AcasăEconomieIncompetență la vârf. Hidrocentrala de la Tarnița, sabotată din toate părțile

Incompetență la vârf. Hidrocentrala de la Tarnița, sabotată din toate părțile

Proiectul Centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița- Lăpuștești s-a blocat la studiul de fezabilitate. Deși ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunța în octombrie 2023, că în maximum 9 luni studiul va fi gata, aflăm că licitația a fost anulată la sfârșitul lunii trecute. Caietul de sarcini a fost atât de bine întocmit de reprezentanții ministerului, încât ofertanții au emis peste 70 de întrebări pentru clarificări. 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, continuă să mimeze interesul și determinarea pentru demararea celui mai important proiect românesc în domeniul energiei, de după 1989: Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița- Lăpuștești. Obiectivul ar trebui să aibă o capacitate de stocare a energiei cu putere de circa 1.000, care să poată interveni în echilibrarea sistemului pe durate cuprinse între 4-6 ore. După ce proiectul a fost îngropat de fostul ministru liberal al Energiei, Virgil Popescu, noul ministru liberal a anunțat, cu surle și trâmbițe, relansarea acestuia.

”În 11 octombrie (2023) a fost urcat pe SICAP anunțul pentru studiul de fezabilitate şi aşteptăm oferte de la proiectanți serioşi, ca în 6 – 9 luni să avem studiul de fezabilitate (SF) şi, apoi, să dăm drumul la proiect şi să-l vedem implementat în România. Deci, mi-aş dori ca din 4 GW de stocare măcar jumătate să fie cu acumulare prin pompaj, restul baterii şi inclusiv la gospodării, în paralel cu un program de tipul Casa verde”, declara Sebastian Burduja. După 3 luni aflăm că licitația a fost anulată și că vor mai trece încă 30 de zile până la o nouă lansare a acesteia.

Documentație ambiguă

Potrivit Ministerului Energiei, după lansarea procedurii de achiziție a Serviciilor de elaborare a Studiului de Fezabilitate şi Documentație tehnico-economică aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești, în octombrie 2023, la solicitarea potențialilor ofertanți, în vederea pregătirii documentației, termenul a fost prelungit cu o perioadă de 23 zile până la data de 27.12.2023, ora 15:00.

”La această procedură s-au înscris 15 ofertanți, inclusiv unele dintre cele mai mari companii de profil din lume. În data de 27.12.2023, portalul de achiziții publice a transmis că procedura a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nici unul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz. Astfel, procedura a fost anulată. A contat și perioada de depunere, luna decembrie fiind un interval cu o capacitate limitată de implicare a companiilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei. Pe de altă parte, potrivit ministrului Sebastian Burduja, au fost primite peste 70 de solicitări de clarificări, care au vizat atât posibila prelungire a termenului de depunere, cât și clauzele contractuale.

”Suntem încrezători că reluarea procedurii se va face la începutul săptămânii viitoare, cu o documentație de atribuire îmbunătățită, care va ține cont de solicitările mediului privat. Asta va crește șansele derulării cu succes a procedurii, care va avea un termen inițial de 30 de zile. Proiectul Tarnița-Lăpuşteşti trebuie să meargă înainte și va merge înainte, în cel mai rapid ritm posibil. Este cea mai importantă investiție pentru echilibrarea sistemului energetic național, iar oportunitatea realizării lui este confirmată de experți reputabili din sectorul energetic”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Sectorul regenerabilelor nu vrea stocarea în proprietatea statului

RPIA (Asociația „Romanian Photovoltaic Industry Association”), RWEA (Asociația Română pentru Energie Eoliană) și PATRES (Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România), care reprezintă producători, dezvoltatori și prestatori de servicii și echipamente din sectorul energiei regenerabile, cu o putere totală instalată de aproximativ 5 GW, și-au exprimat totalul dezacord față de hidrocentrala de la Tarnița, aceștia cerând ca banii din Fondul de Modernizare să le fie dați pentru a achiziționa baterii.

”Contextul curent implică necesitatea sistemelor de stocare flexibile și descentralizate, care să asigure echilibrul și securitatea sistemului energetic, iar Fondul de Modernizare trebuie să susțină proiecte ce servesc tranziției energetice, care se pretează modelului curent de dezvoltare. Tarnița-Lăpuștești, este un proiect centralizat, cu o localizare unică, ceea ce îl face vulnerabil la fenomene meteorologice extreme, precum secetă și inundații, care pot compromite funcționarea sau siguranța instalației. De asemenea, costurile financiare și temporale sunt foarte mari, ceea ce nu este rentabil din punct de vedere al beneficiilor și nu se aliniază țintelor europene și naționale pentru 2030”, se preciza într-un comunicat al asociațiilor din acest sector.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
11.138 afisari

9 COMENTARII

  1. Tradatorii si slugile ne vor sa fim la mana altora care nu au nimic ca resurse dar stiu sa faca servicii pt unii si altii si ne umfla noua facturile,pt ca pot!!!

  2. daca sabotezi pe cineva sau ceva inseamna ca esti incompetent ? luati dex-ul si mai analizati sensul cuvintelor !

  3. care să poată interveni în echilibrarea sistemului pe durate cuprinse între 4-6 ore.

    -la 1’000 de MW?
    poate 15-20 de minute!

  4. Tatal lui Burduja a fost securist iar fiul lui a ”studiat” in afara pe banii cui trebuie, a venit in Romania, s-a inscris in USR si a inceput sa saboteze statul roman.

  5. Aici echilibrarea e la scara macro. Când energia e ieftina ( la extrem, primești bani sa o iei din rețea) pompezi iar când e preț mare, produci. Ce spun „asociatii” e ceva complementar și într-adevăr e bine sa fie distribuit.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger