Cerută insistent de Comisia Europeană și de OCDE, guvernanța corporativă nu face decât să adâncească și mai mult greutățile financiare ale companiilor de stat. Practic, administratorul, selectat în baza unei proceduri extrem de complicate, care implică și ea costuri foarte mari, va secătui resursele întreprinderilor, limitate în cele mai multe cazuri, pentru plata indemnizațiilor, a asigurării de răspundere profesională și a armatei de experți pe care acesta are dreptul de a-i angaja.
Guvernanța corporativă este exact ceea ce pare, un fel de conducere a unei corporații tipic americane, de regulă. Boala cronică a întreprinderilor de stat, atunci când nu intervenea Comisia Europeană să le bage în faliment, era îndepărtarea oamenilor competenți de la conducere și numirea altora, pe criterii strict politice. La fel ca și în cazul miniștrilor, de exemplu. Soluția cea mai simplă în ambele cazuri era o lege a răspunderii ministeriale și a răspunderii manageriale în companiile de stat, răspundere financiară și penală pentru deciziile acestora. Bineînțeles însă că niciun partid nu a fost de acord să voteze așa ceva, pentru că rotația cadrelor i-ar fi lovit pe toți. Și s-ar fi ajuns la ceea ce se întâmplă acum în Niger, unde junta militară care a preluat puterea i-a cerut ministrului de Finanțe să justifice unde sunt banii țării sau va fi executat în 48 de ore. Acum însă ni s-a băgat pe gât această guvernanță corporativă, care, teoretic, ar trebui să fie una a meritocrației, însă ea vine cu costuri enorme pentru companiile de stat și nicio garanție a prosperității. În primul rând, chiar pentru selecția administratorilor și a consiliilor de administrație sunt plătite cu bani grei firme de consultanță, din bugetele întreprinderilor, bineînțeles. După selecție, urmează alte cheltuieli majore. Potrivit Normelor metodologice pentru stabilirea criteriilor de selecție a membrilor consiliilor de administrație/supraveghere ale întreprinderilor publice, elaborate zilele trecute de Guvern, administratorul are drepturi nelimitate, iar la capitolul răspunderi, totul se rezolvă cu o asigurare de răspundere profesională, de câteva zeci de mii de euro, pe care tot compania de stat i-o plătește.
Armată de specialiști
Pentru a fi selectat, administratorul trebuie să aibă foarte multe abilități și competențe în domeniul în care va profesa. Cu toate acestea, noile reglementări legale îi dau dreptul administratorului de a-și asigura asistență de specialitate pentru fundamentarea deciziilor luate în cadrul consiliului, inclusiv prin contractarea serviciilor unor experți, consilieri sau personal de specialitate, încadrați în baza unui contract de muncă pe durată determinat.
Totodată, printre drepturile administratorului se numără plata unei remunerații constând într-o indemnizație fixă lunară și o componentă variabilă, după caz, rambursarea cheltuielilor necesare și utile, efectuate în mod justificat în interesul îndeplinirii mandatului, asigurarea de răspundere civilă profesională, orice alte avantaje prevăzute în actul constitutiv al întreprinderii publice sau care sunt aprobate de autoritatea publică tutelară/adunarea generală a acționarilor/asociaților, precum și plata de daune-interese în cazul revocării fără justă cauză. Mai exact, dacă întreprinderea renunță la administrator trebuie să-i plătească daune, iar dacă administratorul duce compania în faliment, plătește asigurarea, chiar dacă aceasta este limitată la o anumită sumă. Poliţa de asigurare, pentru care întreprinderea de stat achită câteva zeci de mii de euro, trebuie să acopere răspunderea profesională a administratorului pentru daunele/prejudiciile cauzate cu prilejul sau în legătură cu exercitarea funcției/atribuțiilor manageriale, în vederea acoperirii prejudiciilor patrimoniale cauzate față întreprindere, cât și față de terți, inclusiv cheltuielile de judecată, ca urmare a oricăror acte sau fapte culpabile, săvârșite cu prilejul exercitării funcției, când acestea nu constituie infracțiuni. Că, dacă sunt infracțiuni, nimeni nu mai plătește.
Asigurare și pentru membrii consiliului de administrație
Tot pe sistemul guvernanței corporative sunt selectați și membrii consiliilor de administrație, pentru care întreprinderea de stat va fi nevoită să plătească asigurări de răspundere profesională, precum și orice alte cheltuieli cu experți și consilieri. Pentru administrator, obligațiile sunt de a elabora un plan de administrare, de a negocia indicatori-cheie de performanță cu autoritatea publică tutelară/adunarea generală a acționarilor, de a îndeplini obiectivele și indicatorii-cheie de performanță prevăzuți în anexa la contract și de a participa la cel puțin un program de formare profesională continuă/an în domeniul de activitate al întreprinderii publice, guvernanței corporative, management și în orice alte domenii relevante pentru întreprinderea publică. O noutate adusă de Normele metodologice elaborate de Guvern este aceea că acționarii care dețin, individual sau împreună, cel puțin 5% din capitalul social al întreprinderii publice au dreptul de a formula propuneri privind profilul consiliului de administrație, ca parte din componenta integrală a planului de selecție, fapt care readuce în prim plan Fondul Proprietatea.
nimic,nimic despre „tehnocrati”?
(c.marcu pare a fi consumat adrenochrome,
i-a crescu tbrusc iq.ul sau a tradus f. bine;
-chiar asa a facut nergu in Niger,
il impushca p-ala in 48 de ore????
-nice!)
PE ZIARE.COM S-A INSTAURAT FASCISMUL .
LISTE CU CITITORII CE TREBUIESC EXTERMINATI
TroIIlistmaker_001 NAZISTUL
Lista cu profilurile agentilor de propaganda pro-rusi – actualizare iulie 2023:
( cu scuzele de rigoare pentru postarile repetitive)
-ahmedinejad
-alfabeta
-balosu
-BaronulRed
-Cancan
-caraman_lucian1
-catalinbz
-Charb
-cipriotu etc etc etc
Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Iritat de contraofensiva ucraineană, Medvedev amenință cu un ”incendiu nuclear global”: ”Pur şi simplu nu ar exista altă opţiune” https://ziare.com/razboi-rusia-ucraina/medvedev-amenintari-arma-nucleara-contraofensiva-ucraina-1818055?utm_source=Ziare.com&utm_medium=copy-paste
mai du-te-n doamna ma-ta cu propaganda amerloco-ukrana, bandit tradator!
Este o lege dată pentru ca amantele, nepoatele de spița a 7-a, mătușile de aceeași spiță și alte rubedenii să aibă de lucru la stat pe bani buni. Toți și toate vor fi referenți, consultanți, consilieri, sfătuitori, etc iar noi îi vom plăti ca să distrugă de tot și să falimenteze întreprinderile de stat. De ce nu ne lasă să facem noi asta gratis și să ni se adauge timpul pierdut cu distrugerea și falimentarea firmelor de stat ca vechime în muncă recunoscută?
Adica au venit la furat cu legea in mana pt ca asta sunt hoti si nesatui,satanisti dar sa inteleaga odata ca s au dat pe fata si tot ce e pe fata si e nociv va disparea.asta e Dumnezeu nu e cu ei!!
Proștii tot proști, hoții tot hoți, slugile tot slugi.
Cine să facă ceva ptr țară, Ciolacu, Ciucă?
Garoiule ,ăsta este de-al tău de la Buzău, doar ca nu are că-l și căruță ca tine
ha ha ha
„nu are că-l ” ???
marș măh ți gane în piz da mă-tii, prostu’ șatrei !
Să-l pupi în pl pe kjw cu boticul tău rozaliu fă proasto, chiar nu te-ai săturat cătă mumu îți dau
Lasă-o așa cum a căzut rostogolita ca tu esti garoiul și nu trebuie să-ți
fie rușine cu asta fă, de ce încerci să-i faci pe alți ce ești tu ,adică garoi