AcasăEconomieÎn numele austerității, Guvernul blochează producția de muniție de război

În numele austerității, Guvernul blochează producția de muniție de război

Aflată în plină expansiune a activității de producție, societatea Carfil, din Brașov, care produce muniție de război, a primit stop joc din partea Guvernului. Încurcând, probabil, borcanele, autoritățile au aplicat și aici Legea austerității, deși compania nu primește bani de la buget. Consecința este că nici ucrainenii nu vor mai primi obuze, dar nici Ministerul Apărării, care a rămas cu stocuri aproape zero, după ce a cărat totul peste graniță.

Probabil una dintre foarte puținele societăți din industria de apărare care mai produce ceva, societatea Carfil, din Brașov, a primit o lovitură teribilă. În plin avânt al producției, cu comenzi majorate de peste 10 ori, companiei i s-a interzis, prin Legea austerității, să mai angajeze oameni și să plătească ore suplimentare angajaților.

Arpad Suba, președinte Sindicatul Liber Independent ICA, de care aparține Carfil, ne spune că aplicarea legii austerității la această societate nu are nicio logică, în condițiile în care este o societate comercială care nu primește niciun ban de la stat, ci, dimpotrivă, plătește, prin impozite, statului.

”Asta înseamnă că dăm mai puțini bani la bugetul de stat. Deci, în cazul acesta, Legea austerității produce mai puține venituri la bugetul de stat. Carfil face parte din industria de apărare și, pe fondul războiului din Ucraina, avem comenzi foarte mari. Aici se fabrică obuze, de mai multe tipuri, și lucrăm și pentru MApN și pentru export. După cum bine se știe, dar nu se spune, Armata Română a dat toate rezervele la început, și acum și ucrainenii vor în continuare muniție, și vrea și MApN să-și refacă ceva din rezerve. Acesta este motivul pentru care la Carfil s-au angajat deja 100 de oameni, astfel că, de la 370 de angajați s-a ajuns la 470, dar încă mai este nevoie de salariați. Când în sfârșit avem și noi comenzi, Guvenul ce face? Ne interzice să facem angajări și să facem ore suplimentare și ne mai taie și din bonusuri și din prime”, ne-a declarat  președintele Sindicatului Liber Independent ICA, Arpad Suba.

Urmează plata penalităților

Conducerea Sindicatului ICA arată că, din cauza acestei măsuri aberante a Guvernului, Carfil va fi obligată să plătească și penalități, pentru neonorarea contractelor aflate în derulare.

”Până acum am putut să angajăm oameni, să-i calificăm la locul de muncă, pentru că nimeni nu mai face școală de bombe, și să facem ore suplimentare.  Față de 2021, comenzile au crescut de peste 10 ori și poate să crească și mai mult, dar ne trebuie oameni”, ne-a precizat Arpad Suba, președintele Sindicatului Liber Independent ICA. Miercuri, sute de oameni ai societății Carfil au organizat un protest în fața societății împotriva aplicării Legii 269/2023 la această unitate.

”Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei și aprobat de Guvern, prin care se acordă o scutire societăților din industria de apărare de la aplicarea Legii 296/2023, scutește doar tichetele de masă și ajutoarele sociale (în caz de boală sau deces) acordate angajaților. Cele două excepții, nu ajută societatea comercială. În prezent, este mai multă nevoie de creșterea numărului de angajați, de menținerea plății orelor suplimentare și de acordarea de bonusuri salariale – având în vedere că numărul de comenzi a crescut semnificativ. Numărul comenzilor este mai mare, lucru care face ca volumul de muncă să crească și mai mult, iar angajații nu vor mai face ore suplimentare. Ministerul Economiei trebuia să înainteze Guvernului un memorandum care să ajute societatea comercială, nu să solicite măsuri sociale”, se arată într-un comunicat al Sindicatului ICA.

Obuze și aruncătoare de grenade

Printre produsele fabricate de Carfil se numără aruncătoare de grenade antitanc şi bombe explozive calibru 40 mm și 73 mm, aruncătoare de bombe calibru 60 mm, 81 mm și 82 mm, lovituri cu bombe explozive cu corpul din oţel calibru 73 mm pentru aruncătoarele tip AG-9, lovituri cu bombe de iluminare pentru aruncătoarele calibru 82 mm, precum și lovituri cu bombe de iluminare pentru aruncătoarele calibru 120 mm. Tehnologiile şi echipamentele tehnologice necesare realizării produselor se proiectează în atelierele de specialitate, societatea dispunând de ateliere de prelucrări mecanice-montaj, ateliere pirotehnice, teren de probe şi încercări balistice, laboratoare fizice şi chimice.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
29.375 afisari

38 COMENTARII

 1. „În numele austerității, Guvernul blochează producția de muniție de război”
  Nu avem nevoie de asa ceva. Se stie de mii de ani ca noi romanii luptam cu pieptul dezgolit, cu raul si ramul si cu iubirea de mosie care este ca un zid. Nu ne trebuie noua prostii din astea gen munitie.

 2. Nu exista un simt al afacerii fata de cerintele mondiale.
  Doar sa vanda bine si sa nu faca donatii din banii altora.
  Ca iar mergem pe minus.Si nu ne da nimeni degeaba.

 3. E un canal la YouTube care se numeste „Boost_Your_Russian”. Autoarea, Kristina Malidovskaia chiar are o lectie care se intituleaza „Learn Russian With President Putin” unde analizeaza Discursul lui Vladimir Putin dupa victoria din ultimile Alegeri Prezidentiale. Pentru noi ROMANII, Limba Rusa nu e cine stie ce smekerie …. Si mai putem a folosire si Yandex Translator care este rodul muncii de cercetare a specialistilor si oamenilor de stiinta Sovietici, care traduce gratis din orice Limba in orice Limba zece mii de cuvinte. Eu am gasit la Brnes and Noble „Pocket Oxford RUSSIAN Dictionary” si „Russian for Beginners” de Charles Duff si Dimitri Makaroff. Va doresc succes!

   • Mai deunazi, Tovarasul nostru Tzar, Presedintele Vladimir V. Putin a facut o vizita de prietenie in Emiratele Arabe Unite. Aia l-au primit ca pe Messiah; sint o mutime de filme pe YouTube. Car’va’zica, Putin a zburat la bordul Aeronavei Prezidentiale insotit de sase avioane de lupta Sukhoi35 peste … Golful Persic unde este bulucit tot aliotmanul Amerikan. Hai ca s-a cam pisat pe ei cu bolta…..

  • ce pericol visezi?
   cine sa ne atace pe noi, marea neagra?
   cu ce avem ne putem apara foarte bine de unii ca bulgarii sau ungurii.
   dar asta este aproape imposibil sa avem razboi cu vecinii nostri.
   iar daca am avea calitativ si cantitativ ultimile dotari in materie de armament si munitii ce-am face cu acestea?
   chiar nu mai avem pe ce cheltui bugetul decat pe vaccinuri si pe armament?
   se pune un stat de dimensiunea Romaniei si cu nivelul actual al armatei si al poporului cu Rusia, de exemplu?
   desigur ca nu.
   noi avem nevoie de schimburi comerciale si cu rusii si cu ceilalti, avem nevoie sa traim in pace cu toti, pentru ca pacea aduce dezvoltare si bunastare.
   razboiul este preocuparea salbaticilor si a samsarilor de armament.
   ucraina a bagat batul prin gard si i-a iritat rau pe rusi cu gloaba nato.
   ucraina putea sa-si dezvolte relatiile diplomatice si comertul si sa fie punte intre est si vest si acum era o putere economica in plina ascensiune.
   dar le-a placut scandalul si praful de pusca asa ca au cazut economic, demografic si social cam pe la 1940.
   dar lumea se afla deja in 2023, iar popoarele sunt interesate de inovatie nu de praf de creta, pardon praf de pusca.

   • „cine sa ne atace pe noi, marea neagra?”
    nu-i nevoie , ne atacam singuri unii pe altii
    „razboiul este preocuparea salbaticilor si a samsarilor de armament”
    cam salbatica specie ca mai toti am fost cel putin odata in razboi
    „ucraina a bagat batul prin gard si i-a iritat rau pe rusi cu gloaba nato.”
    pai io vad ca russia a rupt gardul si a inceput ciomageala
    „noi avem nevoie de schimburi comerciale si cu rusii si cu ceilalti”
    de ce cu rusii? de ce cu ceilalti? cine profita de pe urma acestor schimburi?
    „avem nevoie sa traim in pace cu toti, pentru ca pacea aduce dezvoltare si bunastare.”
    hmm….pai pa vremea odiosului am avut la pace de ne-a iesit pe urechi si era o foamete un frig si -o saracie de n-ai vazut pentru omul de rand, nomenclaturistii si hienele lor de paza secvristii o duceau bine evident. cine beneficiaza de bunastarea asta? „toarshii academicieni si plozii lor din vechea nomenclatura actuala sotzitati tzivila?
    „dar lumea se afla deja in 2023, iar popoarele sunt interesate de inovatie nu de praf de creta, pardon praf de pusca.”
    asta o crezi mata’, secolul asta ori e religios ori nu e deloc
    corect, ne intereseaza inovataia de ex propulsia electromagnetica a proiectilului decat prin expansiunea termica a gazelor rezultate in urma arderii prafului de pusca
    „se pune un stat de dimensiunea Romaniei si cu nivelul actual al armatei si al poporului cu Rusia, de exemplu?”
    DEPINDE… de cine te sustine de cate nucleare ai de cat de dispus esti ca stat, natie, bobor sa lupti, pana unde si mai ales pana cand etc
    „chiar nu mai avem pe ce cheltui bugetul decat pe vaccinuri si pe armament?
    ba da pe cvrve, droguri, crime, torturi, statui, literatura arta stiinta, sporturi (extereme sau nu, fizice sau nu, cerebrale sau nu, de noroc sau nu, video sau nu, cu motor sau nu etc), produse de lux , yahturi, danii, donatii, trairi religioase, ma rog ce-ti pofteste pipota si cerebelul
    „iar daca am avea calitativ si cantitativ ultimile dotari in materie de armament si munitii ce-am face cu acestea?”
    asta-i cea mai simpla – LE-AM FOLOSI!
    Ah, dar stiu ce vrei sa zici, impotriva cui? Si asta-i simpla :1. impotriva alor tai care se rascoala impotriva ta fiindca vor si ei un trai bun, 2. impotirva rusilor, ucrainienilor, ungurilor, sarbilor bulgarilor, marii negre si opricui altcuiva vre sa-ti ia mosia si nivelul TAU de trai.

 4. FSN conduce .FSN a fost creat de tradatorii pacepisti din secu, eșalonul ll din pcr majoritar alogen si serviciile străine neprietebe din țările care ,acuma, au acaparat bogățiile României .Sarcina fsn a fost distrugerea României. Aproape au reușit tinand cont de duplicitatea serviciilor si a organelor .

 5. Nu inteleg de ce ma lăsați să-mi postez ideea mea si nu mai apare ? Mai bine ma blocați din start !Eu nu invit la ura dar trebuie să vadă haita fsn(psd pnl UDMR si minorități) ca nu-i credem in mintirea si tradarea poporului român.

  • Sa fie cu adevărat supărător adevărul pe care-l descoperi deschiză cu adevărat ochii, și, mi-ați cenzurat comentariul ?. Este bine de știut pentru a „sterge ziarul național” din lista ziarelor online pe care le primesc.

 6. Brava, ma! Distrugeti si ce a mai ramas din industria de aparare romaneasca. Pentru ca trebuie sa cumparam totul de la straini, pe datorie. Jigodiilor tradatoare, de nu v-ar mai rabda pamantul!

 7. Logica, ar soune clar 100 % ca, paiațele care conduc Romania, au primit ordin de la stăpânii din vest, nu mai aveti voie „nici sa produceți muniție de război”, va dam noi – cintra cost „GRAS”. Pentru cei ce iubesc „veșnic vestul” – nu sunt nici nostalgic, nici ceaușist, nici … – ke spun ca in vremea lui Ceaușescu, in Romania nu se „plimba de capul lui oicior de soldat străin ” si că țară își asigura inclusiv tehnica și muniția de război autohton, era ambiția de a nu depinde de „stăpânul din EST”. Astăzi, unii se ofuschează in zadar, dar, am devenit colonii/ slugile docile ale Vestului. Nu se pune problema ne-colaborarii economice, contestarea investițiilor străine dar, „ei” au devenit stăpâni in Romania iar noi, milioanele de români, slugi fără drepturi reale, deschideti ochii și priviți adevărul. Democrația, indiferent cum a fost inventată, a devenit imediat o metodă de pune puterea in mainile unei mici minorități care controlează tot, oameni, o masă de manevră, usor de controlat, economic, financiar, religios (chiar dacă pe unii ii va supăra adevărul).

 8. Unora le pute pacea.
  Hai cu natalitate puternica, romani si romance, oameni frumosi, iubiti-va mult!
  Romania nu are si nici nu trebuie sa-si faca dusmani pentru ca asta cauta sua si nato… dusmanie si razboi pentru a-si umple paganii buzunarele.
  Acum, Arestovici, fost consilier al lui zelenski a spus-o tare si clar cum ca razboiul din ucraina este din cauza americanilor si planificat de acestia pana la ultimul ucrainian.
  Romania trebuie sa fie economic si geostrategic indispensabila si rusilor si americanilor si chinezilor. Dar fara a sta in genunchi in fata lor.
  Noi trebuie sa ne vedem interesul poporului si interesul strategic prin diplomatie, neutralitate si neutralitate, iar daca marile puteri doresc totusi sa se cotonogeasca…n-au decat s-o faca, dar nu pe la noi.
  Caci nu ne priveste pe noi bagabonteala lor si nu ne amestecam orice ar fi.
  Trecutul a demonstrat ca nu ne-a mers bine cu niciunul dintre marii golani ai lumii, asa ca nu ne buricam si nu ne bagam unde nu ne priveste, ca mai apoi golanii isi vad mereu propriile interese si ajung sa ne dea la schimb pe nimicuri.
  De prea multe ori am fost vanduti, de toti. De data asta chiar trebuie sa ne vedem doar de ale noastre. Intai natalitate!
  E mai bine sa miroase a tamaie decat a praf de pusca, a moarte si distrugere.
  Si mai presus de toate, dati drumul la natalitate puternica, iubiti-va mult ca sa ne dea Dumnezeu prunci multi si viitor bun!

 9. Austeritate pentru siguranță națională și,,dărnicie,, fără margini către. JUSTITIA care a îngropat România în fata UE , dar mai grav a ridicat corupția la grad de politica de stat !

 10. Vorbe multe și înjurături….e un mod de a te descarca,de înțeles până la urmă!
  Dar nu asta este soluția!
  Dacă ne vrem tara înapoi,sta in puterea noastră să facem asta!
  Fără politicieni in România!!!
  Politicul a fost,începând cu anii ’90,cel care a dus tara asta de râpă,ne-au „alungat” din propria țară,am ajuns sa muncim printre străini și pentru străini…asta …care mai muncim și ne-am dorit un trai cat de cat normal!
  Acești trădători de țară sunt cei care subminează economia națională,o pune pe butuci cu fiecare zi ce trece și au îndatorat tara pentru câteva generații de-acum încolo!
  In opinia mea,ar trebui sa ne alegem conducători neînregimentați politic,oameni ce nu au făcut niciodată politica dar care au excelat in domeniile în care au activat!
  Calibrarea sistemului bugetar la nevoile concrete ale țării iar pentru asta,organizarea de examene in fiecare minister cu consecința rămânerii în activitate numai a celor care merita acest lucru!
  Iar politicienii!?
  Băgați frumușel la pușcărie….acolo unde le este locul…confiscate averile…că și așa sunt ilicite!!
  Asta,spus așa,în câteva cuvinte,dar cred că fără niste masuri radicale de genul celor mai sus-menționate,tara asta nu va mai fi țară,iar noi nu vom mai avea ce lasă moștenire,decât un vis iluzoriu al pribegiei!

 11. pace tie, cetitorule!
  nu doar cu paine va trai omul ci cu tot cuvantul care vine de la Dumnezeu.
  iar Dumnezeu a dat Porunca!
  SA NU UCIZI!
  SI SA IUBESTI PE DOMNUL DUMNEZEU MAI MULT CA PE ORICINE, IAR PE APROAPELE TAU CA PE TINE INSUTI.
  sunt porunci si sunt foarte clare.
  dar si dracul lucreaza si de aia nu mai pot unii de praf de pusca si de aruncat banii pe armament.
  astea nu sunt basme, iar fericiti sunt facatorii de pace, ca aceia fiii Lui Dumnezeu se vor chema.
  TATĂL este la cârma, asa ca PACE VOUA!

 12. Muniții pentru apărare, nu pentru cotropire erau prevazute, să lăsăm sa piardă Ucraina vom pierde și noi, Rusia iar va fi stapînă pe zonă și va fi încă mai dură iar noi vom pieri ca popor ne vom împrăștia în toate colțurile lumii fiindcă ne-a fost întinsă o sfoară iar noi am luato în serios, iar acum marile puteri nici nu trebuie să dea explicații ne împart cum vor ei…

 13. Dati drumul la natalitate de urgenta si puterea romanilor va creste exponential in acest spatiu numit Patria Romania.
  Intelegeti ce ar insemna 40-50 de milioane de romani in Romania?
  Putere mare, foarte mare. Inclusiv putere militara. La un popor de 50 de milioane de romani in acest spatiu… o armata rapida de nevoie, garzi patriotice de exemplu, de 2-3 milioane de luptatori o aranjezi intr-o luna.
  La 50 de milioane de romani ai productie si comert si consum si forta de munca si forta puternica de raspuns in caz de vreun eventual atac cu armament conventional.
  Asa la 14-15 milioane sau cati or mai fi prin Romania, suntem o forta de coate goale.
  La o adica, nici cu arcul, sulita si ghioaga nu mai are cine lupta… nu mai zicem de rachete, tancuri, aviatie, drone si alte flasnete.
  Ceausescu a ridicat Romania nu prin industrializare ci prin NATALITATE CRESCUTA IN REGIM DE URGENTA. Apoi oamenii au crescut si au ridicat tara.
  Si furnicile, dar si albinile sunt grozave, dar si chinezii… pentru ca numarul lor este zdrobitor.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri