Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a cerut reducerea importurilor de gaze naturale lichefiate rusești, după ce livrările de combustibil către blocul comunitar au crescut în ultimele șapte luni.
Ipocrizia e la ea acasă în curtea europeană. UE sancționează Rusia, dar continuă să cumpere gaz lichefiat de la ruși – și tot se supără când importurile cresc. Te crucești nu alta.
Nu e de mirare că Putin are buzunare din ce în ce mai adânci.Asta înseamnă că Europa cea Unită nu a învățat nimic din criza energetică de anul trecut. Și mai înseamnă că GNL-ul din SUA – sau Qatar – este vizibil mai scump.
„Este foarte posibil ca în acest an importurile să rămână la fel de ridicate ca anul trecut sau chiar să fie puțin mai mari”, a declarat Simson joi, în cadrul unei conferințe la Varșovia. „Nu putem fi mulțumiți de asta”.
Și a făcut apel la statele membre ale UE și la parlamentul blocului comunitar să includă prevederi „solide” în reglementările propuse, care să permită guvernelor naționale să restricționeze importurile de GNL rusesc fără a introduce noi sancțiuni. Acest lucru ar ajuta UE să „elimine complet” transporturile, a spus ea. Aiurea!
Fluxurile de GNL din Rusia rămân cu mult peste nivelurile din 2021, potrivit datelor de urmărire a navelor. Livrările către Europa au atins un record anul trecut.
Blocul celor 27 de națiuni nu a discutat niciodată în mod oficial despre un embargo la nivelul UE asupra gazului rusesc, inclusiv a GNL, dar Bruxelles-ul a analizat modalitățile prin care statele membre individuale să interzică acest combustibil după invazia Ucrainei.
A tot „analizat” până când Spania și Belgia, care acționează ca porți importante pentru livrările de GNL către UE, au devenit al doilea și, respectiv, al treilea cel mai mare client de GNL rusesc, după China.
Porturile belgiene Zeebrugge și Anvers asigură accesul către 18 piețe, inclusiv Franța și Germania, iar cea mai mare parte a GNL este exportată către țările vecine.
„Țările UE cumpără în prezent cea mai mare parte a aprovizionării Rusiei, susținând una dintre cele mai importante surse de venit ale Kremlinului”, a declarat Jonathan Noronha-Gant, analist pentru combustibili fosili la Global Witness.
Uniunea Europană a importat 22 de milioane de metri cubi de GNL rusesc între ianuarie și iulie 2023, față de 15 milioane în aceeași perioadă din 2021.
Guvernele europene au încercat în 2022 să-și reducă dependența de energia rusească și să construiască surse alternative de aprovizionare.
Dar cumpărarea de GNL rusesc are același impact ca și cumpărarea de petrol rusesc. Ambele finanțează războiul din Ucraina.