AcasăEconomieGreen Deal-ul a ajuns în termocentrale. Dezastru social în acest sector

Green Deal-ul a ajuns în termocentrale. Dezastru social în acest sector

Green Deal-ul și PNRR-ul românesc vor arunca pe drumuri peste 6.000 de salariați din termocentralele pe cărbune și din mineritul de suprafață, la care se vor adăuga alte zeci de mii din industria de pe orizontală. Deși are o lege în vigoare, prin care angajații cu vechime în sistem de 25 de ani se pot pensiona, Marius Budăi, ministrul Muncii, refuză să o aplice. Pentru acești oameni, UE a cerut reconversia profesională, însă vârstele de peste 54 de ani și sănătatea șubredă a acestora nu le vor asigura niciun loc de muncă viitor.

După ce s-a executat comanda distrugerii Sistemului Energetic Național, care ne-a asigurat, până în 2019, independența energetică și exporturi consistente, urmează o nouă lovitură, de data aceasta în plan social. Peste 6.000 de angajați din termocentralele pe cărbune care vor fi închise și din mineritul de suprafață, cu vârste de peste 55 de ani, urmează să fie aruncați pe drumuri.

Fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, vorbea, cu nonșalanță, despre reconversia profesională a acestor salariați, care ar fi rezolvat problema. Să recalifici în domenii nici măcar tangențiale cu cele de nișă, în care activează acești salariați, este un nonsens. Mai ales că vorbim de oameni cu vârste înaintate și cu probleme de sănătate majore, dat fiind condițiile grele de muncă. În plus, în zonele monoindustriale, cum este Doljul, de exemplu, nu s-au făcut investiții care să creeze locuri de muncă noi, vehiculându-se doar ecologizarea și închiderea minelor. Pentru acești oameni a fost dată o soluție, prin Legea 197/2021, care le permitea să iasă mai devreme la pensie. Ministrul Muncii, Marius Budăi, refuză însă să aplice actul normativ, pe motiv că trebuie adaptat și schimbat. Marți, 16 lideri de sindicat din sectorul termocentralelor pe cărbune și al mineritului de suprafață, de la Complexul Energetic Oltenia, Ișalnița, Craiova și Iași, au decis să intre în greva foamei, după eșecul discuțiilor cu ministrul Muncii, care nici nu vrea să audă de aplicarea legii.

Totul se închide

Sindicaliștii spun că ministrul Marius Budăi susține că deocamdată nu se pune problema aplicării legii, că trebuie armonizată și modificată.

”Această lege, care modifică Legea pensiilor, prevede ca acei salariați care au lucrat cel puțin 25 de ani într-o termocentrală pe cărbune sau într-o mină de suprafață, și au cel puțin 30 de ani de contribuție la sistemul de pensii, se pot pensiona începând cu 52 de ani. Din păcate, legea nu este aplicată, deși au trecut doi ani de la publicarea ei în Monitorul Oficial. Noi solicităm punerea de urgență în aplicare a acestei legi, mai ales că singura termocentrală din Moldova va fi închisă pe 31 decembrie 2025, grupurile de la Turceni și Rovinari vor fi închise, la Ișalnița mai funcționează un singur grup, iar la Craiova va fi închis în 2026. Media de vârstă a salariaților din aceste termocentrale și din zona de minerit de suprafață este de peste 55 de ani, deci nu poate fi vorba de reconversie profesională, pentru că nu te angajează nimeni”, ne-a declarat Sorin Turcu, președintele Sindicatului Energia 2013 Iași, afiliat la BNS.

În plus, arată sindicaliștii, nu există niciun plan de protecție socială pentru acești oameni, cu toți banii prevăzuți în PNRR. ”Legea este necesară, pentru că, după cum toată lumea știe, condițiile de muncă din termocentrale și din minerit au fost extrem de grele. Speranța de viață în acest domeniu este de 62 de ani, dar sunt foarte mulți salariați din zona de minerit care nu apucă pensionarea. De această lege ar beneficia cam 6.000 de oameni la nivel național, cei mai mulți fiind de la Complexul Energetic Oltenia”, ne-a mai precizat Sorin Turcu.

Nici decizia ICCJ nu a avut efect

La recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Suceava în aplicarea legii 197/2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a concluzionat că orice lege trebuie interpretată potrivit voinţei legiuitorului, fiind notoriu faptul că această lege a fost concepută în scopul de a se găsi soluţii imediate pentru situaţia fără precedent determinată de concedierile colective intervenite în cadrul termocentralelor pe bază de cărbune. ”Din expunerea de motive rezultă că s-a avut în vedere la adoptarea acestei legi faptul că prin aplicarea ei nu se generează un impact bugetar nesustenabil, precum şi speranţa de viaţă redusă, una dintre cele mai scăzute din ţară, din rândul angajaţilor din sectorul producţiei de energie electrică şi termică, respectiv condiţiile de muncă în general din sectorul producţiei de energie electrică şi termică ce au fost şi continuă să fie deosebit de periculoase pentru sănătatea salariaţilor”, a arătat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.448 afisari

10 COMENTARII

  1. Distrugerea energiei dar si a mineritului nu face decat sa solidifice statutul de colonia a Romaniei. O tara tot mai saraca si tot mai dependenta. Se poate spune NU la fel cum se spune DA. Si nu e vorba de slabiciune, nici diplomatie, nici macar prostie. Este intentionat in cunostinta de consecinte

    • Aici este Putin….saraca nu i.. pensiile speciqle de peste 10 mii de euro de persoana…

  2. DE CE ghioceii din guvern n-o intreaba pe madam Cu Sula care este logica ca unii din (m)UE si-au repornit termocentralele si importa chiar carbune, iar COLONIA trebuie sa-si inchida termocentralele ??? AUD ????

  3. Dai dreacu de papagali ue cu green dealul lor ,si taie padurile adevaratul green, pe capete si nu ii doare nici un neuron.E totul o facatura sa distruga la ordin civilizatia europeana si crestina pt ca sunt slugi la nebuni!!

  4. Nu se distruge doar energia, ci si oamenii. Verzii sunt pusi doar pe distrus, de la opere de arta la economie, si se fac ca nu vad taierile padurilor si distrugerea Deltei.

  5. Niște trădători ordinari. Niște gunoaie. Ce rost are sa mai mergem la vot? Pt aceste termocentrale au muncit sute de ingineri proiectanți, o întreaga școală românească. Politicienii romani de la USR, PNL și PSD Niște gunoaie ordinare, Niște trădători. Mai aveți sa vindeți organe umane de la fiecare cetățean roman sărac. Mai bine să o pornim de o adevărată revoluție și sa urmărim peste tot în lume acești trădători ai națiunii, la fel cum a făcut MOSAD cu naziștii. Mi-e sila de toate instituțiile care ar fi trebuit sa aibă grija de aceasta tara. Mai are Românie securitate(SRI)? NU! NU mai are! Ne simțim trădați de aceste false instituții. Erau câteva componente( energetica, economica, alimentara, infrastructuri critice, sănătate, cercetare în domenii sensibile, infrastructura productie tehnica militara, educație, ) de care principala instituție de securitate a tarii ar fi trebuit sa răspundă! Nu s-a mișcat nimic, absolut nimic.

  6. Circul verde, in numele asa zisei ecologii si bátaia de joc in colonia Romania!
    Vanzarea tárii de cátre niste ticálosi de cea mai joasa spetá,analfabeti ,numiti guvernanti!

  7. Adevărul este că puii de securiști nu pot concepe că un om care a lucrat în condiții grele de muncă poate sa ajungă la o pensie de 5000 ..6000 de lei , comparabilă cu ale lor, obținute , totuși, la 45-50 de ani față de mineri și energeticieni!
    Mai ales acum, când se discută despre așa zisa reforma a pensiilor speciale!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger