AcasăEconomieHalucinant! Guvernul anunță iminența falimentului firmelor de asigurări

Halucinant! Guvernul anunță iminența falimentului firmelor de asigurări

Guvernul Ciolacu anunță dezastrul

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în care vorbește despre iminența falimentului unor asiguratori cu cotă de piață ridicată pe segmentul asigurărilor, denumindu-le împrejurări excepționale manifestate pe piața asigurărilor. În acest context, Executivul încearcă să salveze contractele de investiții publice care au rămas sau vor rămâne fără garanții, permițând reținerea banilor din sumele pentru facturile emise.

ASF patronează dezastru după dezastru

Dezastrul de pe piața asigurărilor, patronat de ASF, lovește acum și în investițiile publice, România riscând să fie obligată să returneze banii europeni.

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care, în cazul contractelor de lucrări, servicii și furnizare aflate în implementare la data curentă, constituirea noilor garanții de bună execuție se va face prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, inclusiv prin rețineri succesive din sumele datorate pentru facturi parțiale, fără a fi necesară verificarea condiției ca această posibilitate să fi fost prevăzută la nivelul documentației de atribuire, precum și prin combinarea a două sau mai multe dintre modalitățile de constituire a garanției de bună execuție prevăzute de lege.

Contractele de asigurări de garanții încheiate cu Euroins încetează la data de 5 februarie 2024

Măsura este necesară, explică Executivul, în contextul în care contractele de asigurări de garanții încheiate cu Euroins încetează de drept în foarte scurt timp, respectiv la data de 5 februarie 2024. ”Neadoptarea cu celeritate a prezentei ordonanțe de urgență ar avea consecințe negative asupra unui număr însemnat de beneficiari ai fondurilor europene, consecințe care ar putea consta în imposibilitatea asigurării fluxului de numerar necesar implementării proiectelor finanțate din fonduri europene aferente obiectivului convergență. De asemenea, riscul de neutilizare a fondurilor europene poate fi accentuat de împrejurările excepționale manifestate pe piața asigurărilor, generate de iminența falimentului unor asiguratori cu cotă de piață ridicată pe segmentul asigurărilor, ce dețin în portofoliu polițe de asigurare/garanții aferente contractelor de achiziție publică și contractelor sectoriale”, se arată în expunerea de motive a actului normativ adoptat în ultima ședință de Guvern.

Risc de reziliere a contractelor

La problemele survenite pe piața asigurărilor, se adaugă creșterea generalizată a prețurilor la materialele de construcții, la combustibili și la energie electrică, susține Guvernul.

”Această situație poate deveni și mai gravă în condițiile în care nu se vor identifica alți asiguratori care să preia portofoliul menționat, existând riscul blocării tuturor contractelor aflate în derulare. Astfel, riscul rezilierii contractelor cu consecința nerealizării obiectivele de investiții aflate în derulare este actual, periclitând absorbția fondurilor europene destinate realizării obiectivelor de investiții necesare dezvoltării României. Sancțiunea rezilierii contractelor trebuie să fie privită ca o măsură de ultimă instanță, aplicabilă numai în cazul în care celelalte măsuri contractuale (punere în întârziere, prelungirea termenului de proiectare/execuție, perceperea de penalități, etc) nu conduc la salvarea contractului. În consecință, rezilierea nu trebuie să reprezinte decât o excepție aplicabilă doar în situația în care un antreprenor, din culpa sa exclusivă, se află în imposibilitatea îndeplinirii obligației de a finaliza obiectivul de investiții”, se arată în ordonanța de urgență.

Niciun vinovat

Executivul semnalează că se află în fața unei situații dificile, în care culpa neîndeplinirii obligațiilor contractuale nu poate fi considerată o culpă care aparține exclusiv antreprenorilor, iar măsura rezilierii contractului de achiziție publică motivată de imposibilitatea constituirii/reconstituirii garanției de bună execuție ca urmare a problemelor existente pe piața asigurărilor, ar reprezenta o măsură exagerată cu consecințe grave în procesul de derulare a obiectivelor de investiții finanțate din bani publici.

”Starea de fapt independentă de voința Guvernului constă în faptul că, în această situație, problemele legate de obligativitatea constituirii noilor garanții de bună execuție, în cadrul contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale, sunt de natură să blocheze implementarea unor proiecte majore de investiții, să afecteze în mod negativ gradul de absorbție al fondurilor europene și să conducă la neatingerea indicatorilor de program, existând riscul dezangajării fondurilor alocate României”, mai precizează Guvernul.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
98.383 afisari

15 COMENTARII

  1. „Măsura rezilierii contractului de achiziție publică motivată de imposibilitatea constituirii/reconstituirii garanției de bună execuție ca urmare a problemelor existente pe piața asigurărilor, ar reprezenta o măsură exagerată cu consecințe grave în procesul de derulare a obiectivelor de investiții finanțate din bani publici.”
    Astia sunt or cu IQ sub medie, or corupti.
    Garantiile de buna executie, in ultimul timp sunt prin asiguratori din UE Unii greu de excutat.Nu exista o reglementare in continutul contractului de asigurare.In unele contracte cu executantul, sunt niste clauze in care tot executantul pacalici, care isi bate joc de bani publici, castiga.Degeaba incearca institutia publica sa ii execute garantia de buna executie pentru ca lucrarea nu eate terminata sau este necorespunzatore, cade constructia sau a ramas la „rosu”, ca asiguratorul, nu ii deblocheaza banii.Si daca se duce in instanta, institutia pierde de multe ori, cu dovada in brate Ramane si cu lucrarea neterminata si cu minus in buget .

  2. cum adica, nici un vinovat?
    toti boierii de la asf, la puscarie!
    angajati oameni integri si patrioti in locul tradatorilor actuali si infiintarea de urgenta a cec asigurari.
    plus sechestru asigurator pe toate conturile si bunurile celor care vor sa spele putina.
    serviciile secrete romanesti dorm?

  3. Daca Ciolacu isi face o vila in Buzau( desigur, e o ipoteza) , si daca executantul i-o lasa la fundatie dar a primit bani in avans, Ciolacu sa nu execute garantia, ca sa isi recupereze banii.Dar nici sa rezilieze contractul de achizitie.Sa stea asa cu ea, in conservare, poate se distruge si fundatia Si sa doarma in cort, vreo cativa ani, ca nu poate continua lucrarea.Sa astepte executantul puturos

    • Sub legile acestui stat inept, eu am pățit exact ce spuneți dvs: am pierdut peste 40000 USD, bani pe care i-am plătit în avans unui antreprenor care, după ce a început niște lucrări de doi bani, a dispărut, iar eu am pierdut absolut toți banii, plus cheltuieli de judecată etc. Între timp, firma respectivă a falimentat și statul, chipurile, n-a mai avut de unde să recupereze prejudiciul! Când am vrut să-i fac plângere penală patronului, pentru a-l băga măcar la pușcărie, procurorii din Constanța mi-au respins cererea de două ori, cu rezoluție NUP!!! Asta-i țara în care trăim. Trăiască hoții și cei care-i sprijină din statul român!!!

  4. Atentie, au bagat asigurarea obligatorie la imobile, au facut-o 130 de lei. Ne jumulesc zdravan pe toti cu chestia asta.

  5. Daca Ciolacu ajunge la spitalul de nebuni (desigur e o ipoteza) cine anuleaza toate hotaririle de guvern si actele semnate de el ?

    • Cine anuleaza actele Clotildei care a ametit sacii cu voturi ? .A fost sau nu a fost aleasa legal?
      Procurorul zice ca nu am vazut noi bine filmarile,.E ca pixelu’ albastru.Nu e ce vedeti, ci ce va spun eu.
      A dat o ordonanta de clasare.

  6. Acest ordinar penal.chiar dorește binele țării.aceasta javra ordinara chiar se lupta futul in gura pentru popor.acest infractor penal reprezintă salvarea poporului și țării romane.

  7. „Dezastrul de pe piața asigurărilor, patronat de ASF,”
    De ce nu sunt trasi la raspundere cei care lucreaza la ASF?????????????????????? Aia de acolo ce pazesc, cele 15 salarii incasate anual ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger