AcasăEconomieImporturi masive de energie. Hidroelectrica produce cu frâna trasă

Importuri masive de energie. Hidroelectrica produce cu frâna trasă

România importa ieri, la ora 16.30, aproape 1.700 MW energie electrică. Producția de energie eoliană scăzuse la 6 MW, iar cea fotovoltaică la 1 MW. În aceste condiții, hidroenergia a mers cu frâna trasă. În fapt, cu frâna trasă merge din luna iulie a acestui an, când producția aproape s-a înjumătățit. Problema nu este legată de secetă, ci de comanda pe care o dă pentru producție dispeceratul național.

Hidroelectrica merge tot cu frâna trasă, consecința fiind o creștere masivă a importurilor. Cu prioritate la intrarea în sistem, producția de energie din eolian și fotovoltaic, intermitente și cu valori spre negative, nu reușește să se facă simțită, astfel că de bază rămân tot celelalte resurse de energie.

Hidroenergia a scăzut de la o producție de 2.157 GW în mai și 2.300 GW în iunie, la 1.498 GW în iulie, 922 GW în septembrie, 928 GW în octombrie, urcând ușor la 1.228 GW în noiembrie. De regulă, producția se realizează la comanda Transelectrica, dispecerul sistemului, însă aceasta nu este corelată și cu consumul, atâta vreme cât se importă cantități uriașe de energie. Problema în România este că atunci când importăm, o facem la prețuri foarte mari, iar când avem surplus, că mai bate vântul, se exportă la prețuri de nimic.

Mergând mai departe, România se îndreaptă, ca și UE, spre ținta de 86% capacități de producție regenerabile, în marea lor majoritate eolian și fotovoltaic. La o producție de 0 MW fotovoltaic și 10 MW eolian luni, la ora 17, și un consum național de 8.096 MW, nu se întrevede o viabilitate a funcționării sistemului. Chiar și cu cele câteva centrale pe gaze și cu eventualitatea construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, tot nu se va putea acoperi consumul. Din iunie 2023 până în decembrie, capacitatea instalată a hidroenergiei a crescut de la 6.378 MW la 6.643 MW, eolian, de la 2.998 MW la 3.026 MW, hidrocarburi, de la 2.397 MW la 2.894 MW, cărbune, de la 2.151 MW, la 2.762 MW, iar solar, de la 1.350 MW, la 1.553 MW. Practic, din eolian și fotovoltaic, în șase luni, au mai fost construite capacități de 230 MW.

Probleme în 2024

Potrivit Transelectrica, în 2024 vor fi retrase din producție, pentru întreținere și reparații, în diferite perioade, capacități de hidroenergie de peste 2.000 MW. Tot anul viitor, vor intra în reparații centrala Paroșeni, care produce 150 MW, București Vest și București Sud, cu 386 MW, Grupul 4 de la Iernut, cu 100 MW în mentenanță tot anul, CET  Craiova II, cu 300 MW, CET Brazi, cu 210 MW, Petrom Brazi, cu peste 850 MW, CET Galați cu 210 MW pe tot anul și, mai grav, Unitatea 1 de la Cernavodă, care intră în mentenanță din mai până în iulie 2024. Pentru sfârșitul acestui an, CET Brazi, cu 105 MW, intră în lucrări de reparații toată luna decembrie, Centrala Iernut, cu 100 MW, este oprită în decembrie pentru neîncadrare în valorile limită de noxe, iar trei grupuri de la Porțile de Fier, cu aproape 500 MW, sunt oprite pentru diverse pregătiri în această lună.

Cărbunele, ținut în stand-by

Puterea instalată a termocentralelor pe cărbune era, luna aceasta, de 2.762 MW, ceea ce înseamnă o putere netă de aproape 2.000 de MW. Cu toate acestea, mai mult de 1.100 MW nu intră în sistem, nici măcar în zilele și momentele cu deficit major de energie, preferându-se importurile. Cea mai mică cantitate de energie pe cărbune a fost produsă în 23 octombrie, 667 MW, în condițiile în care în aceeași zi se importau 629 MW. Din octombrie, producția de energie fotovoltaică a scăzut dramatic, ajungându-se la valori negative. În noiembrie, producția de energie nucleară s-a înjumătățit timp de 13 zile, astfel că aceasta a fost depășită de producția de energie din hidrocarburi. Potrivit balanței brute de energie electrică produsă în SEN în noiembrie 2023, contribuția  fost de 26,4% hidroenergie, 22,7% hidrocarburi, 18,6% nuclear, 15,7% eolian, 14,5% cărbune, 1,3% fotovoltaic și 0,7% biocombustibil.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
17.067 afisari

25 COMENTARII

  1. Lasa ca o rezolva Iohans.Prin 2045 va va deveni el Leder mondeal si va ingropa la Doicesti 9,5 melearde de Dolari,parandaratul garantat.DNA sa vina sa te ia.

  2. MAI CLAUDIA ,nu-i domeniul tau energia ,dar daca tot vreisa scrii ,NU MAI SCRIE PROSTII !.
    Energia se masoara in MWh !,in MW sw masoara puterea ( proiectata, construita) .

  3. Tragi cu tunul dupa vrabii.Ai dreptate dar acum crezi ca asta e adevarata problema ,unitatile de masura ale energiei?

  4. Avem posibilitatea sa producem energie electrica mai mult decat necesar pentru consumul intern si sa exportam.
    Cu toate acestea, cineva vrea sa importe energie la preturi mai mari.
    DE CE?

    • PTCA SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE A SCOS, O KKKOWESI, CA ASA VOR AMERICANII, SA PLĂTIM DOBÂNZI LA DATORII DA 100 MILIARDE DOLARI PE AN, ACUM PLĂTIM 10 DECI MAI E DE MUNCA

  5. Trebuie realizata o corelatie stransa intre dezvoltarea energiilor regenerabile intermitente (fotovoltaic si eolian) si capacitatile de stocare a energiei.
    Stocarea energiei trebuie sa fie rentabila din punct de vedere economic.
    Ar trebui oprita extinderea fara limite a energiilor regenerabile intermitente si investit serios in baterii cu cost de stocare redus. Exemplu de astfel de baterii sunt hidrocentralele cu acumulare si pompare sau mai general bateriile gravitationale.
    In prezent exista o cursa irationala pentru instalarea de fotovoltaice si eoliene. Trebuie sa fim fruntasi la inchiderea minelor de carbuni si eliminarea combustibililor fosili. Trebuie sa avem energie numai din fotovoltaice si eoliene. Termene 2030, 2035 etc
    Despre stocare se vorbeste si se face mult mai putin. Se intentioneaza stocarea in baterii clasice cu capacitate mica si cost mare. In alte forme mai rentabile de stocare a energiei se intentioneaza sa se investeasca intr-un viitor mai indepartat.
    Exista un prag peste care daca ai prea multe fotovoltaice si eoliene dar nu ai capacitati de stocare corespunzatoare investitiile in regenerabile intermitente au eficienta nula. Adica bani aruncati pe fereastra.
    Se pare ca acest prag a fost deja atins.
    In aceasta situatie vom avea energie ziua cand soarele straluceste sau cand bate vantul. Energia suplimentara obtinuta in aceste situatii o vom exporta la preturi de nimic.
    In celelalte cazuri cand cerul este innorat sau cand nu bate vantul vom importa la preturi foarte mari energie.
    Aceasta irosire uriasa de resurse se produce cand la conducerea tarii (precum si la conducerea UE) avem politruci care nu se consulta cu oamenii de stiinta.

    • Adesea din Ungaria ! Ungurii urmăresc piața cumpără ieftin de la proști și vând scump. tot lor. N- am probe sa spun că îi și plătesc să fie prosti pe cei de la Transeletrca

  6. Este clar…. un acte de sabotare a Romaniei. Cu toate astea clica politica ticalosita a pus mana pe piept de ziua nationala. Mai mult, prealungul prexident ne-a varat in alianta solara SF. Rusine eterna acestor tradatori!

  7. Adesea din Ungaria ! Ungurii urmăresc piața cumpără ieftin de la proști și vând scump. tot lor. N- am probe sa spun că îi și plătesc să fie prosti pe cei de la Transeletrca

  8. Astia sunt guvernantii nostrii, niste tradatori corupti. Ce ati votat fratilor, asta primiti, daca ati fost orbi, sufera o tara intreaga. Presedintele tarii nu e roman, deci e clar de ce merg treburile cum merg, restu din parlament sunt analfabeti functionali….deci….

  9. Să vinda petrol la PECO , să ne luminam cu lămpi, să nu mai poluăm cu cărbune !

  10. Niste impostori, lași si trădători !
    Sabotaj maxim !
    Aici nu se sesizează DNA și alte 3 litere !?…ci se ocupa de găinarii ca sa ne scoată ochii că fac treabă. !
    O sa bage in revizie și 10 ani hidroelectrica …sa poată face bani „CURATI ” ..că sa o tina cu producția la jumătate …bate prea tare la ochi…cu revizia…e toata lumea acoperita !
    Așa se întâmplă și la trenuri …Am informații că tronsoane întregi sunt ținute în reparații mici pe ani întregi…că să meargă firmele de maxim taxi de pe acele trasee…unde sunt acționari băieții din minister. !

  11. Pentru ANONIM. Se vorbește despre puterea cu care se introduce energie în rețea. Ce putere se introduce se se absoarbe, normal. Deci MW nu MWh.(K,M,G,T…).Dacă vrei să vorbim de energie introdusă pe unități de producție, atunci vom înmulți puterea în MW cu care „livrează” fiecare unitate, cu timpul exprimat în ore pentru fiecare în parte. Vom obține MWh energie produsă și livrată în sistem pentru fiecare producător, pe ore, zile, etc.în amănunt, dar nu este vorba despre asta acum. Problema se pune de capacitate de a produce, ai cu ce sau imporți. Doar no să golească toată rezerva de apă a Hidroelectrica, așa, pentru că a intrat soarele în nori și nu mai bate vântul o săptămână, o lună. Așa că să le dăm pace să facă ce trebuie.

  12. Deci e clar, distrugerea României de către USR PNL PSD ȘI ALIAȚII LOR, CINE MAI VOTEAZĂ CU ĂȘTIA??? LA ALIAȚI TRECEȚI ȘI KOWESI ȘI GIOANA

  13. Electrician fiind am mers la o centrala pe Olt la un cumnat și stupoare … L-am întrebat de merge doar un grup din toate cele 5 care erau oprite…? Răspunsul ..bă ești prost scade prețul la kw/h…

  14. Poate că ar fi util să faceți o comparație cinstită, de exemplu producția din foto ziua la prânz (5.12 – 180MW, 6.12 – 220 MW, nu la ora 5pm când deja este întuneric) și la fel sa faceți suma pe 24 de ore a importurilor și exporturilor și să vedeți că ieșim net pe export (5.12 export mediu 244 MW, 6.12 export mediu 227 MW). Dar realitatea nu ajută articolul, așa că dați numai frânturi…
    Datele: http://www.sistemulenergetic.ro

  15. Citesc articolul ma mir cat de retardati, corupti si prosti sunt cei care coordonează dispeceratul national si cum se programeaza intretinerea si oprirea capacitatiilor de productie. Suntem vânduți corupti ne ingenunchem tara si distrugem orice capacitate de productie a energiei si a afacerilor care necesita energie.
    Pe vremea lui Ceasca aveam capacități de productie mult mai mari. Acum inchidem ca poluează? Dar oamenii mor de frig in case. Poluarea este folosita ca motiv sa distrugem o tara. Diar Europa inchide pentru poluare, restull lumii polueaza si produce ieftin si bun. Ne autodistrugem cu zambetul pe buze de prosti si obedieti ce suntem. A ajus adevarul sa fie tabu iar minciuna ridicata in slavi

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger