AcasăEconomieÎnceputul sfârșitului. Statul rămâne și fără Hidroelectrica

Începutul sfârșitului. Statul rămâne și fără Hidroelectrica

Adio, Hidroelectrica! Trădare națională

Scăderea acțiunilor Hidroelectrica pe bursă, printr-o lovitură scurtă dată de două companii americane, este primul semnal a ceea ce va urma. Statul român se află într-un pericol iminent de a-și pierde acțiunile deținute la cea mai importantă companie energetică a țării, avertizează prof. dr. Mircea Coșea, care arată că România, în jocurile periculoase și complicate de la bursă, este o victimă sigură.

România se află într-un pericol iminent de a pierde compania strategică energetică Hidroelectrica, din cauza listării la bursă impuse de coaliția PNL-USR-UDMR, prin includerea acesteia în PNRR. Măsură executată fără rezerve de actuala coaliție de guvernare. A fost de ajuns o singură lovitură din partea unor companii americane, Citigroup și Morgan Stanley, care au retrogradat succesiv compania și i-au dus prețurile acțiunilor în jos. O devalorizare care anunță ceea ce va urma. Prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat, ne spune că noi, deocamdată, nu avem nici știința, nici cultura acțiunilor de bursă.

”Listarea Hidroelectrica s-a făcut cu hei-rup și, așa cum am mai atras atenția, noi nu eram pregătiți și nu puteam să apărem așa, pe piață, ca niște jucători care știu despre ce este vorba, care își dau seama cum evoluează acțiunile. Scoaterea pe bursă în România este o acțiune de artizanat, este o chestiune de amatorism. Eu nu am deloc încredere, iar scoaterea în continuare și a altor companii importante este o aventură, pentru că nici acum nu avem pregătit nimic, dar apar diferiți așa-ziși analiști și specialiști, care, de fapt, nu stăpânesc această tehnică a bursei. Bursa este o chestiune complicată și, dacă ne uităm la experiența altora, care au pornit acum 15 ani, și mă refer la Polonia, vedem că statul a lucrat cu consultanță străină, americană. Au fost polonezi-americani, care au contribuit foarte serios la piața de capital poloneză, pentru că nu exista experiență”, ne-a declarat prof. dr. Mircea Coșea.

Rămânem fără nimic

Bursa este o chestiune care ține nu numai de o pregătire profesională, dar și de o serie întreagă de informații, pe care o țară ca România, cu o ieșire mică pe piață, nu le poate avea în timp util, ceea ce înseamnă că este o victimă sigură, susține prof. dr. Mircea Coșea.

”Riscul la Hidroelectrica este nu numai să pierzi capital, ci și să rămâi fără obiectul muncii, pentru că alții sunt mai puternici și pot deveni proprietari ai propriului tău patrimoniu. Riscurile sunt mari. Nu este pregătită România pentru așa ceva. Așa-zișii specialiști români nu sunt, de fapt specialiști, sunt niște oameni care acționează ca niște funcționari. Eu rămân uimit să văd fel de fel de acțiuni despre piețe de capital, pe la diferite hoteluri, întâlniri, fotografii pe Facebook a unor personaje, în general doamne tinere, care arată bine, dar care nu sunt în ton cu ceea ce se întâmplă. Asta este o chestiune foarte complicată, una dintre cele mai complicate probleme ale pieței, și anume scoaterea pe bursă a unor companii, care, pe de o parte, nici nu sunt pregătite pentru așa ceva, pe de altă parte, nici nu au managementul necesar. Eu sunt foarte sceptic în continuare față de listarea la bursă a companiilor importante românești”, ne-a precizat prof. dr Mircea Coșea.

Risc de preluare ostilă

Economiștii semnalează că acum este o goană a unor noi îmbogățiți din state asiatice, care umblă pe piață după așa ceva, să încerce să intre pe piața europeană prin bursă.

”Odată scoasă pe bursă, cum garantează statul ca Hidroelectrica să nu fie preluată? Nu există astfel de garanții. Pentru că statul este un stat slab din punct de vedere al capitalului și la bursă nu ai posibilitatea să concurezi atunci când se majorează capitalul, iar informația este strict localizată în altă arie decât în aria ta de interes și pierzi”, atrage atenția prof. dr. Mircea Coșea. Acesta mai arată că, dacă nu există o foarte clară noțiune a ceea ce înseamnă pericolul de majorare de capital de către alți acționari la bursă, pericolul este foarte, foarte serios și tocmai de aceea, în momentul de față, există o suspiciune în legătură cu continuarea acestui proces.

”Ceea ce se întâmplă acum cu Hidroelectrica este o dovadă foarte clară că putem avea niște riscuri care ne vor costa. Există pericolul foare clar ca statul să își piardă acțiunile la Hidroelectrica. La o majorare de capital a unuia dintre parteneri, se pierd acțiuni. Deci statul român poate pierde controlul asupra Hidroelectrica și să rămână cu atât de puține acțiuni și cu o participare atât de mică, încât nu va mai avea niciun fel de rol. Soluția pentru salvarea Hidroelectrica ar fi să o capitalizăm, dar nu avem cum, dat fiind deficitele existente”, ne-a mai declarat prof. dr. Mircea Coșea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
200.278 afisari

123 COMENTARII

  1. Era o „metoda” de „privatizare” prin anii ’90 sa se scoata la licitatie diferite firme/ activitati strategice, functionale, care aduceau bani la buget.Se cumparau, cu valuta care batea orice bruma de avere a romanilor, sau se cumparau in „rate” sau promisiuni, neonorate,cu ajutorul „binefacatorilor” din fruntea statului, dupa care se lasau in paragina sau se vindeau pe bucata.Asa a pierdut Romania bani, bunuri .

        • Ferească Dumnezeu…dar hoarda asta din capătul tarii.ce fac?….cum chiar asa de înapoiați sint??

          • Ei nu sunt înapoiați Sunt escroci ,trădători și vânzători de țară.Înapoiați sunt proștii care i-au votat ca să-i reprezinte

        • Tradatori de tara , pt 30 de arginti isi vind si sufletul . Vai, vai tie tara pe ce miini ai ajuns . Nici o revolutie nu te mai ajuta. Suntem iobagi la multinationale iar strainii fac legea in tara noastra .

      • România fără un om din popor patriot harnic și cu dragoste de tara va dispare,aceste gunoie.ce au co dus în viata lor?nu au condus un cal cu căruță după el!

      • Da Danute dar suntem noi și dormim pe noi
        Dacă cumpărau acțiuni multi romani(nu sa țină banii in bănci cu dobânda) și le păstrau nu se întîmplă asta luau dividende creștea prețul
        Dacă o sa ne uitam mereu in urma,raminem in urma sigur

    • Perioada anilor ’90 a fost cea mai grea. A fost practic marea imparteala , marea privatizare a fost 30% din economie, restul a ramas la Regii Autonome si la praduiala. Urmaream procesul fiind la liceu in anii aceia.

    • Pai atunci când se vindea pe nimic sau pe MEBO unde se plateai in rate ceva care in 3- 4 ani era mai puțin decât un pachet de țigări. Cine era ” dirijorul” acelor „privatizari” ? Ati auzit de Coșa? Si apoi mărirea de capital se face cu acceptul majorității. Statul trebuie sa rămână majoritar, dar trebuie sa aibă și o buna parte privatizata. Profesorul Coșa este un ….catastrofice.

        • Este o întrebare imbecila! Dacă pui o astfel de întrebare la rândul meu mă întreb. Ce cauți dumneata la o astfel de discuție? Du-te domnule la manele păcatele sau oriunde, aici nu ai ce cauta!

      • Da dar maniera în care s-a făcut ofertare a fost sub.orice criticay determinând mulți interesați sa emanifeste mari rezerve.A fost mai mult decât evidentă lipsa de profesionalism și mai ales s-a văzut ca bursa din Romania se vede altfel și că nu tot.ce zboară este avion mai existând și alte zburatoare! Este.clar ca acest amatorism se plătește deseori scump. Da ,dar ce vină avem noi ?

    • De cumpărat nu e greu dar poți să participi la majorarea sau majorările de capital?

      • Da pot. Ptr voi: 80% din actiuni le are statul roman, 15% fonduri de pensii din Romania si 5% altii. Cine-s aia care vor majora capitalul?

      • Sigur ca poti! Poti si sa votezi daca se face sau nu majorarea de capital in adunarea generala a actionarilor – AGA. Toti actionarii pot sa participe proportional cu numarul de actiuni avute la acel moment in proprietate. Trebuie sa pregatesti banii si ai rezervat sa cumperi proportional cu actiunile pe care deja le ai in proprietate. Asta desigur in masura in care sunt respectate regulule si legile in vigoare acum. Cum or sa influenteze politicienii lucrurile…. nu stiu. Depinde de alegeri si votul intregului popor.

        • Sa nu ne lasam furati. Schema cu marirea de capital este veche. Sa cumparam cat de mult putem actiuni la Hidroelectrica ptr ca energia hidro este verde si inepuizabila!

          • Dar si praduiala romaneasca este inepuizabila! Firmele de stat devin ”gauri negre”; Acum vreo 15 ani Hidroelectrica era sa intre in insolventa; a fost ”salvata” cu bani publici; daca vrem sa se repete situatia, sa-i dam inainte cu lozinci gen ”nu ne vindem tara” [ca vrem s-o praduim]

    • Da exact se sapă compania ,prima săpare a fost cu facturile nu le emis la timp și merge pe minus compania și se strâng datorii că nu se achita nimic din cauza facturilor neemise ,deci îi scade valoarea și o scot la vânzare și o ia un jmecher ,cum ați zis că în ani 90

        • Pe scurt: Faceti un cont la un broker, trimiteti banii in contul de la broker, dati ordin de cumparare si aveti actiunile in 3 zile si sunteti proprietar. Aici https://www.la-bursa.ro/bursa/investitii.php este descris procesul mai in detaliu si cu diverse linkuri ajutatoare catre lista de brokeri acreditati pentru tranzactionare la bvb sau pretul diverselor actiuni de pe bursa si graficul variatiei acestora. Deci trebuie doar sa cautati pe internet si gasiti tot ce trebuie sa faceti. Incepeti cu putin bani pana invatati cum se face. Ganditi de ce cumparati o actiune sau cealalta. Nu cumparati la sfaturi primite pe internet de la necunoscuti, nu stiti ce interese au, si chiar daca sunt bine intentionati, mereu trebuie sa luati hotararile dupa ce le ganditi personal. Sunt banii dumneavoastra, la fel si responsabilitatea si decizia luata.

    • Trebuie retrasă de la bursă, iar statul să plătească celorlalți acționari valoarea acțiunilor listate. Și statul să nu se mai joace cu focul, pentru că poate distruge o moștenire prea valoroasă, pe care actualii guvernanți nici nu pot măcar să o evalueze ! În primul rând valoarea cu care s-a început listarea era cam de 10-20 ori mai mică !! Așa că se poate face reevaluarea prețului de pornire și astfel se va realiza și majorarea de capital.

    • ROMÂNIA ESTE O TARA OCUPATA DE AMERICANII LACOMI,NU VOR CA NOI SA MAI AVEM CEVA AL
      NOSTRU!!SINTEM O COLONIE!!!

  2. asta se si doreste! sa puna privatii mana pe hidroelectrica si ajungem in epoca de piatra! nu vom putea plati factura la curent! somn usor popor roman.. ca sa dormi nu iti trebuie electricitate!

    • Un acționariat privat poate va delcomata lacurile de acumulare și va readuce rezerva de apa la nivelul proiectat.Si în mod sigur va elibera din functii, sleahta politica ce s-a cățărat pe funcțiile de conducere din companie, drept urmare totul este pe pile nu pe competenta.

      • Posibil, dar nu obligatoriu. Iar daca o va face, iti va mari pretul de 3 ori la energie. Oricum, o sa fii fericit ca lacurile sunt decolmatate si nu mai fura sleahta politica, ci cea corporatista

        • Pai sleahta politica fura mai mult decat cea corporatista; din doua rele cea corporatista e raul mai mic; de ex. in anii ’90 au dat faliment majoritatea bancilor; dupa ce au fost privatizate [date la straini] au devenit functionale.

    • Da, pentru ca stim cu totii ca privatii administreaza mai prost un activ decat statul 🤣🤣🤣

  3. Pai unde-s specialistii nostrii? Ca avem in toate domeniile somitati cu ‘spe doctorate,gras platite de stat…unde-s alea? Pregatiti-va de facturi la curent cu antet vestic..

  4. Lucrez de 20 de ani intr-un minister si va pot spune ca nu exista in niciun act normativ denumirea sau titulatura de ,,ministru de stat,, pe care am intalnit-o frecvent in presa. Aceeasi presa care confunda nume, denumiri si informatii, dar stie sa critice. Cat despre domnul Cosea pun pariu ca nu stia nici sa scrie un document in word, cu asa oameni nu te poti dezvolta ci regreti mereu trecutul….

    • De peste 20 de ani Romania are la butoane ,,personalități,, care cunosc ,,OFFICE WINDOWS,, iar dezvoltarea o simt pe propria piele toți romanii. ,,SUCCESURI,, sau ,,GHINION ,, !

    • Din păcate nu sunteți în stare sa apreciați valoarea unui profesor cu atâția ani de experiență. Probabil că nu sunteți în stare să analizați distrugerile iminente efectuate de atâția ani de statul român cu marii specialiști.

    • Coșa este un nume cu experiență dar din alte vremuri! Ca sfătuitor pentru prudenta e un dar trebuie venit și cu solutii nu numai cu temeri@

      • „te-au” invatat, nu „te-a invatat. Si gramatica e importanta. Eu n-am incredere in gindirea cuiva care n-a fost in stare sa invete gramatica. Sau o fi mai grea decit datul cu parerea despre lucruri grave care se intimpla in tara asta. Unul din ele este, in opinia mea, decadereaa limbii materne si folosirea ei aiurea. Cindva, nici oamenii de la tara nu vorbeau atit de stilcit. Cred ca pina si Al se exprima mai corect. Iar multe din comentariile de pe aici imi amintesc de gasca priceputilor la masini, cind ridica unul capota Daciei 1100 si incepeau toti sa-si dea cu parerea, ca o fi bateria, sau delco-ul, sau nu stiu ce cablu. Politica, bursa sint chestii complicate. E drept, in politica ajungi usor, nu e nevoie decit de niste cumetreli, nu trebuie sa stralucesti de destept. Cu bursa si altele asijderea e mai complicat, trebuie si ceva creier.

    • Si daca tu cunosti word, dar nu poti scrie un continut la nivelul unui profesor universitar, ce folos sa lucrezi 20 de ani?
      Sunt multi care lucreaza de 25 de ani intr-un minister , plimband hartii, cerand „consultatii” de la altii .

  5. Statul deține 80% nu a vandut nimic, ce e pe bursa acum sunt acțiunile vândute de Fondul Proprietatea. Articol tendențios. Oare prof. dr. Mircea Coșea stie ca a fost citat ? ca se face de ras.

  6. Buna ziua, Intreg articolul este plin de informatii eronate sau exagerate si denota o neintelegere profunda a ce inseamna bursa, o societate comerciala si proprietatea asupra unei actiuni si dreptul de proprietate al statului care nu poate fi luat de nimeni. Daca Mircea Cosea spune cele de mai sus in sensul care reiese din articol, ma dezamagste profund fata de alte opinii credibile pentru care l-am urmarit de multe ori in diversele aparitii. Daca doriti mai multe detalii si explicatii prin care sa se inteleaga ca nu a atacat nimeni pe statul roman si ca statul sau cei care au cumparat actiuni Hidroelectrica nu pierd nimic, va rog sa ma contactati pe forumul de pe site-ul http://www.La-Bursa.ro – Cristian unde putem discuta in detaliu afirmatiile de mai sus. Doar detinatorul majoritatii actiunilor, adica doar statul care are 80% din Hidroelectrica, poate decide o majorare de capital. Nimeni altcineva. Deci chiar daca maine pretul din piata ajunge la 1 leu, statul tot 80% din societate o sa aiba, nu pierde nimic. Nimeni nu o sa poata sa cumpere actiunile pe care le detin decat daca eu vreau sa le vand la respectivul pret. Deci statul nu pierde nimic si nici oricne a cumparat actiuni Hidroelectrica, mii de persoane romane care inteleg ce inseamba bursa si actiunile detinute la o societate cotata. Pur si simplu detin o parte din acea societate, insa indiferent de pret, nimeni nu te poate obliga sa vinzi la orice pret daca nu vrei sa vinzi. Daca autorul articolului doreste sa afle si alta parere, oricand pot explica pe larg punctele neadevarate si exagerarile din acest articol sau pot sa-i dau un interviu daca doreste sa afle si o parere avizata despre acest subiect.

    • Exact amețeli de acest gen, pe care le etalezi tu, ne-au fost servite prima data la metoda mebo, apoi la înființarea de SA, apoi la vânzarea pe nimic a fabricilor, apoi….și uite-așa am rămas în curu gol. Și vad ca se continuă și azi. Bravos, națiune, prostia sa va fie de bine.

      • In curul gol??? Am crescut economic in ultimii 20 de ani cat n-am facut-o in 50 de ani si tu tot in curul gol ai ramas. Poate daca iesi pe strada (nu pe ulita) o sa vezi cat de “in curul gol” suntem ca tara. Omul stie despre ce vorbeste, spre deosebire de tine iar cine stie isi da seama, cine nu stie continua sa abereze (pe bani sau din prostie) propaganda ruseasca menita sa induca ura fata de occident.

      • Nu stiu care este cazul dumneavoastra concret, insa ce scriu mai sus este adevarat si conform legilor din Romania. Dreptul de proprietate asupra actiunilor nu este legat de valoarea la care se vinde sau cumpara actiunea pe bursa. Daca doriti sa aveti o parte din Hidroelectrica puteti cumpara si/sau vinde de pe bursa oricand. Fiecare din romanii care participa la pilonul 2 de pensii deja are indirect actiuni Hidroelectrica pentru ca fondurile de pensii au cumparat cele mai multe actiuni. Am pus ca link pe numele meu o pagina in care se poate vedea cum a variat pretul actiunii Hidroelectrica de cand a fost cotata la bursa pana in prezent. In fiecare zi se cumpara si vand mii de actiuni Hidroelectrica si orice persoana din lume poate cumpara sau vinde daca are bani si ii convine pretul tranzactiei. Cei care au cumparat de cand s-a cotat au deja castiguri de 20% daca ar vinde actiunile acum. Totul tine de cunostintele fiecaruia si banii pe care ii poate sau vrea sa-i aloce pentru acest lucru.

    • Buna ziua. Are dreptate dl. Cristian, statul detine 80% din actiuni si nimeni nu poate obliga detinatorii sa vanda. Ce nu ne spune dl. Cristian, este … cine este statul (la ora la care vorbim). Va spun eu : K. W. Iohanis, M. Ciolacu, N. Ciuca si Ministrul energiei. De „colezi de topor” nu a dus lipsa Romania, de la I. Iliescu („… nu ne vindem tara …), incoace.
      Sa dea Dl. sa nu am dreptate.

      • Aici aveti dreptate, nu stiu cine o sa fie statul si ce decizii o sa ia. Asta depinde de cum voteaza tot poporul… Insa daca e o societate cotata la bursa, pot sa cumpar si eu actiuni si deci pot sa am singur grija de portia mea din Hidroelectrica sau alte societati cotate la bursa. Insa trebuie sa fie cotata ca sa nu mai decida altii pentru mine ci cumpar eu actiuni si votez la AGA cum sa fie condusa societatea. Votul meu o sa conteze in functie de cate actiuni am si cati bani am alocat. Trebuie doar sa am bani si sa merite pretul cerut in piata. Cunostintele le-am dobandit in timp, acum le pun la treaba. Succes la investitii! 🙂

  7. Tradatorii de tara din echipa cistigatoare au pirjolit totul in tara asta!

  8. Hidroelectrica apartine Romaniei si trebuie protejata si pastrata. Daca s-au facut manevre ca sa scada pretul actiunilor pe bursa, Romania nu trebuie sa vanda actiuni, ci SA CUMPERE, pentru a recupera actiunile vandute. Cat Romania inca este actionar majoritar inamicii nu trebuie sa fie lasati sa faca majorare de capital. Si afara cu americanii din tara, ca sunt niste hoti care pun gheara pe economia Romaniei si niste instigatori care ne arunca in razboi cu Rusia.

    • La indemnul cu ”afara” s-ar asorta o atitudine prietenoasa fata de China si Rusia, fara rezerve !
      Am zis si eu, nu am dat cu parul !

    • Mai bine o cumparati dumneavoastra. Va faceti cont si cumparati Hidroelectrica actiune cu actiune, adica bucata cu bucata! Orice Roman poate face acest lucru de pe bursa Romaneasca de la Bucuresti! Fiecare bucata costa acum 120 de lei. Acum 3 zile costa 130, acum 2 saptamani era 136 lei pe actiune. Pe 01.09.2023 era 112 lei pe actiune. Deci in fiecare zi poate creste sau scadea pretul actiunii. De cand a fost cotata la 110 lei a crescut pana la 137 lei, acum mai scade … cand pretul atrage alti cumparatori o sa creasca si tot asa. Ca la piata, rosiile nu sunt mereu acelas pret, variaza. Si tot asa si actiunile pe bursa.

      • Mda, cine nu e cu noi e impotriva noastra, suna cunoscut. Romania trebuie sa isi vada propriul interes, sa nu fie aservita nici Rusiei, nici Chinei, nici Americii. Cu toate aceste tari sa aiba relatii de colaborare intr-un cadru de respect reciproc (cum se intampla prin anii ‘70?). Din pacate acum nu prea poate fi vorba de respect cand Romania s-a facut pres in fata intereselor straine si se lasa jefuita si aruncata in razboi pentru altii.

      • „Du-te” analfabet funcțional, de fapt fiind anonim, e clar de ce, iar acesta este nivelul de cultură al tuturor părerologilor de pe aici.

    • AVETI PERFECTA
      DREPTATE,AMERICANII AU FACUT DEVESELU SA NE BAGE IN RAZBOI CU VECINA NOASTRA RUSIA,VECINII TREBUIE SĂ SE IUBEASCA SI RESPECTE!!!!

  9. E de bine , vin profesioniști la conducerea hidro oameni cu experiență așa cum e condusă OMV, și pleacă nașii finii și cumnații directori de directori cu zeci de mii de euro salarii , peste tot in Europa a scăzut prețul la curent ,numai la noi nu , de ce !?

    • pentru ca alte tari, precum franta sau anglia, nationalizeaza. Noi, colonie, privatizam….

    • Noi suntem romani și trebuie sa plătim mai mult ca în UE!!!sa îi ținem pe guvernanți cu salarii și pensii speciale mari sintem un popor exploatat!!!!

    • OMV, cel mai prost exemplu. Asta e o companie controlată de Gazprom. Acțiunile H2O au valoare prin dividendele pe care le dau. Statul, in foame de bani, va cere an de an dividende in procent cat mai mare din profit. Sunt acțiuni valoroase pe termen lung. Nu mai zic de presiunea enorma pe care o vor pune UE pe state europene in privința energiei verzi cu deadline 2035. Se va inchide toata producția de energie din carbuni si hidrocarburi. H2O va deveni extrem de importanta in mixul national.

  10. Este o vorba SFANTA,DIN POPOR…oaia care nu /si poate duce lana , O MANANCA LUPII !!!!

  11. Eu zic că înainte să mai postați asemenea aberații mai bine va documentați înainte. Statul român deține 80% din acțiunile hidroelectrica, iar pe bursă sunt doar 20%. E imposibil sa fie preluată. Ce prostii aberați mai oameni?!

  12. Prof Mircea Coșea este și om de știinta,are o mare experiența la vârful administrației statului( în anii ‘ 90 fiind vicepremier și responsabil câțuiva ani de atragerea ISD- investiții străine directe) și mai presus de toate este patriot . Listarea pe bursă este un amestec de șțiința și artă,în cel mai mare grad din toate laturile economiei,care nici ea nu este știința( care se bazează pe legi,experimente de laborator,măsurători de precizie,) Aici nu vorbim de reacții stoechiometrice,pe baza cărora să determinăm cantitativ calitatea și cantitatea ingredientelor elementelor intrate in afacere(economie,listarea la bursă) și în reacția chimică (în știință).Am participat la o dezbatere în NY pe acest subiect,mărgeaua de sticla ,prezentată c a fiind de diamant,era că ” puteți să vă dezvoltați procurând banii prin listare,nu prin împrumuturi” Am aflat atunci că listarea pe bursă nu este soluția pentru un stat slab precum al nostru,este pentru statele dezvoltate,care au inventat bursa într- un stadiu avansat de dezvoltare instituțională/ administrativă și mai ales a pieței de capital. Sincer să fiu,mi- am amintit atunci povestea Scufiței roșii.

    • Statul nu a vindut și nu a cumpărat nimic în ultimi 15 ani la Hidroelectrica
      Listarea la bursa înseamnă în primul rând transparență .
      Mircea Cosa nu ar scrie niciodată așa ceva .
      Hidroelectrica scade fiinca crescuse prea mult în euforia noastră balcanică Bucurați-vă și așteptați să intrați la cumpărare când or zice ăștia ca să ales praful.

    • Mare om de Dr Coșea. A fost tăticul cuponiadei. Pt că românii nu aveau cultură economică, întreprinderile au ajuns la cine trebuie, la frații lui securiști. Acum probabil fiind bursa mai transparentă, îi este frică să nu piardă și ultima felie. Mai puneți mâna și mai citiți, că informație există. Aceleași baliverne ale securiștilor funcționează și după 30 de ani.

  13. Rămâi oripilat ! Mă întrebam , ce mai este de furat în săraca țară bogată ? Acum , m-am lămurit : Hidroelectrica ! Nu -mi vine a crede , rămânem la zero barat , în ceea ce privește economia !? Mă uit cu jale la cele 42 ha vândute de la Savinesti și cu tristețe văzând ca , ceea ce nu putut fi vândut se dărâmă , pustiu !

  14. Cum sa piarda statul Hidroelectrica cand are 80 % din actiuni iar pe bursa sunt listate doar restul de 20%.

  15. Ieșim în stradă dacă statul român condus de niște neisprăviți va decide să vândă pachetul majoritar de acțiuni la Hidroelectrica!
    Suntem cu ochii pe voi!

  16. Statul nu a vindut și nu a cumpărat nimic în ultimi 15 ani la Hidroelectrica
    Listarea la bursa înseamnă în primul rând transparență .
    Mircea Cosa nu ar scrie niciodată așa ceva .
    Hidroelectrica scade fiinca crescuse prea mult în euforia noastră balcanică Bucurați-vă și așteptați să intrați la cumpărare când or zice ăștia ca să ales praful.

  17. dl. Cosea bate campii. Atata vreme cat statul nu vinde actiuni si pastreaza controlul cu 70% din capital, nu se poate intampla nimic. As spune eu ca din pacate nu se poate intampla nimic. Statul s-a dovedit cel mai prost administrator al averii publice. Nu cred in minuni si nu cred ca starea asta se va schimba vreodata. Si apropo daca a scazut pretul actiunilor ce-l opreste pe stat sa cumpere pentru a-si majora portofoliul? Hai sa fim seriosi. Niste cretini aflati la butoanele gresite. Iar dl. Cosea sa puna mana sa mai citeasca despre bursa si mecanismele ei.

    • El știe perfect cum funcționează, dar nouă ne dă propagandă cu nu ne vindem țara, sloganul lor din 89. Și încă funcționează propaganda bolșevică. „Nu vindem țara” asta au făcut ei, neocomuniști, au păstrat o pentru ei să o fure bucată cu bucată și dau vina pe Americani pe UE și românul cu două clase cât are și terenul pune botul in continuare.

  18. Buna ZIUA ,in aceasta perioada a capitalimului de cumetrie,unde coruptia este lege, un stat cu conducatori PATRIOTIi/NATIONALISTI are obligatia de a-si proteja resursele naturale,resurse care se pot concesiona/vinde.Vanzarea poate fi pentru o anumita cantitate/volum din resursa respectiva.Pentru aceste resurse considerate strategice/vitale,pentru protejarea lor,statul poate legiferarea implementarea MONOPOLUL DE STAT,iar pentru resursele care au fost vandute/scoase la vanzare,statul le poate NATIONALIZA/RASCUMPARA cu un adaus de 3-7%fata de pretul de vanzare initial.
    MONOPOLUL STATULUI va duce la intarirea economiei statului,a natiei romane.Resursele nationale pot fi concesionate la terti pentru o perioada de timp,incepand de la 20 de ani pana la maximum 45 de ani. sau vandute pentru o anumita cantitate a respectivei resurse.Pentru perioada de timp de 20 de ani ,statul va primi minim 20 % din cantitatea de resursa obtinuta.Pentru o perioada da concesionare a unei resurse mai mare de 20 de ani ,pana la maxim 45 de ani ,statul va primi pentru fiecare durata de timp de fiecare 5 ani un procent in plus de 6%fata de cei 20%.Ex.pentru 25 de ani va primi 26%,iar pentru26- 28-30 de ani va primi 32%,ajungand ca pentru 45 de ani sa primeasca 44%din resursa respectiva.Acesta cantitate de resursa va fi achitata anual statului roman pana la 31 martie a anului curent pentru anul precedent
    .SOLUTIA PENTRU HIDROELECTRICA ESTE NATIONALIZARE SI RASCUMPARAREA ACTIUNILOR DE CATRE STAT ,DAND PENTRU FIECARE ACTIUNE 3-7%FATA DE VANZARE,IN TIMP DE 1 AN DE LA MOMENTUL NATIONALIZARII.TOTODATA HIDROELECTRICA FIIND OBIECTIV STRAGEGIC ECONOMIC AL ROMANIEI VA INTRA SUB LEGEA MONOPOLULUI DE STAT ,LEGE CE TREBUIE SA APARA IMEDIAT.

  19. 20%+15%, in curand alte 15% si voi astia de va dati savanti, nu vedeti dincolo de lungul nasului?
    Tanti aia de stii sa deschizi word ul, la ce iti foloseste daca nu stii ce sa bagi in el?
    Asa prosti cum ereau aia in comunism, aveau 500 000 de bugetari la 23 000 000 000 de muncitori, acum sunteti 1 500 000 la 15 000 000 de asistati…
    Va dau un sfat, nu mai tineti putinii bani la banca, cumparati pamant, luati de la vecini orice.pamant!
    Altfel, cumpara banca cu banii vostrii!

  20. Stimate domnule profesor, ministru, Stat! Oare matale nu știi că orice societate comerciala din Romania funcționează după o lege?! 31, din 1990, spre informarea dumitale. Conform acesteia orice majorare de capital se face exclusiv după aprobarea acesteia în AGA. Majorarea capitalului social se poate face cu respectarea dreptului oricărui acționar de a-și păstra procentul deținut înainte de majorare. Cum statul are circa 80% din total capital, nu are nimeni nicio șansă de a-și majora capitalul. Desigur, există și soluția unei emisiuni primare de acțiuni în vederea obținerii de lichidități pentru investiții ale societății comerciale, dar nu-ți mai umplu eu capul cu asta. La școală, Mon Cher?

    • Este un profesor foarte bun, comentariul este cam nepotrivit cu trimiterea unui profesionist ” la școală”

  21. Mai, de unde le scoatetzi? Din putzul gindirii??
    Papagalilor , ce s-a vindut pe bursa au fost actiunile detinute de Fondul Proprietatea, Satul Roman nu a vindut nici o actiune!.Acum ce s-a vindut sint detinute in mare majoritate de fondurile de pensii romanesti si de investitori romani.Ce o sa fie in continuare tine de guvern de statul roman nu de americani sau mai stiu eu de cine.La Bursa actiunile cresc si scad actiunile hidroelectrica erau clar supraevaluate iar raportul morgan stanley nu face decit sa puna lucrurile in ordine!.Cosea nu stie ce este o preluare ostila cum se face etc.Chestia ar putea sa fie valabila daca capitalul majoritar este detinut de diversi privati si vin unii si ofera pretz dublu si atunci actionarii existenti vind.Statul roman detine 80% din hiroelectrica si nu da semne ca ar vrea sa vinda in viitorul apropiat.Pacalicilor !nu mai scrieti articole despre subiecte care va sint necunoscute!

  22. Omul are dreptate că nu se pricepe. Ce nu înțeleg este că de ce baga el toți românii în oală cu el. Articol super eronat. Nu exista un acționar cu 20% sa preia o companie sau să facă majorare de capital fara acordul acționarul majoritar, statul, in cazul hidroelectrica

  23. „România se află într-un pericol iminent de a pierde compania strategică energetică Hidroelectrica, din cauza listării la bursă impuse de coaliția PNL-USR-UDMR, prin includerea acesteia în PNRR. ”
    Am si eu trei intrebari in calitate de necunoscator si afon in economia mare: de ce trebuia listata Hidroelectrica pe Bursa? Nu mai putea sa functioneze fara a fi listata? Nu mai avea bani de salarii si exista pericolul sa intre in faliment?

    • Hidroelectrica acum cam 5-7-8 ani era asa de tare furata incat a intrat in insolventa (cauta pe net daca te intereseaza detaliile). Energia facuta era preluata de firme relativ mici, cu dedicatie, la pret mic si vanduta la pret mai mare pe piata. Ajunsese ca in anumite contracte sa vanda chiar si in pierdere daca imi amintesc bine. D-asta este bine sa fie listata pentru ca managerii pusi politic de stat sa faca mai greu contracte cu dedicatie si in pierdere pentru societate si proprietarii ei. La bursa lucrurile sunt transparente si esti ca pe o scena, se uita mai multi la tine si e mai greu sa furi… Atunci cei care acum sunt cu nationalizarea si cu „nu trebuie vandut strainilor, etc” fara sa inteleaga ce inseamna bursa si fara sa fi cumparat in viata lor o actiune la bursa, nu existau si nu spuneau nimic… Acum cand poate oricine sa cumpere actiuni si sa aiba castiguri, nu e bine… era mai bine sa fie necotata si furata de baietii cu legaturi politice…

  24. România… tara unde praduiala politicienilor ăștia anagramati…. unde totu se dă pe moka a ajuns sport de performanță…..tarii cit mai mulți savanți în politichia de hazna….

  25. Repetenți și mincinoși asa zis polianalfabeti adunați în găști de partid cu praduiala la purtător.

  26. Statul nu rămâne fără Hidroelectrica, a mai fost ceva de vânzare și s-a vândut. Nu este ceva nou. Trebuie distrusă Romania până la capăt. Mult succes.

  27. Moșu e senil sau are întreruperi de luciditate. Într-adevăr,habar nu are despre bursă ca și guvernanții ăștia covrigari. Pai Hidrielectrica a fost scoasă la bursă de e entitate privată, FP. cu cele 20 procente pe care le avea.
    Da , sunt jocuri acum pe bursă să fie coborât prețul ca cei naivi să își vândă in panică deținerile. Treaba asta nu are a face cu deținerea statului( 80%), dar da. dacă prostii duc in gard = incapacitate de plată, statul. debitorii vor executa acțiunile pe care și le doresc la preț de nimic.

  28. Listarea la bursa a Hidroelectrica s a făcut pentru a salva statul de a rămâne fără Hidroelectrica care cică era în faliment. S a inventat un sistem care promitea romanilor ca dacă vor cumpăra acțiuni, vor avea facturi mai mici și se vor îmbogăți peste noapte, visul oricărui puturos. Dar au avut alții grija sa nu se întâmple asta. Unde mai pui ca au inclus asta și în pnrr. Și acu., din nou vor cere romanilor sa pompeze banii lor , în ideea ca vor avea câștiguri fabuloase. Ma gândesc ca cineva a știut de toate astea….Dar sigur nu se va găsi vreun vinovat.Deja plătim facturi astronomice pe resursele noastre. Dar când nu le vom mai deține, atunci sa vezi veselie….

  29. Ăsta e site-ul unde boala psihică e lăsată liberă:))) Îmi place să citesc părerile tuturor ambuscaților care habar n-au pe ce lume trăiesc,dar știu ei cum vor lua unii și alții de toate:))))

  30. De ce a ajuns tara aceasta asa ?
    Din cauza profesorilor ministri care atunci cand au fost pe FOTOLIUL ministerial care au fost CARPE . Dupa razboi multi viteji se arata. Macar toti neputinciosii care au ocupat fotoliul ministerial fara rezultate sa aiba bunul simt si sa taca. Sa faca un pas in spate si sa-si manance pensia in liniste si onestitate .Ce a ramas dupa „marile personaje ” CARE AU FOST LA BUTOANE ?
    Praf si pulbere .lipsa bunului simt a celui care pierde ii lipseste mosului COSA. Pa tataie ,n-ai aratat ce esti in stare cand ai avu minge la picior degeba.Marsi si latra in tribuna.BUN SIMT .

  31. In curand Romania va fi distrusa!Abia atunci oamenii isi vor da seama ce a insemnat Ceausescu!

  32. Nici o problema.Ramanem cu Palatul Parlamentului,Catedrala neamului si emanatul Ion Iliescu.

  33. Mănâncă căcat, la bursă bagi doar 49% și cu 51% tot statul rămâne proprietar. Dar un comunist împuțit care a prăduit cu metoda de privatizare inventată de ei vine și ne vinde propagandă comunistă. Nu mai puneți botul.

  34. Mircea Cosea chiar nu știe cum e cu o companie pe acțiuni, toate majorările de capital trebuie votate în AGA unde statul roman are 80% din drepturile de vot ale Hidroelectrica, deci decide ce vrea. Statul mai are și alte companii listate la bursa dar în care e majoritar, Nuclearelectrica, Romgaz și multe altele, au fost ‘furate’ statului aceste companii? Tot statul e majoritar, deci articolul împrăștie doar populism ptr prosti!

  35. Cum putem să cunoaștem , nominal, cine sunt vânzătorii de țară și neam care vor sa vanda și Hidroelectrica? Sa.i cunoască toată țara , pt că, vor veni să fie votati, acusica. Ei se consideră leadership.ul, cei mai deștepți, care au vândut Romania bucata cu bucata de la Marea Lovitura de Stat, din decembrie 1989, și nici acum nu sunt mulțumiți cu ce.au furat . CINE îi judecă in România pe acești șmecheri, care își bat joc de acest umilitor popor roman? Când se termină cu aceasta mârșăvie. Iată de ce , este bine sa.i cunoaștem nominal pe acești trădători de țară și neam.

  36. De ce francezii procedeaza invers? Suntem mai deștepți că ei?
    Corect ar fi că toți ce ce au participat la privatizarea resurselor minerale și a energiei să fie judecați pentru înaltă trădare.

  37. Și totuși romanii sunt dezbinați și nu ies nici măcar la un amărât de protest dapoi sa iasă sa ii alunge pe toți trădătorii de neam și țara sa-i pună la săpat la canal cum au lucrat părinții și bunicii nostrii.
    Se vor mai unii romanii vreodată?
    O sa se mai gândească cineva la urmașii nostrii sau doar la propriile buzunare?

  38. Asa hoți și incompetenți nu cred ca mai exista în nici o țară, dezastru, numai sa vândă și sa distrugă sunt buni, incredibil !

  39. Asa se v-a face cu toate companiile care sunt profitabile si mai aduc bani la buget…intai le duc spre faliment sa zica prostii ca oricum nu mai aveau profit dupa care le vand strainilor ,smecherii avand deja abonati si luandu-si spagi barosane.Si pt fraierii care o baga ca e propaganda ruseasca..treziti-va ca fni lucreaza pt voi(asa s-au vandut gazele,petrolul…)!

  40. Asa e peste tot, ministere , CJ, primarii sunt functionari care trebuie sa raspunda la sefii lor politici analfabeti.Astia pentru un pumn de dolari se vand ca prostituatele sperand sa stringa niste hartii numiti bani si sa fuga de aici.Noi nu suntem popor natiune suntem inca la nivel de triburi.

  41. Mircea Coșea fost membru PCR și colaborator al securității ar trebui să știe de la iluștrii săi foști colegi și colaboratori, securiști bine înfipți în aparatul de stat, că statul român nu a vândut nici o acțiune din Hidroelectrica. Acțiunile vandute au fost ale Fondului Proprietății. Mai mult, dacă la listarea acestorape bursă, se ridica problema eșecului listării, ca urmare a prețului prea mare, preț de aproximativ 100 lei/acțiune, acum aceeași acțiune valorează 120 lei. Deci statul roman are o creștere de valoare pe Hidroelectrica de 20% ca urmare a listării făcută de FP. Rapoartele companiilor de rating sunt „hârtie igienică ” atât timp cât prețul e făcut de piață. Mai sunt multe de spus dar prostimea….e greu de „luminat”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger