătățit comparativ cu alte țări europene.

„Mulți cred că dacă ai intrat în zona euro, ai scăpat de inflație. Uite că se dovedește a fi neadevărat”, crede guvernatorul BNR.

„La această temperare relativă a creșterilor de prețuri, alături de petrol, au contribuit și piețele metalelor, alimentelor și îngrășămintelor, unde s-a constatat o anumită detensionare. Prețurile producției industriale sunt însă foarte mari”, a afirmat Isărescu.

author avatar
Andrei Ștefan