AcasăEconomieGuvernul intervine în forță. Dane separate în port și controale la transporturile...

Guvernul intervine în forță. Dane separate în port și controale la transporturile din Ucraina

Fără să facă prea multă vâlvă, probabil pentru a nu-l enerva pe Zelenski, Guvernul a înființat un grup de lucru format din ministerele Agriculturii, Economiei și Transporturilor, care a stabilit deja implementarea unor soluții care să-i ajute pe fermierii români. Astfel, în portul Constanța vor fi stabilite dane separate pentru cerealele ucrainene și cele din România. Mai mult, grupul a dat sarcini clare ANSVSA și ISCTR să intensifice controalele la frontieră și în trafic ale transporturilor din Ucraina.

România a semnat și ea scrisoarea celor 5 țări din UE care a cerut prelungirea perioadei de restricții la importurile cerealelor din Ucraina, însă Comisia Europeană nu dorește acest lucru. Fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, președintele Asociației Fermierilor din România și consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, consideră că și celelalte țări europene trebuie să fie sensibile la această problemă, pentru că și până la interdicție, toate statele, și Spania, și Franța, și Germania și Olanda, au importat cantități destul de mari din Ucraina.

”Ideea este că nu avem unde să depozităm cerealele din Ucraina. În acest moment, este ocupată o capacitate de 60% din depozitele de cereale, cu recolta de anul trecut și cea de anul acesta. Plus că o să vină recolta de floarea soarelui și porumbul, pe care nu vom avea unde să le punem”, ne-a declarat Daniel Botănoiu. Acesta ne spune că, la nivelul Guvernului, a fost înființat un grup de lucru, cu Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor și Ministerul Agriculturii, care a stabilit deja ca în portul Constanța să se facă dane separate pentru producătorii români și dane separate pentru cerealele din Ucraina. ”Se încearcă această separare, dar sigur că aceasta nu se poate realiza într-o săptămână, că este recoltatul, sunt contractele vechi și este, într-adevăr, aglomerație în port. Silozurile de lângă Constanța sunt toate pline. Eu sper să găsim o formulă de a rezolva această problemă, pentru că nu sunt momente ușoare”, ne-a precizat Daniel Botănoiu.

Fără ajutoare de la UE

Firmele nu mai vor să asigure vapoarele după bombardamentul din Odesa, iar Turcia a refuzat să mai asigure securitatea navelor prin Bosfor și atunci toate aceste îngrijorări s-au reflectat în prețuri, care au crescut, afirmă Daniel Botănoiu. Acesta arată că nu câștigă nici producătorul, nici consumatorul român din această creștere de prețuri, însă, având o logistică redusă, cu o infrastructură rutieră destul de complicată în România, nu va exista o inundare a pieței cu grâu, astfel încât să scadă prețurile.

”Noi suntem axați acum pe măsuri care să le facă viața mai ușoară producătorilor români, pentru că, înainte de a ajuta ucrainenii, trebuie să te uiți la fermierul tău, că nu trebuie să-l bagi în faliment acum fiindcă trebuie să tranziteze Ucraina 30 de milioane de tone. Soluții sunt. Trebuie acordate ajutoarele financiare mai repede, pentru că până acum nu au fost date decât 21 milioane de euro, din care 10,5 milioane de euro de la bugetul de stat. Ar fi trebuit să vină însă cele și 30 de milioane de euro de la Comisia Europeană, plus alte 30 milioane de euro de la bugetul național, dar sumele au fost blocate din cauza Ungariei și Poloniei. Cei de la Control în Trafic și cei de la ANSVSA trebuie să-și facă datoria, că nu poți să intri cu camioane de 60 de tone în România, că știm cu toții cu câte eforturi financiare s-au mai reparat și s-au mai făcut drumurile. Aceste controale se vor întări și se vor intensifica, pentru că nu s-a numit grupul de lucru degeaba”, ne-a mai precizat Daniel Botănoiu, președintele Asociației Fermierilor din România și consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului.

Ungaria iese la atac

Indiferent dacă UE va prelungi interdicția la importuri sau nu, Ungaria este decisă să-și protejeze propriii fermieri cu orice mijloace și cu orice preț, a declarat la Bruxelles István Nagy, ministrul ungar al Agriculturii. ”Trebuie să insistăm asupra menţinerii măsurii, deoarece nu se poate permite ca depozitele ungare să fie  umplute din nou cu stocurile blocate ucrainene. Termenul de valabilitate a măsurii trebuie prelungit până după recoltare, astfel încât să fie loc pentru propria noastră recoltă. Dacă cerealele ucrainene nu vor ajunge în țară, atunci va fi loc pentru recolta ungară”, a afirmat István Nagy, ministrul Agriculturii din Ungaria.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.