Cauta

Guvernanța corporativă îngroapă financiar companiile de stat

Cerută insistent de Comisia Europeană și de OCDE, guvernanța corporativă nu face decât să adâncească și mai mult greutățile financiare ale companiilor de stat. Practic, administratorul, selectat în baza unei proceduri extrem de complicate, care implică și ea costuri foarte mari, va secătui resursele întreprinderilor, limitate în cele mai multe cazuri, pentru plata indemnizațiilor, a asigurării de răspundere profesională și a armatei de experți pe care acesta are dreptul de a-i angaja.

Guvernanța corporativă este exact ceea ce pare, un fel de conducere a unei corporații tipic americane, de regulă. Boala cronică a întreprinderilor de stat, atunci când nu intervenea Comisia Europeană să le bage în faliment, era îndepărtarea oamenilor competenți de la conducere și numirea altora, pe criterii strict politice. La fel ca și în cazul miniștrilor, de exemplu. Soluția cea mai simplă în ambele cazuri era o lege a răspunderii ministeriale și a răspunderii manageriale în companiile de stat, răspundere financiară și penală pentru deciziile acestora. Bineînțeles însă că niciun partid nu a fost de acord să voteze așa ceva, pentru că rotația cadrelor i-ar fi lovit pe toți. Și s-ar fi ajuns la ceea ce se întâmplă acum în Niger, unde junta militară care a preluat puterea i-a cerut ministrului de Finanțe să justifice unde sunt banii țării sau va fi executat în 48 de ore. Acum însă ni s-a băgat pe gât această guvernanță corporativă, care, teoretic, ar trebui să fie una a meritocrației, însă ea vine cu costuri enorme pentru companiile de stat și nicio garanție a prosperității. În primul rând, chiar pentru selecția administratorilor și a consiliilor de administrație sunt plătite cu bani grei firme de consultanță, din bugetele întreprinderilor, bineînțeles. După selecție, urmează alte cheltuieli majore. Potrivit Normelor metodologice pentru stabilirea criteriilor de selecție a membrilor consiliilor de administrație/supraveghere ale întreprinderilor publice, elaborate zilele trecute de Guvern, administratorul are drepturi nelimitate, iar la capitolul răspunderi, totul se rezolvă cu o asigurare de răspundere profesională, de câteva zeci de mii de euro, pe care tot compania de stat i-o plătește.

Armată de specialiști

Pentru a fi selectat, administratorul trebuie să aibă foarte multe abilități și competențe în domeniul în care va profesa. Cu toate acestea, noile reglementări legale îi dau dreptul administratorului de a-și asigura asistență de specialitate pentru fundamentarea deciziilor luate în cadrul consiliului, inclusiv prin contractarea serviciilor unor experți, consilieri sau personal de specialitate, încadrați în baza unui contract de muncă pe durată determinat.

Totodată, printre drepturile administratorului se numără plata unei remunerații constând într-o indemnizație fixă lunară și o componentă variabilă, după caz, rambursarea cheltuielilor necesare și utile, efectuate în mod justificat în interesul îndeplinirii mandatului, asigurarea de răspundere civilă profesională, orice alte avantaje prevăzute în actul constitutiv al întreprinderii publice sau care sunt aprobate de autoritatea publică tutelară/adunarea generală a acționarilor/asociaților, precum și plata de daune-interese în cazul revocării fără justă cauză. Mai exact, dacă întreprinderea renunță la administrator trebuie să-i plătească daune, iar dacă administratorul duce compania în faliment, plătește asigurarea, chiar dacă aceasta este limitată la o anumită sumă. Poliţa de asigurare, pentru care întreprinderea de stat achită câteva zeci de mii de euro, trebuie să acopere răspunderea profesională a administratorului pentru daunele/prejudiciile cauzate cu prilejul sau în legătură cu exercitarea funcției/atribuțiilor manageriale, în vederea acoperirii prejudiciilor patrimoniale cauzate față întreprindere, cât și față de terți, inclusiv cheltuielile de judecată, ca urmare a oricăror acte sau fapte culpabile, săvârșite cu prilejul exercitării funcției, când acestea nu constituie infracțiuni. Că, dacă sunt infracțiuni, nimeni nu mai plătește.

Asigurare și pentru membrii consiliului de administrație

Tot pe sistemul guvernanței corporative sunt selectați și membrii consiliilor de administrație, pentru care întreprinderea de stat va fi nevoită să plătească asigurări de răspundere profesională, precum și orice alte cheltuieli cu experți și consilieri. Pentru administrator, obligațiile sunt de a elabora un plan de administrare, de a negocia indicatori-cheie de performanță cu autoritatea publică tutelară/adunarea generală a acționarilor, de a îndeplini obiectivele și indicatorii-cheie de performanță prevăzuți în anexa la contract și de a participa la cel puțin un program de formare profesională continuă/an în domeniul de activitate al întreprinderii publice, guvernanței corporative, management și în orice alte domenii relevante pentru întreprinderea publică. O noutate adusă de Normele metodologice elaborate de Guvern este aceea că acționarii care dețin, individual sau împreună, cel puțin 5% din capitalul social al întreprinderii publice au dreptul de a formula propuneri privind profilul consiliului de administrație, ca parte din componenta integrală a planului de selecție, fapt care readuce în prim plan Fondul Proprietatea.

Ultimele stiri

  • A expirat plafonarea la energia electrică/Cu cât cresc facturile la curent
  • ANRE majorează tarifele reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie
  • Elena Udrea află astăzi dacă va fi liberată condiționat. Judecătoria Ploiești, așteptată să se pronunțe asupra cererii fostului ministru
  • Comunicat de presă GREENVIRO SRL
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 1 iulie 2025 – Astăzi este cazul să vă simțiți bine
  • Alege ce citești
  • Plecarea Annei Wintour înseamnă sfârșitul Vogue?
  • România, luată din nou ostatică de statul paralel / Evaziunea fiscală, pretextul pentru revigorarea protocoalelor „Binomului” Coldea-Kovesi
  • Pentru că nu-i mai poate jecmăni, Bolojan le taie românilor independența energetică
  • Exit mobile version