AcasăEconomieGuvernul, mână în mână cu Fondul Proprietatea. Sabotaj total la Romaero

Guvernul, mână în mână cu Fondul Proprietatea. Sabotaj total la Romaero

Romaero, lăsat fără ”aer” chiar de statul român

Insolvența Romaero, compania care se ocupă de fabricarea pieselor aeronautice și mentenanța avioanelor civile și militare, arată clar sabotajul statului împotriva propriilor companii. De 4 ani, compania nu mai primește bani de investiții pentru că Fondul Proprietatea, care a primit cadou acțiuni la o companie strategică a industriei de apărare, a refuzat să accepte majorarea de capital. Lovitura fatală a fost dată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care, în mod inexplicabil, i-a retras societății o autorizație, care a dus la blocarea contractelor.

De la Revoluție încoace, se dă o luptă halucinantă de genul statul român împotriva statului român. Toți cei aflați la putere în acești ani au făcut tot posibilul să distrugă companiile românești, să le vândă pe nimic sau să le radă de pe fața pământului.

Cazul Romaero, o societate strategică a industriei de apărare, băgată în insolvență, face și el parte din acest tipar. Prima lovitură a fost primită în 2005, când 40% din acțiunile companiei au fost făcute cadou Fondului Proprietatea și SIF Muntenia, astfel că Ministerul Economiei, acționarul majoritar, a pierdut puterea de decizie.

”Noi avem două activități în companie și cred că e unicat în Europa și în lume: fabricăm componente și piese de avioane și facem mentenanță. Dacă avem nevoie de piese în mentenanță, le fabricăm la noi. Compania asta putea să ducă un buget de 50 milioane de euro. Noi am trăit până în 2024 și tu o închizi în 2024, când toată industria aeronautică duduie. Am în curte Airbus, Boeing. Ca să faci o piesă pentru aceste avioane trebuie să îndeplinești niște criterii draconice, iar noi avem licențe pentru așa ceva. Miza este terenul nostru de 35 ha, care, în zona Băneasa, se vinde cu 1.700 euro m.p.”, ne-a spus Dănuț Chelaru, președintele Sindicatului Romaero.

Blocați din toate părțile

În Legea industriei de apărare, la presiunea sindicatelor, s-a reușit introducerea unei prevederi prin care Ministerul Economiei, ca administrator al proprietăților societăților din industria de apărare, are capacitatea și poate să facă investiții la companii, iar sumele investite obligatoriu trebuie să apară în majorarea de capital social.

”Acum vreo 4 ani, Ministerul Economiei mi-a dat bani de investiții, 19 milioane de lei, dar acea condiționalitate, de includere a sumei în capitalul social, nu s-a putut îndeplini. Și asta pentru că în Legea 32 a societăților comerciale este prins că votul de majorare de capital social se face cu două treimi din acționariat, iar Ministerul Economiei nu avea decât 56% din voturi. Fondul Proprietatea s-a opus, la fel și SIF Muntenia, și, de 4 ani de zile, Romaero nu mai beneficiază de niciun leu de la Ministerul Economiei pentru investiții. Majorarea de capital însemna ca și Fondul Proprietatea și SIF Muntenia să pună bani, altfel pierdeau din acțiuni. Guvernul poate investi în industria de apărare, pentru că s-a stabilit la Bruxelles că tot ce investești în această industrie nu se consideră ajutor de stat. Dacă se făcea această majorare de capital, reușeam să obținem două treimi din voturi. Iar legea spune că, dacă primești bani de investiții și nu faci majorare de capital social, nu mai primești alți bani”, ne-a precizat președintele Sindicatului Romaero, Dănuț Chelaru.

Au folosit instituțiile statului

Sindicatul Romaero a cerut atunci ministerului să scoată Fondul Proprietatea din acționariat sau să meargă în instanță, să spună dacă este legal ca un acționar din companie care nu vrea să investească să nu voteze majorarea de capital.

”Voiam să cer instanței să mă ajute să modific legea, pentru că este anormal să fim supuși Legii societăților comerciale, atâta timp cât facem parte din industria strategică de apărare. Industria de apărare românească, pentru că are o lege proprie, nu se supune Legii societăților comerciale. Fără investiții în 4 ani este clar că te duci în cap. Cu toate acestea, noi aveam contracte, dar ne-au căutat ai noștri cu lupa să ne închidă și în contracte. Autoritatea Aeronautică Română, printr-un joc al unora, ne-a ridicat anul trecut o autorizare pe care o aveam de 20 de ani, fără nicio explicație. Și ne-au blocat un contract de minimum 1 milion de dolari, iar anul acesta ajungea la 3 milioane de dolari, ceea ce ne-a dus la prăbușire. Deci totul a fost o acțiune concertată împotriva Romaero”, ne-a mai spus Dănuț Chelaru, președintele Sindicatului Romaero.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.393 afisari

34 COMENTARII

  1. „Miza este terenul nostru de 35 ha, care, în zona Băneasa, se vinde cu 1.700 euro m.p.”, e cel mai plauzibil motiv.E bataie mare, inclusiv, in instante……….pe terenurile de acolo.

  2. Se numeste sabotarea cu buna stiinta a economiei romanesti, daca traia Ceasca le facea cadou un plumb tradatorilor

  3. Dacă Romaero își fabrica singură piesele de care avea nevoie în mentenanță era rost de pușcărie, nu doar de ridicat autorizări.
    Faptul că un lider de sindicat înțelege atât de puțin despre cum funcționează compania asta, după 34 de ani, ne arată că Romaero a fost sabotată mai mult din interior, de habarniști, asemeni domnului și nu de frății mafiote, așa cum pretinde.

    • Și gândește-te ca e liderul sindicatului de peste 30 de ani.
      Textele lui preferate: „Să ni se dea”, „Să ni se aducă”, ” Să ni se facă”..Atât poate și atat a învățat..pe principiul „statul să ne dea și noi, cu ai noștri, prăduit tot”

      • Cum sa ai 30 de ani acolo si tot sa nu intelegi unde te duci zi de zi? Ca daca citeste cineva abilitat ce abereaza el pe aici, vin astia si iau si restul autorizatiilor. In loc sa stea sa isi imagineze cum oculta mondiala lucreaza la un plan de 30 de ani ca usor usor sa falimenteze Romaero pt niste terenuri cu restrictii specifice zonei de aeroport, mai bine incerca sa isi faca treaba sau macar sa afle ce se intampla la adresa unde se duce zi de zi.
        Sa nu mai zicem de tot ce a invartit pe aici in tot timpul asta

  4. Salutare națiune,

    Va scriu din Nigeria pt că văd că în România 2024 se umbla cu tipare de frauda tipic nigeriene. Și oricât ați fi voi de securiști pe aici prin comentarii sunt alții mai securiști ca voi.

    In primul rand afara de la autoritatea aeronautica cu dl Adrian Șoltuz. A luat dau nu a luat doar el știe și de unde ca să pună umărul la distrugerea Romaero.

    In al doilea rând la puș-ca-rie cu cei sau cele care au venit la romaero ca sabotori și în același timp aveau și contract de munca la autoritatea care da autorizări.
    Se știu ei sau ele care sunt.
    Nu este doar conflict de interese ci pușcărie.

    Până nu se retează căpățâna comunisto-securista care ce sa vezi vrea terenuri de parcă i-a împroprietărit Stefan cel Mare..
    Jos labele de pe Romaero.

    • Evident ca ai dreptate nigerianco.. dar cum de toată vina o au mereu alții iar directorii generali, recenți și mai puțin recenți, nu au nicio vină?
      Repetenți de la autoritate, de care pomenești, au fost angajați de Directorul general al Romaero, nu? Ala nu merita și el un pic de răcoare? Sau aia care au coborât de pe tancuri direct în masonerie și alte structuri pline de patrioți, nu merita aceasta onoare?
      PS Vă scriu din Niger, aici sunt -30 gr, acum o sa ies să plimb hipopotamul prin fața casei.

    • Avand in vedere cam ce am vazut prin presa ca e acolo, foarte bine ca mai sunt autoritati care isi fac treaba. Vreau sa ajung in vacante, nu la stiri cand zbor cu avionul. Aia de pe acolo se cam joaca cu vieti vad

  5. De ce va mai mirati? Slugile executa ordinele. Doar nu au ajuns acolo pentru binele poporului si al tarii.

  6. Nici n-ai ce comenta la articolul asta. E o „bătaie de câmpi” groaznică. Fabrica asta este de mulți ani plină de sinecuriști-securiști care au sufocat ușor dar sigur orice urma de competenta. Au crezut ca dacă vor umple fabrica de securiști și o va golii de specialiști, va funcționa fără probleme. De ce nu recuperează autorizarea, despre care vorbesc, securiștii pe care i-ați adus?

      • foarte bine! Le dam si noi bani fara nimic in schimb numai sa le vanda si sa distruga complet mizeriile auohtone inutile!oamenii astai fac un serviciu patriei! BRAVO!

  7. Chiar si acum, cu ambele picioare in groapa, conducerea e preocupata sa-si instaleze pilele in societate, doar-doar or apuca si cumnaticile si nepotii 6 luni in compania muribunda, sa manance si ei o paine cinstita si sa scrie Romaero pe CV-ul lor.

  8. Vezi-ti de treabă Barbule Lautarule..sunt și specialiști oameni calificați, sunt strunguri, prese, echipamente unicat in țară. Materie primă, ateliere bine echipate. Ar trebui colectiv sa susținem aceasta companie simbol.
    „Susținem cu tărie compania locală cu specialiști calificați și echipamente unice în țară! Propunem să ne mobilizăm într-un mod activ – poate chiar prin organizarea de proteste stradale – pentru a sublinia importanța acestei afaceri simbol. Este esențial ca autoritățile să sprijine aceste inițiative, oferindu-le suport în loc să blocheze autorizările. Haideți să acționăm împreună pentru a menține calitatea și competența în domeniul nostru!”
    Poate proteste în stradă. E inacceptabil sa vina niste handicapați sa ridice autorizari. Dacă lucrezi la autoritate e datoria ta să ajuți pe cei pe care ii autorizezi să își păstreze calificarea.

    Ori daca tu vii și iei de la Romaero dar apare la puțin timp ceva la Aerostar Bacău ce trebuia să fie la Romaero București e imposibil sa nu vezi legătura.

  9. Eu nu inteleg pe cine reprezinta nenea chelaru asta ca mai sunt 5 oameni in sindicatul ala. Nici nu s-a auzit vreodata de vreo actiune a sindicatului prin societate sau pe afara. Compania asta a ajuns asa in ani si ani si ani, de ce nu a facut nimic sau nu era de acolo?. Zice el ca a trait pana in 2024 si acum a murit, dar era sanatoasa compania pana in 2024 si dupa a murit calcata de avion?

    • Cum ce a facut? venea din an in paste pe la noi prin sectii si cand il intrebam de salarii si de situatie ne zicea numai „sa nu facem valuri” si pleca. In ultimii doi ani l-am vazut odata la fata si tot cu valurile marii era dus

  10. Abia aștept să văd cum se vor da pe goarna unii pe alții la procurori. Si la cat s-a furat, au ce să dea. Nea chelaru nu știe nimic, el doar a numit aproape toți directorii generali de 30 de ani încoace. Normal că nu știe

    • Pai nu ne-a adus si un general cu 20 de stele care plagea pe social media si fugea din companie dupa 16 zile si dupa pe Misa Popic care, in timp ce bea ceai si fuma trabucuri, ne zicea ,cand il intrbam de bani si viitor, ca la toti ni-i greu.

  11. Bine ca n-a mai avut Chelaru nimic de declarat la ziar cand sefii si pilele lor luau salariile peste rand si oamenii din sectii aveau 5 luni de intarziere. El cu salar de 150 de milioane normal ca n a avut nicio problema sa traiasca. Au venit rechinii imobiliari si au facut lefurile mari la sefi si au tinut oamenii in saracie? Halal sindicat, povestiti domnu presedinte la ziar cum Misa popic dadea salariu la timp numai la directori si la consilierii lui, cate plangeri la itm ati facut? si ce ati mai facut pentru oamenii din fabrica aia inafara de povesti si conspirati

    • Asa e, pe post de incadrare de jurist, seful sindicatului Romaero are salariu de 150 de milioane. Am vazut cu ochii mei statele de plata. Sa nu mai zic de cat si-a tot luat din banii sindicatului si cum cumpara inclusiv parfumuri si cate si mai cate din banii oamenilor practic. Inclusiv sunt plangeri facute si la ITM si sesizari cum dadea Misa Popic salarii peste rand apropriatilor lui si inclusiv lui, iar chelaru a fost informat de multe ori pe astea (probabil era si el acolo peste rand)
      Si acum se da fata mare

  12. ITM ul n-a răspuns niciodată la nicio sesizare. Dl Președinte se preocupa personal în acest sens, protejând directorii de repercusiunile decizilor manageriale abuzive și nelegale. Un slugoi care intr-o lume normală rămânea la strung dar nici acolo nu ar fi fost bun de ceva. Cel mai probabil, ar fi vândut cartofi în piață, pe vremea lu’ Ceaușescu.
    Dar n-aș vrea sa îl uităm pe groparu’ sovietic popic mișa. Îi dorim să reușească să asigure un trai decent pentru familia sa, chiar dacă lui nu i-a pasat abosut deloc de soarta familiilor noastre.

    • Adevarat. Sa nu uitam ca Misa Popic si Dinischiotu au inceput combinatia cu Sindie si a venit Misa Popic inapoi sa o termine. Nici cu Costas asta care e acum director nu ne e rusine. Nu are nici o treaba si nici o idee. Are 6 luni de cand e acolo, nu a facut decat sa arate ca e un incompetent, nici nu il vede nimeni la fata. Dar Chelaru o constanta prezenta in toate combinatiile. Ar trebui sa se sesize DNA pentru aceste personaje, ca au se sa vada. Hai sa va vedem la vorbitor

      • DNA nu trebuie sa se sesizeze. A fost sesizat în legătură cu toate furaciunile, dar, așteaptă prescrierea faptelor, asa cum a făcut mereu cu marile devalizari și furaciuni din averea statului.

  13. Lasati oamenii să vorbească, fabrica e încă în viață și cu ajutorul bunului Dumnezeu (și poate un pic al armatei) își poate reveni.

    Nu toți au pile, nu toți au o plasa de siguranță, unii au copii mari, alții copii mici, alții sunt la pensie.

    Ziceți oameni buni ce aveți pe suflet, ce ați mai văzut, ce mai știți.

    Nu de alta dar poate ajunge Recorder sa faca un reportaj și readuce la lumina. Hai seara bună să avem.

  14. Un vanzator fara succes de aspiratoare second hand si presedintele asta mic de sindicat. Oare nu ii e rusine cu ce e si cand se vede in oglinda?

  15. Imi place cum „Ministerul Economiei mi-a dat bani de investiții, 19 milioane de lei” si cum „Am în curte Airbus, Boeing”. Asta e de la sindicat sau e la mama lui acasa?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger