AcasăEconomieGata și cu prosumatorii. Se taie ”dezmățul”!

Gata și cu prosumatorii. Se taie ”dezmățul”!

A început scandalul în sectorul fotovoltaicelor

Autoritățile vor să mai taie din apetitul pentru kilowați din panourile fotovoltaice ale românilor, pe motiv că acestea ar fi pentru subzistența energetică, nu pentru afaceri. În realitate, infrastructura rețelelor este la pământ, din lipsa investițiilor pe care ar fi trebuit să le facă societățile de distribuție. Mai mult, după cum susține și președintele ANRE, populația nu trebuie să ia din profitul pe care l-ar obține firmele, care se bat să-și construiască parcuri de fotovoltaice.

Președintele ANRE, Răzvan Niculescu, a anunțat că va pregăti reglementări legale care să limiteze capacitatea instalată din fotovoltaice la maximum 5 kW pentru populație, ca să ajungă la toată lumea, în condițiile precarității rețelelor de distribuție. Cu panouri fotovoltaice de 3 kw, cât a subvenționat Guvernul, sau chiar de 5 kW, dacă mai pune bani din buzunar, un român poate să-și facă o baie, dacă are boiler, să țină un frigider și un televizor și cam atât. Nici vorbă de sisteme de încălzire, cum ar fi pompele de căldură, sau calorifere electrice, ca să nu mai vorbim de SF-uri de genul încărcării autoturismelor electrice.

Răzvan Niculescu consideră, însă, că peste 5 kW instalați, românii ar face profit. ”Am încurajat şi cred în continuare în rolul prosumatorilor ca o măsură de eficienţă energetică. Cred în continuare că, pentru a ne reduce facturile la utilităţi, trebuie să apelăm la panouri fotovoltaice pe acoperişurile caselor, ca şi consumatori casnici. Nu cred însă în supradimensionarea instalaţiilor de producţie astfel încât să monetizez excesiv acest surplus de energie pe care îl produc. Există situaţii unde, deşi prosumatorul are un aviz tehnic de racordare doar pentru 5 kilowaţi, instalează 20 de kilowaţi, pentru că acoperişul o permite, însă în acest fel dezechilibrează reţeaua de distribuţie. Ajungem astfel în situaţia în care al zecelea vecin de pe stradă nu se mai poate racorda şi, dacă se racordează, vom avea probleme cu distribuţia de joasă tensiune. De aceea, cred eu, trebuie impus un prag pentru aceste capacităţi, un procent din necesarul pe care îl consumi”, a declarat șeful ANRE, Răzvan Niculescu.

Obiectivul Guvernului, prosperitatea firmelor

Conducerea ANRE susține că nu vrea să descurajeze prosumatorii, dar consideră că instalarea panourilor fotovoltaice de către consumatorii casnici ar trebui să fie ”o măsură de eficienţă energetică, nu de monetizare a unei situaţii”. ”Obiectivul Guvernului este să avem mai multe capacităţi instalate şi nu un mare număr de megawaţi tranzacţionaţi pe piaţă, în tranzacţii de stilul celor din piaţa imobiliară. Vom vedea dacă e nevoie să modificăm în Parlament cadrul legislativ primar sau e nevoie doar de modificarea de către ANRE a legislaţiei secundare”, a mai precizat Răzvan Niculescu.

De cealaltă parte, reprezentanții prosumatorilor susțin că este nevoie de capacități mai mari pentru a-și asigura consumul, în condițiile în care companiile de furnizare a energiei îi taxează de 3-4 ori mai mult atunci când consumă energie din rețea. ”Dacă eu iau din rețea 100 de kW, noaptea, de regulă, când nu produc, trebuie să infuzez în rețea 300 sau 400 de kW, cam asta este paritatea dintre furnizor și prosumator”, ne-a declarat Dumitru Luță, vicepreședintele executiv al Asociației Prosumatorilor din România AMPEER. Deși se consideră nedreptățiți, prosumatorii ar trebui să știe că prețul energiei pe timpul zilei, când fotovoltaicele funcționează la turație maximă pe tot teritoriul UE, nu numai în România, este foarte mic, acesta triplându-se noaptea, când regenerabilele se decuplează.

Stocarea micșorează profitul firmelor

Pentru beneficiarii banilor de la stat, prin programul ”Casa Verde”, care trebuie să mai plătească în plus pentru panouri solare de 3 kW doar 2.500 de lei,  există un oarecare avantaj, în sensul unei reduceri a facturii, dar asta în cazul în care nu folosesc energia electrică pentru încălzire. Marile companii, care ar putea să investească în energia fotovoltaică pentru consum propriu, nu se prea înghesuie. O dată pentru că racordarea se face foarte greu, din cauza subdimensionării rețelelor, dar și pentru că investiția nu se amortizează. În plus, opoziția agresivă a firmelor din sectorul regenerabilelor față de investițiile statului pentru stocare, în special în centrala de la Tarnița, are ca motivație profitul. Fără o echilibrare a sistemului, profiturile din energia eoliană și fotovoltaică vor continua să fie consistente, prin prețurile de vânzare speculative din piață.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.384 afisari

17 COMENTARII

  1. Nu ri-e rusina, jigodie corporatista? Lipsa unui imbuibat de bani publici e nesemnificativa, pentru ca respectivul e sponsorizat de marile hoto-companii, nu sustine interesele romanilor!

  2. o gospodarie care isi asigura incalzirea cu lemne+carbune doreste sa reduca cu 60% consumul caloric din aceste surse.
    cu sistem fotovoltaic de 4 kwh poate sa faca acest lucru.
    adica din 6 luni de frig, 3 luni si jumatate ar putea avea caldura din aparatele de aer conditionat cu inverter si un cop de 3. care aparate de aer conditionat ar da suficienta caldura si ar consuma doar energie electrica, deci energie curata cand nu este foarte frig.
    de ce nu se poate fizic intampla acest lucru?
    fix din cauza faptului ca in facturare este un mare, mare haos.
    haos intretinut cu grija de multinationale si suspect este ca de vrro 5 ani!, anre se face ca nu știe!
    productia prosumatorilor este socotita odata la doi ani, dar facturile sunt emise lunar si intenționat pline de imbarligaturi, ba cu plus, uneori cu minus, dar MEREU ESTIMATE, si tot timpul in favoarea!!! celui care emite factura.
    niciodata factura nu este conforma cu realitatea lunara din contor, desi au montat contoare cu citire de la distanta si prin cartele ca la telefoane.
    apoi vin alte facturi de regularizare cu alte imbarligaturi ale imbarligaturilor!
    asta in conditiile in care prosumatorii au contoare de curent cu dublu sens cu citire de la distanta, deci automatizat! iar la prosumatori exista aplicatii foarte precise ale invertoarelor care arata exact pe zile, pe luna si pe an si dintotdeauna, ABSOLUT TOT ISTORICUL CORECT cu ceea ce s-a produs, cu ce s-a consumat, cu cat s-a dat in retea si cu ce s-a luat din retea.
    deci nu merge cu prosteala, ca sa zica cei care factureaza ca au ei dreptate. si descoperim ca niciodata facturile emise nu bat cu datele din aplicațiile invertoarelor.
    de ce?! simplu, pentru ca mereu porcii si lacomii estimează doar in favoarea lor!
    ba se mai ajunge si la amenințări ca taie curentul daca nu le platesti facturile lor de c cat, cand de fapt tu ar trebui sa primesti facturi cu minus pentru ca ai produs mai mult decat ai consumat.
    daca socoteala ar fi facuta la un an si nu dupa doi ani, prosumatorul si-ar putea face usor niste calcule de consum, astfel incat surplusul produs vara si dat in retea sa-l poată valorifica pe o perioada de 60% din necesar atunci cand e frig.
    deci redusa poluarea prin acel consum de curent electric de catre aerele conditionate cu inverter si un cop de 3.
    iar restul de 40% din necesarul de consum ar fi asigurat din lemn/peleti, renunțând total la carbune si consumand mult mai putine lemne.
    dar nu se vrea, haosul este intentionat mentinut, pentru ca atunci cand e haos se fura foarte bine, iar anre intretine si pazeste toata aceasta mafie din domeniul energiei si asta de cel putin 5 ani!!!
    la fel avem excrocheriile rezultate prin refuzul constant de a investi in dezvoltarea infrastructurii.
    si de asemenea, refuzul înlocuirii echipamentelor vechi cu noi tehnologii.
    anre pazeste contextul pentru ca multinationalele sa poata fura legal si fara sa fie deranjate!
    si astfel se ajunge ca aerul sa fie irespirabil cand e frig in multe orase pentru ca omul nu va renunta la incalzire. iar cat timp vom avea carbune il vom folosi, chiar daca il vom achizitiona la negru. la fel si cu lemnul, se vinde la negru si fara acte si asta este!
    anre ne forteaza si ne determina sa procedam asa!

    • Șăfule, nu ți-a bubuit neuronul de la atîta știință și tehnologie. Că de la gramatică sigur nu ți-a bubuit.
      Prosumatorule care ești tu hecologist.

    • cei care au devenit prosumatori sunt in general oameni muncitori si care nu s-au plafonat, oameni care nici nu-i invidiaza pe egoisti si puturosi.
      prosumatorii sunt in general harnici si dornici de a cauta solutii mai eficiente pentru consumul lor din traiul zilnic.
      si in general, n-am vazut sisteme fotovoltaice puse pe wc-uri ci pe acoperisul caselor, semn ca acei oameni sunt in majoritate nu doar isteti ci si gospodari, si responsabili. ceea ce nu pare ca este si barbu gica contra, mereu comentator de orice.
      vezi poate ai treaba si ne scutesti de parerile-ti obscure.

      • Analfabetus, nu mai bine ai comenta tu în revista de partid a plusericilor? Să le explici lor cum e cu prosumatoreala, cum recondiționezi fotomizeriile acelea, ce randament au ele. Dar nu doar ele ci și acumulatorii necesari. Când obosești, poți să-ți bagi și niște doze cu wax în venă ca să te revigorezi și să continui cu hecologeala. Dar nu singurel ci împreună cu toți acești prosumatori. Să vă faceți niște cluburi de oameni harnici și responsabili și isteți. Cum vă veți oferi voi să suportați din propriul buzunar cheltuielile necesare după scoaterea din uz a fotogunoaielor acestea.

  3. In loc sa isi modernizeze retelele de distributie arunca vina pe clienti! Comunisti nenorociti!

    • Multi comentatori ,putini specialisti in domeniu inclusiv ANRE, de cand se incarca retelele cu energia produsa de prosumatori daca aceasta nu ajunge in retea? Sau de cand se deconteaza energie electrica pe anumite aplicatii ale unor invertoare? Acest lucru se face doar cu contoare omologate si verificate metrologic ,restul este ipocrizie, aceste unitati de productie nu pot fi eficiente fiind dependente de factori naturali, adica ele produc doar la lumina soarelui si atunci produc la capacitate maxima intr-o periada scura al zilei si transefa multa putere deodata in retele de care posibil sa nu fie nevoie la acea ora ale zilei ,pentru ca un sistem energetic functioneaza doar cu cererea de putere necesara la un moment al zilei si nu al productiei la acel moment, deci multa putere pe perioada scurta pe care n-o consuma nimeni si aici apar dezechibre in retele nu ca retelele sunt subdimensionate

      • contoarele inteligente cu dublu sens montate de eon, de exemplu, si desigur omologate, arata fix aceleasi valori de productie sau consum care se regasesc si in aplicatiile invertoarelor, la fel de omologate.
        si care invertoare sunt foarte precise iar aplicatiile lor, de asemenea exacte.
        aici lucrurile sunt foarte clare.
        problema este ca cei care emit facturile te pun sa platesti dupa consumul de anul trecut sau dupa un consum aleatoriu, totdeauna mai mare decat arata si contorul lor. care contor arata fix aceleasi date cu cele din aplicatia invertorului.
        iar pana se face regularizare, emitentul facturilor „se imprumuta” de fapt cu de la sine putere de banii prosumatorilor/consumatorilor fara a plati nici o dobanda!
        cativa zeci de lei in plus din fiecare factura x cateva zeci de mii de abonati = foarte multi bani in cateva luni.
        si dupa aceea vin cu cate o regularizare unde tu abonat ai de primit, dar nu primesti nimic ci ti se socoteste minusul la factura urmatoare.
        asta in conditiile in care contoarele lor pot fi citite precis de la distanta in fiecare luna! de ce nu si le citesc si apoi sa emita factura exact pe cat este consumul???
        si daca trimiti si daca nu trimiti tu abonat consumul lunar, ei tot „din burta” baga consumul si se merge mereu la estimarea in favoarea lor.
        este o japca tolerata de anre.
        din martie-august se poate merge foarte, foarte bine pe consumul din fotovoltaice, iar cand productia lor scade, inclusiv noaptea, se compenseaza foarte usor cu nuclear, hidro si eoliene.
        dar pentru asta trebuie sa ai retelele asa cum trebuie. o retea nu inseamna doar cabluri si stalpi ci inseamna in principal multe tipuri de echipamente adecvate, inclusiv transformatoare potrivite, nu ciurucuri.
        infrastructura de la noi este din secolul trecut si s-au trezit acum cu fotovoltaicele ca au o mare problema.
        fotovoltaicele sunt foarte bune, iar problemele cu infrastructura au fost semnalate cu cativa ani in urma, insa au fost ascunse sub pres pentru ca cei care emit facturi au interes doar sa „mulga banul”, nu sa investeasca.
        si cand infrastructura asta o sa crape isi vor vinde actiunile si ii veti gasi acolo unde acum isi exporta profiturile uriase.

        • nu ai inteles ,contoarele sunt aparate verificate metrologic cu care se deconteza energia electica intre consumator si furnizor respectiv distribuitor care detine si intretine aceste aparate.

          • merji ma si canta la alta masa. te simți cu musca pe caciula cand se vorbeste de mafia din energie?

  4. de ce guvernul României nu plateste sumele restante in programul casa verde fotovoltaice?
    ce psd-ul mamii lor așteaptă?

    • De ce să plătească? Pentru prostia și lăcomia celor milogi și săraci cu duhul?

  5. Cei ce și-au pus panouri pe casă sînt discriminați față de marii regenerabili. Panourile de pe casă nu strică natura, nu scot din circuitul agricol terenuri, ocupă doar ceea ce e ocupat de acoperiș.
    Aceștia fie au fost prostiți (vai, natura!) fie au vrut să facă cașul mare (subvenție, prețuri preferențiale și mai știu eu ce-a fost în mintea lor). Cei din urmă nu merită mila nimănui, dimpotrivă.
    Cum nimic nu-i întîmplător cînd e vorba de politică, a se vedea începutul „pros” de la pros-umatori și pros-tiți.
    Dac-ar fi după mine, așa cred că-i cinstit, aș scoate orice subvenție de la mari și mici regenerabili. Aș da întîietate celor mici cu oglinzi pe casă să bage cînd e nevoie curent în rețea la un preț mediu de producție al curentului făcut în toată țara de hido și termo nu înainte de a-și plăti prin curent subvenția primită.
    Cele nucleare sînt termo.

  6. pro sumatorii sa treaca off grid ,sa depoziteze curentul electric în baterii si nu mai au treaba cu furnizorii,dar bateriile costa mult….asa ca mai bine depoziteaza în sistemul energetic….aici a gresit statul…..fotovoltaice off grid pentru consum propriu si poto sa pui cati kw vrei…..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger