AcasăEconomieHarta comerțului global, rescrisă. De ce noile rute ocolesc Occidentul

Harta comerțului global, rescrisă. De ce noile rute ocolesc Occidentul

Noua tendință pe piața comerțului global arată creșterea puterii chineze în detrimentul dezvoltării statele occidentale. De la națiunile vestice, la cele în curs de dezvoltare, grăbite să semneze acorduri în condiții avantajoase cu noii jucători care impun regulile.

Un recent raport ONU arată că statele din Asia Centrală au crescut importurile de bunuri și materie primă din China cu 55%, „o explozie” în comerțul internațional, după cum remarcă experții. La începutul anului, procentul era de 35%, însă noua politică externă a Beijingului și apropierea de zona arabă au contribuit la atingerea acestui procent record.

Din 2018 încoace, China și-a triplat exporturile în Asia Centrală, o realizare care consolidează statutul Beijingului de super-putere în regiune.

Mai mulți factori au contribuit la acest „boom”, dar în principal a contat strategia comuniștilor chinezi, care au pornit o adevărată „ofensivă” diplomatică în Asia. China investește masiv în energie, resurse minerale și transport feroviar pe cel mai mare continent din lume, inclusiv pregătește construirea unei noi linii ferate care să o lege de Asia Centrală (Kârgâzstan și Uzbekistan). Acest proiect va interconecta feroviar China de piețele europene. Deși planificat încă din 1997, proiectul a primit aprobare doar în 2022, după ce Rusia și-a dat acordul; Moscova a fost nevoită să recurgă la acest gest în schimbul sprijinului acordat de China pentru războiul din Ucraina.

Turcia joacă și ea un rol major pe noua hartă a comerțului. Erdogan a crescut importurile din China și se pare că ar acționa ca intermediar pentru comerțul pe axa Beijing – Moscova. Totuși, pentru piața internă, „Sultanul” a impus, în martie, un tarif de 40% la importurile de vehicule electrice chineze (EV), sperând să protejeze un producător local. Este vorba despre compania turcă Togg, care și-a anunțat intenția de a scoate pe piață, în următoarele luni, primul său autoturism electric, la un preț de 50.000 de dolari. Problema Turciei este sedanul Song, al chinezilor de la BYD, vândut cu 27.000 de dolari.

Capacitatea Chinei de a furniza infrastructură fizică, digitală, precum și bunuri de consum accesibile, plus puterea de a finanța comerțul și investițiile din excedentul său de cont curent explică forța economică și influența politică crescând în regiune a Beijingului.

Tot ce am arătat până acum are și o altă consecință – un tsunami fără precedent este pe cale să lovească tot comerțul global. Exporturile Chinei către Sudul global și statele membre BRICS a ajuns la 1,6 trilioane de dolari pe an! Iar de acum încolo, această sumă va trece în monedele naționale, căci toți actorii implicați în tranzacții nu vor mai vinde/cumpăra folosind dolarul american. Cifra reprezintp de aproape patru ori exporturile Chinei către SUA și mai mult decât totalul combinat al exporturilor Chinei către SUA, Europa și Japonia, ca să aveți o idee despre cine sunt noii parteneri de afaceri ai Beijingului.

Acesta este un punct fără întoarcere, momentul în care China nu mai este dependentă economic de SUA și de piețele dezvoltate din Occident. Totodată, arată că Donald Trump n-a greșit, din punct de vedere al strategiei alese, atunci când a anunțat o politică de „decuplare” a Americii de China. Ideea era să transforme SUA în „superputerea producătoare” a lumii, eliminând monopolul chinezilor. Era crucial pentru Washington să reușească, în vederea menținerii hegemoniei americane în lume, tot mai contestată de câțiva ani de Moscova și Beijing. Casa Albă a greșit calculele, însă, în special cele care anticipau „decuplarea” Chinei de economia asiatică, adică ruperea legăturilor comerciale cu celelalte state din regiune. Nu doar că nu s-a întâmplat asta, dar vedem exact contrariul, adică multe națiuni asiatice și-au sporit comerțul cu China, fără a ține cont de linia trasată de „jandarmul mondial”.

Toate aceste date și informații se combină pentru a explica eșecul politicii externe americane, dar mai ales schimbările structurale care au loc în geopolitica lumii, începând cu sfârșitul dominației Unchiului Sam.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
11.972 afisari

25 COMENTARII

  1. Articol de satira si umor.
    Nu mai ajung chinezariile in Occident? Mare branza.
    Singura care pierde este China.
    Poate sa – si atinga planurile ambitioase vanzand in Sudan , Yemen si alte tari „putred de bogate”?
    Nu mai pot fura tehnologie occidentala nu mai pot fura nimic.

    • Daca citeai articolul vedeai ca decuplarea Chinei de SUA, Europa, Japonia nu a afectat-o cu nimic, si-a triplat exporturile in Asia centrala si in sudul global..Ca SUA sa concureze China trebuie sa redeschida fabrici,si sa construiasca alltele noi, dar cu Bideu la comanda asta nu se va intampla.Timid incepuse asta Trump, dar l-au dat jos smecherii..

      • Asta spune autorul articolului.
        Chiar iei de bune orice gaselnita propagandistica?
        Incearca sa folosesti chestia numita neuron.
        Ca si articol de umor este chiar hazliu.Dar atat.

      • China este dependenta de piata cu bani . Adica SUA, EUROPA, Japonia . Deoaccamdata .
        In acelasi timp , numarul chinezilor existenti in aceasta piata este foarte mare , ei reprezentand deocamdata un factior de p[romovare financiara si nu numai.
        Am fost in SUA…greu gasesti ceva made in SUA…La fel in Viena, Paris , Bari , Roma …Made in zona respectiva.
        Multe se vor schimba , dar inca nu asa reped3e.
        Roterdamul este in continuare poarta majora a UE… Se va schimba cand „natura” o va schimba…
        Asa ca , pana la aceste schimbari , puneti-va intrebarea corecta : de ce China a investit atat de mult in zona africana sau in zona porturilor pe rute principale ???

        • Uiți și de America de Sud!…În plus, unele state europene deja se reorientează! Nemții nici nu vor să audă de ruperea legăturilor cu China – dimpotrivă! De asemenea, Macron e filochinez, italienii nu sunt nici ei departe, ca să nu mai vorbim de sârbi, austrieci, unguri (aici va fi hub-ul principal al afacerilor chnezești din Europa), etc. Doar boii de la București rămân slugi fidele până la capăt amerlocilor și ne țin morțiș în sărăcie și izolare!

          • Puisor , nimeni nu te tine cu forta la Romanica.
            Vrei Rusia , davai!
            Vrei China, drum bun si cale batuta doar dus.
            In America de sud ti-a luat-o inainte Werner.

  2. China fara UE🇪🇺 si SUA🇪🇺 ar avea economia Indiei🇮🇳!🤣🤣🤣🤣
    Întelegeti odata ca UE si Sua sunt si vor fi pentru totdeauna jupanii lumii!😆😆😆

  3. Ar trebui sa se stie ca marea industrie germana este in porturi, vine productia cu vaporul din China.

  4. Cei care mai fac caterincă pe probleme economice globale sunt ultimele rămășițe ale școlii neomarxiste de propagandiști. Ar trebui să privească cu ochii deschiși în jur și ar vedea că de câteva decenii cam tot ce folosim în materie de electronice, electrocasnice sau bunuri de uz casnic sunt „made in China”, bașca textile la greu. Expansiunea economică a Chinei este o realitate care nu mai poate fi pusă la îndoială. În articol nu se vorbește de continentul african unde investițiile chinezilor depășesc cu mult pe cele occidentale. Redeschiderea „drumului mătăsii” cu sprijinul Rusiei va deschide accesul Chinei la numeroase resurse naturale și implicit la invazia produselor chinezești pe piețele emergente din Asia Mică, Africa și Arabia. Așa că mai încet cu „pianul” propagandei pe scări.

    • UAU ce tare!
      Vorbesti de Sudan cumva sau de Burkina Faso? Sigur produc acolo rachete spatiale.
      Expansiunea economica a Chinei a incetat de 2 ani stimabile.Occidentul a inteles in sfarsit ca de fapt chinezii i-au pacalit , ca sa aiba acces la tehnologie si piete unde sa-si vanda marfa de proasta calitate , dar in cantittati uriase.
      „Made in china” s-a subtiat mult. In magazinele cu articole chinezesti preturile au crescut mult peste produsele ieftine din Polonia, Slovacia sau Cehia.
      Avem multi doctori si experti in economie din fotoliul situat in fata televizorului.Lumea reala este insa diferita si cel mai interesant , ca este pe cale sa se schimbe fundamentl.

  5. Imperiul American isi tine COLONIILE cu baze militare pe cand Imperiul Chinez le mentine si cucereste altele prin INVESTITII

  6. Merge la început dar nu pe termen lung că țările respective sunt sărace și rămâne în urmă China după no să-i convina

  7. Nu știu citi ați fost in China din cei care își dau cu presupusul aici?De la inceput va pot spune că în China sclavagismul este la putere.De aia produc ce produc și cum produc.Prin exploatare .In China sint 2 lumi opuse ,dar cei mai mulți sint oprimați și uni nu au ce pune pe masa .Nu vă luați după opulenta orașelor mari,care iau ochii tuturor merg acolo.Momentan infecția care este la baza Chinei încă nu s a întins,dar cînd se va întinde și va face explozie.

  8. Altă zi, aceiași imbecili atotștiutori! Bă, măcar vă plătesc americaii când o sugeți fără prezervativ? În afară de bombardamentele din 44, vânzarea către ruși din 45, autostrăzi,vize,distrugerea completă a agriculturii românești din 97, oarecare idiot cu pretenții,mai are de adăugat ceva beneficii?

  9. Mai avem de adaugat ideologia LGBT ,impunerea vanzarii fiarelor vechi numite arme,distrugerea industriei energetice in numele dementei verzi,incurajarea imigratiei musulmanilor atacul la credinta ortodoxa si traditiile romanesti plus ocupatia militara de catre SUA in aplauzele cretinilor spalati pe creiere de propaganda presei sorosiste.Cei care viseaza la viitoarea dominatie planetara a Occidentului ar trebui sa afle ca este putin probabila cu o generatie viitoare purtatoare de cercei in nas ,atee,care naste un sfert din copiii care se nasteau acum 50 de ani ,educata si incurajata sa se imperecheze cu persoane de acelasi sex.Imperiul Roman s-a dezintegrat tocmai din aceste motiveLaudacii Vestului ar trebui sa observe si sa inteleaga lucrurile astea daca au cu ce gandi.

  10. Când ești mort,nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți . La fel și când ești prost.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger