Cauta

Guvernul a aplicat lovitura de grație industriei de armament

Legea austerității, pe care Guvernul și-a asumat-o, dă lovitura de grație industriei de armament, aflată și așa cu un pas în groapă, atrag atenția sindicaliștii din acest sector. Tăierea veniturilor angajaților dintr-un domeniu în care sunt plătiți cu salarii umilitoare și stoparea oricăror cheltuieli cu investițiile vor însemna dispariția efectivă a acestei industrii, într-un context conflictual la nivel mondial fără precedent.

Sindicaliștii din industria de apărare vor organiza un miting, la începutul săptămânii viitoare, pentru a protesta împotriva Legii austerității, pe care o consideră o lege a distrugerii totale a acestui sector și a sărăcirii lucrătorilor. ”În ultimii 5-6 ani am sperat că guvernele se vor trezi și vor trece la investiții majore în industria de apărare, în așa fel înât să facem față la tot ce se întâmplă în jurul nostru. Însă, observăm cum miliarde și miliarde de euro pleacă afară, fără nicio gândire ca banii aceștia să se întoarcă, într-o formă sau alta, în dezvoltarea României. Vedem foarte clar cum industria de apărare românească nu participă la niciun fel de program de cercetare-dezvoltare, despre care se tot vorbește în UE. În România lipsește o strategie coerentă, care să pună în aplicare măsuri de relansare a industriei. Interesul pentru industria românească de apărare este zero în momentul de față”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, președintele Alianției Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIIA). Sindicaliștii i-au cerut premierului, într-o scrisoare deschisă, să excepteze industria de apărare de la aplicarea Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, arătând că actul normativ va produce un adevărat dezastru în acest sector.

Importanța strategică nu mai există

Potrivit sindicaliștilor, industria națională de apărare – sector economic de importanță strategică, este componentă a sistemului național de apărare și securitate, implicată major în apărarea țării, a intereselor, valorilor și obiectivelor naționale din domeniile apărării și securității. Societățile din industria de apărare sunt furnizori de servicii și produse de apărare, atât pentru piața internă cât și pentru piața externă, ele au în derulare contracte încheiate cu Ministerul Apărării Naționale, pentru realizarea unor produse de importanță vitală pentru siguranța și apărarea României, dar și cu parteneri externi. ”Deși entitățile economice din industria de apărare fac parte din categoria: companiilor naționale, societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat, acestea nu sunt finanțate de la bugetul de stat. Ele au un caracter industrial sau comercial, desfășoară activități economice în condiții normale de piață concurențială (competitivitate și profitabilitate), urmăresc obținerea unui  profit, suportă pierderile care rezultă din exercitarea activităților derulate, activitatea economică fiind susținută prin autofinanțare”, se arată în scrisoarea adresată premierului de ASIAA.

Plecări masive din sistem

Desființarea posturilor vacante și interzicerea încadrării de personal până la data de 01.07.2024, va duce duce la imposibilitatea dimensionării personalului în raport cu activitatea desfășurată și contractele aflate în derulare, fapt ce conduce la incapacitatea de funcționare a acestora, avertizează sindicaliștii. ”Rezultatele aplicării măsurilor din acest act normativ vor fi migrarea forței de muncă calificată și specializată în domeniul producției de echipamente și produse militare către zona privată sau în afara granițelor României, unde salariile sunt mai atractive, și plecări masive la pensie. Totodată, industria se va afla în imposibilitatea obiectivă de recrutare și angajare de personal, care să fie calificat pentru a desfășura activitate în domeniul producției de echipamente și produse militare”, se mai arată în scrisoarea deschisă adresată premierului Marcel Ciolacu.

Ultimele stiri

  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Mai tare ca Oțelul!
  • Exit mobile version