AcasăEconomieGuvernul ”Slava”. Recuperatorii le confiscă fermierilor pământul și tractoarele

Guvernul ”Slava”. Recuperatorii le confiscă fermierilor pământul și tractoarele

În timp ce Guvernul se laudă cu ajutoare insignifiante, pe care le vor da, oricum, după alegerile locale, fermierii români sunt executați, pe bandă rulantă, de recuperatori, care le iau pământurile și utilajele în contul datoriilor acumulate. Pe piață umblă acum fondurile de investiții străine, care vânează terenurile și le cumpără la jumătate de preț, profitând de situația disperată a agricultorilor din țara noastră.

Până la formarea și întrunirea comitetului interministerial, creat în bătaie de joc de Guvern ca răspuns la protestele fermierilor, nu va mai rămâne nimic din agricultura românească. În raportul pe anul 2023 al Consiliului Concurenței se arăta că principala cauză a scumpirii produselor agroalimentare este scăderea producției autohtone, pe fondul crizelor succesive din ultimii ani, pandemia, energia și importurile masive din Ucraina. În 2024, nici producția redusă din 2023 nu va mai exista, pentru că agricultorii nu mai au bani pentru culturi noi, iar mulți dintre ei au fost deja executați silit și deposedați de ferme.

”Recuperatorii de inputuri, de credite bancare umblă acum pe la porțile fermelor. Prin Bacău au fost executați silit vreo 4 fermieri, că nu au avut de unde să-și plătească inputurile, și le-au luat pământurile și tractoarele, în compensare. Situația în Sud este și mai dramatică, pentru că acolo îi execută pe bandă rulantă. M-a sunat un fermier din județul Ialomița, care are o suprafață destul de rezonabilă de teren agricol, și mi-a spus că a fost nevoit să-și vândă la jumătate de preț o parte din pământ, ca să-și achite datoriile la inputuri. Iar cei care cumpără sunt străinii, că ăia au bani”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Acesta arată că mulți dintre străini sunt ajutați chiar de guvernele lor, cum a fost acum ceva timp, când afaceriștii italieni au năvălit și au cumpărat aproape toate terenurile din Banat, cu credite subvenționate de guvernul lor, de au plătit o dobândă simbolică.

”Vin acum fondurile de investiții și cumpără tot ce se poate cumpăra, că la noi totul e sălbatic și se găsesc fel de fel de portițe în lege, cât ne-am bătut noi să nu vindem în afară. Vin cu o echipă de juriști, care, din păcate, sunt români, găsesc fel și fel de chichițe și îi păcălesc pe amărâții ăia, că nu e nimic sub control”, ne spune președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Mult zgomot pentru nimic

Zgomotul este foarte mare cu ajutoarele astea de la Guvern, sumele sunt foarte mici și nu ne sprijină cu nimic, susțin reprezentanții fermierilor. Deocamdată, de când se tot vorbește, la fermieri nu a ajuns niciun ban.

”Iar termenul ăla pe care l-au stabilit pentru puținul ăla, dacă îl va da Guvernul, este așa de îndepărtat, încât agricultorii vor muri și nu vor mai avea la ce îl folosi. Mai mult, nici plățile de la APIA nu se mai fac, că nu le merge aplicația. Probabil și-a adus vreunul vreo firmă de IT, rudă cu nu știu cine, și ăla e neputincios, exact ca unul care câștigă un șantier de autostradă și el nu are nici lopată”, ne-a precizat Laurențiu Baciu. Acum chiar și distribuitorii de inputuri bat din poartă în poartă, să-și vândă marfa, dar nu mai are cine să cumpere, că fermierii nu mai au bani.

”Atâta se bate moneda pe suta aia de euro, de parcă ar fi un milion de euro. O sută de euro înseamnă acoperirea a 12% din cheltuieli. Iar asta cu programele lor, că dau pe la tomata, pe la usturoi, e de râsul lumii. A băgat atunci Daea subvenționarea usturoiului, adică noi am ajuns să subvenționăm un condiment. Dar de ce nu subvenționăm carnea, că un cățel de usturoi găsim noi. Au dat subvenționarea creditelor, dar băncile nu le dau fermierilor niciun credit, că spun că au rămas restanți la creditele din 2023. Ăsta este ajutorul Guvernului”, a afirmat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Importurile rămân

Ministerul Agriculturii a anunțat și plata unui ajutor pentru apicultori, explicând că s-au făcut importuri masive de miere la prețuri mici din Ucraina. Totodată, valorificarea pe piețele externe a producției de miere obținută de apicultori în anul 2023 a scăzut foarte mult, cauza principală fiind importurile de miere extra comunitară de slabă calitate, care a dus la saturația pieței în toate statele membre. Pierderea la exporturile de miere a fost, anul trecut, comparativ cu 2022, de peste 12,6 milioane de euro, semnalează Ministerul Agriculturii. ”Dau bani la apicultorii români ca să nu moară de foame, în loc să-i oprească pe ucraineni să mai aducă miere în țara noastră. Spunea domnul ministru că nu intră nimic din Ucraina în România. Am o ofertă a unuia din Suceava, care își făcea reclamă că vinde tărâțe din Ucraina și din Moldova. Mai e un șmecher din București care distribuie ulei produs în Ucraina, care nici nu are termen de garanție. Dar noi nu facem importuri din Ucraina”, ne-a mai declarat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
42.877 afisari

26 COMENTARII

 1. DAR ȚĂRANII CEI SĂRACI CU DUHUL ZAC ÎN STAUL ȘI RUMEGĂ. IAR LA 4 ANI ODATĂ VOTEAZĂ PIZIDEAUA! ȘI ATÂRNĂTORII PLUS SPECIALII TOT CIUMA ROȘIE VOTEAZĂ!

  • Și când nu a fost ciuma roșie ci holera galbena PNL de au cheltuit banii pe chestii fără utilitate și nu a dat nimic fermierilor cum a fost???

   • Păi mă desteptule, cât timp au fost comuniștii la putere pământul României a fost al românilor acum cele mai bune terenuri sunt ale străinilor.In scurt timp vei fii sclavi pe moșia străinilor.Dar pe un tembel că și tine nu -l interesează decât azi să aibă burdihanul plin mâine vom mai vedea ,ies la cerșit!

  • Care ȚĂRAN …..cel care a primit PRAFUL DUPA TOBĂ ……??????
   LEGEA ARENDEI A FOST APLICATĂ ….??????
   PRPFITORII își spun fermieri , hai SYKTIR

 2. Vacarii betzivi care se cred fermieri sa se arunce in dunare sau in orice apa in care se pot ineca, pentru ca mai idioti ca ,,fermierii” romani nu exista atla ,,specie” de cretini.

  In Romania va fi razboi civil asa cum s-a prezis.

  Va fi care pe care, pentru ca Romania trebuie sa se curete de lighioane spurcate si de IDIOTI, si se va curata !

  Exterminarea pulitrucilor CRIMINALI, TRADATORI si JEFUTORI va fi cap de lista !

  • Asa este.multi tarani au uitat de subventii ce le-a dat uniunea,sau alte forme de subventii si programe speciale.ei vor tot mai mult.acuma toata lumea vrea sa fie fermier din cauza ajutoarelor de la uniune,dar foarte putini au habar de business daca asta vor sa faca.

  • As vrea sa te văd cum produci un litru de lapte cu 1,5 lei și din el plătești totul și să îți mai rămână bani și de alcool

   • Daca nu se poate produce la pretul asta, cumparam din Olanda sau de aiurea !
    Clientela birturilor rurale sa nu creada ca e indispensabila.
    Iar daca strainii vor lua paminturile in schimbul datoriilor va fi mult mai bine, fiindca aia produc performant.
    Taranul roman poate disparea sau poate deveni iobag pe mosiile strainilor.
    Numai asa se vor trezi !

 3. Îmi pare rău, dar nu toți țăranii sunt idioți, așa cum nici toți cei care comentează în neștiință de cauză sunt inteligenți. Din contră, vă asigur că veți întâlni mult mai mulți țărani care ar și să guverneze țara asta fără a fi trădători, proști, lacomi… Că printre ei sunt și „personaje negative”pe ici pe colo, așa sunt in toate categoriile sociale. Doar bunul simț care îi face să își cunoască locul ii face pe unii să creadă că sunt proști… ȘI DA, A P I A NU FACE NIMIC PENTRU EI, CHESTIA CU APLICAȚIE E MINCIUNA. Cunosc un „mic” fermier care nu a primit nici ultima tranșă de bani din decembrie anul trecut, că de anul ăsta nici nu poate fi vorba.

 4. Îmi pare rău, dar nu toți țăranii sunt idioți, așa cum nici toți cei care comentează în neștiință de cauză sunt inteligenți. Din contră, vă asigur că veți întâlni mult mai mulți țărani care ar și să guverneze țara asta fără a fi trădători, proști, lacomi… Că printre ei sunt și „personaje negative”pe ici pe colo, așa sunt in toate categoriile sociale. Doar bunul simț care îi face să își cunoască locul ii face pe unii să creadă că sunt proști… ȘI DA, A P I A NU FACE NIMIC PENTRU EI, CHESTIA CU APLICAȚIE E MINCIUNA. Cunosc un „mic” fermier care nu a primit nici ultima tranșă de bani din decembrie anul trecut, că de anul ăsta nici nu poate fi vorba.

 5. Pot mulțumi madamei cu cujma albă de la irealitatea tv,care le-a confiscat protestul pe persoană fizică perpelindui la foc mic ,la periferia Bucureștiului la Afumați făcând protestul unul politic,au refuzat să demonstreze pașnic in București ,deși au fost făcute toate demersurile , așa că ce sa le mai faci dacă mulți sunt naivi

 6. CIND PREȚUL DE ÎNFIINȚARE LA 1 HA DE TEREN ESTE 6000 LEI ȘI PRODUCȚIA ESTE VALORIFICATA CU 3500 4000 LEI, DE UNDE PROFIT? ASTA ESTE. SINGURA SOLUȚIE, ÎNCĂ O REVOLUȚIE!

 7. „fermierii români sunt executați, pe bandă rulantă, de recuperatori, care le iau pământurile și utilajele în contul datoriilor acumulate. ”
  Pai daca niciun protest ca lumea nu sunt in stare sa faca, atunci cum sa nu fie executati silit ? Le ia la bietii oameni tractorasele Lamborghini de 250.000 de euro bucata… Pe aia care lucreaza pamantul propriu cu tractoarele U650 vechi de 40 de ani nu i-am auzit sa se planga, cu toate ca ei ara cu motorina la pretul intreg de la pompa, subventii de la UE nu iau, samanta tot la pretul pietei, ingrasamantul la fel. Nu-i executa nimeni pe aia. La Lunguletu nu se plange nimeni, acolo nu are nimeni tractor Lamborghini. Boala romanului, din primul salariu sa-si ia vila cu 8 camere si garaj, Mergedes ultimul tip, tzoale de firma si amanta pana in 25 de ani.

  • Ejjj nebun! Cum sa-ți iei cu primu salariu vila cu 8 camere, plus Merțan ,plus țoale, și amanta tinerica? Unde-n lumea larga e posibil așa cv? Nicaieri!

 8. Nici măcar in al 12 lea ceas nu ne trezim si vom vota probabil ptr ultima data, distrugerea României, nu vor mai exista alte voturi. Puneți capacul pe cosciug votând PNL, PSD, usr, aur si nu va mai plângeți ca va este greu si prețurile sunt mari

  • Pai bah Fane, daca p-aștia zici sa nu-i votam , atunci pe care? pe madam șoșoaca sau UDMRu? Ca vaz ca aia nu-s pe lista? Zi-ne cu cin sa votam daca știi soluția!

 9. Sunt de compătimit oamenii dedicați cu adevărat muncii pământului. Din păcate, printre ei s-au infiltrat mulți care vreau doar să parvină, speculând oportunități pe care statul, pe mâna UE le-a oferit de-a valma. Este normal ca toți care primesc fonduri să garanteze pentru acestea, nu să aștepte cu tractoare de 100000 euro, parcate la poartă (vezi situații de cocalari prin sate din Ardeal), că pământ de lucrat cu acestea este puțin, să treacă cinci ani și să rămână cu toate utilajele in proprietate. Pentru mulți acesta este adevăratul scop de a deveni fermier, să obțină capital, fără muncă, apoi să pună pe cineva la muncă în locul lor și ei să trândăvească împreună cu familiile lor leneșe. Din păcate, statul nu face o selecție între cei cu adevărat dedicați, truditori, cu bune intenții, și cei profitori, păduchii societății.

 10. PSD sau PNL, ciuma sau holera. USR un fel de tifos și AUR egal cu râia. Aveți dreptate, pe cine să alegem?

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri