AcasăEconomieGata cu angajările pe pile. Examene dure pentru angajarea în sistemul bugetar....

Gata cu angajările pe pile. Examene dure pentru angajarea în sistemul bugetar. Limba străină, obligatorie

Gata cu nepotismele în sistemul bugetar. Examene dure pentru ocuparea posturilor

Forțat de reforma din PNRR, Guvernul a inițiat un proiect de modificare a Codului Administrativ, care impune organizarea de concursuri naționale pentru ocuparea posturilor vacante și temporar vacante din sistemul bugetar. Astfel, viitorii funcționari publici vor parcurge mai multe etape, cu examene și concursuri supravegheate audio-video. De data aceasta, accentul se va pune pe competențe, și nu doar pe teorie.

Accesul în rândul funcționarilor publici din administrația centrală și locală va fi permis tuturor persoanelor, inclusiv celor care vin din sectorul privat, prin eliminarea condiției de vechime în domeniul respectiv. Noile modificări ale Codului Administrativ, aduse printr-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Dezvoltării, prevăd egalitatea accesului la funcţiile publice pentru fiecare cetăţean, principiu conform căruia are dreptul să se înscrie la concurs orice persoană care îndeplineşte condiţiile legale de ocupare a unei funcţii publice, indiferent de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, opinii politice sau de orice altă natură.  Mai mult, competenţele specifice necesare ocupării unei funcţii publice devin competențe obligatorii, pe baza condițiilor pentru ocuparea funcției publice, prin raportare la cunoștințe, atitudini, aptitudini și abilități, respectiv la scopul principal al postului, complexitatea atribuțiilor specifice pe care funcționarul public le are de îndeplinit, precum și la structura funcțională în care se regăsește respectiva funcție publică, fiind necesare pentru exercitarea atribuțiilor postului prevăzute în fișa postului. Totodată, cunoașterea unei limbi străine va fi o condiție pentru participarea la concursurile de ocupare a posturilor de funcționari publici cu funcții de conducere. Reglementările, prevăzute în reformele asumate prin PNRR, urmăresc să stopeze nepotismul și sistemul de angajări pe pile din sistemul bugetar.

Trecuți prin furcile caudine

Deși au termene diferite în care vor intra în vigoare, noile prevederi legislative introduc mai multe etape în ce privește desfășurarea concursurilor pentru posturile de funcționari publici. Mai întâi, persoanele interesate de participarea la etapa de recrutare se vor înregistra în platforma informatică de concurs. Ulterior validării, persoana interesată poate să îşi creeze profilul individual de concurs prin încărcarea documentelor necesare pentru înscrierea la etapa de recrutare. După depunerea dosarului de concurs, care include copii după diplome de studii și după carnetul de muncă sau adeverințe de la angajatori, are loc verificarea eligibilității candidaților. Pentru cei declarați admiși, urmează testarea preliminară, care constă în rezolvarea unor teste-grilă, prin care sunt verificate cunoştinţele generale în domeniul respectării demnităţii umane, protecţiei drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, prevenirii şi combaterii incitării la ură şi discriminare, egalitate de şanse şi de tratament și discriminare, în domeniul administraţiei publice, tehnologiei informaţiei, aptitudinile cognitive ale candidaţilor, precum și cunoștințele generale și competențele generale lingvistice de comunicare, într-o limbă străină de circulație utilizată în cadrul instituțiilor europene, respectiv limba engleză, limba franceză, limba spaniolă sau limba germană, pentru funcţiile publice de conducere de director general, director general adjunct, director și director adjunct din administrația publică centrală.

Testare avansată

Pentru candidații care au promovat testarea preliminară, urmează testarea avansată, care constă în verificarea competenţelor generale conform normelor privind cadrele de competenţe generale şi specifice. ”Testarea avansată se va realiza prin observarea directă a indicatorilor comportamentali ai candidatului, care definesc competenţele generale la nivelul de complexitate solicitat. Observarea directă a indicatorilor comportamentali se realizează prin aplicarea de metode specifice, precum și fără a se limita la: studiu de caz, prezentare, joc de rol, interviu comportamental, exerciţiu de grup, care sunt selectate de centrul de evaluare şi aduse la cunoştinţa candidaţilor anterior susţinerii testării avansate. Toate probele de concurs din etapa de recrutare, cu excepţia probei de verificare a eligibilităţii candidaţilor, se vor înregistra audio-video”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
44.770 afisari

39 COMENTARII

    • Fumează la greu ierburi. Funcționarii de la stat nu sunt în stare să tasteze mai mult de 25 de caractere pe minut și alea cu transpirații (în țările civilizate baremul este de cel puțin 220 de caractere pe minut) dar cunosc o limbă străină probabil ca să se înțeleagă fie cu emigranții pakistanezi fie cu refugiații ukrainieni. Româna trebuie uitată.

      • cunosc funcționari la stat cu studii la universități reputate, care au ales să revină acasă și fac performanță, nu latră a prostea ca frustratul de tine pe aici…
        Cu păduchii, oricum o dai nu e bine…

      • Sunt funcționar public, am doua facultăți făcute la zi, și tastez cu toate degetele, așa că peste tot sunt oameni și oameni…

      • 41 cuvinte pe minut este suficient pentru a te angaja la stat. Desigur, se poate imbunatati viteza tastarii..pentru eficienta. Dar ce spui tu – 220 caractere pe minut e gresit. Exista un record mondial de 219 cuvinte/ minut. Ai citit tu ceva..dar ai retinut gresit.

    • poate in filme…..americane de prost gust….toate examenele sunt aranjate….

      • ce este tovarischi postak?
        Aveți vreo frustrare că ați încercat de 15 ori și tot nu ați luat și acum crește etalonul?
        Nașpa. Vezi că nu prea mai avem nevoie de fraieri nici la spălătoriile auto… ☠️

  1. E foarte dificila veficarea diplomelor .
    Daca e falsa sau nu, daca Facultatea din Cucuietii din deal este acreditata sau nu….
    Inregistrarea audio video e o idee buna, doar daca ” nepotelul” nu cunoaste subiectele de la „unchiulet”.

  2. Dar de examene ,,mînărite”, aranjate n-ati auzit dna.Marcu pînă acum?? De ce credeti că brusc s-ar ocupa posturile bugetare pe ba meritocrstiei cind trendul e ca cei mai proști sa conduca lumea,țările, guvernele? Ia n uitati-va la primata kamala. Vi se pare a fi de vreo inteligență sclipitoare? Sau de o prostie fenomenalâ?

  3. Hai sa fim seriosi! Tot “cine trebuie” o sa ajunga sa ocupe posturile “de stat” la stat!

    • Corect! Posturile sunt date toate numai și numai cu dedicație! Nimeni nu întra între ei, se duc niște beneficii necuvenite

  4. Mon cher,

    vorbe multe, fapte puține.
    La final fi-va o alocuțiune comună și pe urmă ,,pupat Piața Independenței” …….

    Vacs albina.
    Parol.

  5. Limba străină, obligatorie

    -pentru „sursa externa”!
    (de data asta Take a inghtzit gulguta;
    ji’dovii de ‘kraina asteapta)

    • și postak rusnak frustrat, și antisemit.
      Aliiooooo!
      Consiliul Național al Discriminării!
      De ce nu amendați postacii care fac afirmații antisemite?
      Lăsați-l.. Ăsta n-are nici mărunt prin buzunare…

    • Da, ăia care au destul creier să fi acumulat experiență și la stat, și la privat și nu au frustrări.

  6. ”Testarea avansată se va realiza prin observarea directă a indicatorilor comportamentali ai candidatului, care definesc competenţele generale la nivelul de complexitate solicitat. Observarea directă a indicatorilor comportamentali se realizează prin aplicarea de metode specifice, precum și fără a se limita la: studiu de caz, prezentare, joc de rol, interviu comportamental, exerciţiu de grup, care sunt selectate de centrul de evaluare şi aduse la cunoştinţa candidaţilor anterior susţinerii testării avansate. Toate probele de concurs din etapa de recrutare, cu excepţia probei de verificare a eligibilităţii candidaţilor, se vor înregistra audio-video”,
    Faimoasa limba de lemn din care nimeni nu intelege nimic, special bagata ca manariile sa ramana ca pana acum.
    este exact ca in opera lui Caragiale: „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”

  7. Posturile de la stat sunt ocupate deja până la refuz de cei care le-au cumpărat pe mii de euro sau de către rudele apropriate, etc. De ce nu se face nici o anchetă în sensul ăsta? Crede cineva că supraveghind video un concurs, vor observa ceva?? Persoana care trebuie știe subiectele înainte de a intra!! Va scrie impecabil și va cuvânta perfect! Și se va detașa radical de ăialalți care in prostia lor au mai crezut că ar putea ocupa și ei un post fără să dea bani.

  8. daca iese… e ok.
    Dar nu iese, nu trece.
    Cum ar mai manca paine toate amantele , nepoatele , cei cu scoala facuta la … lipsa?

    • matale unde ai făcut școala, madam? La Universitatea cu turnulețe din streahaia sau la Horghartz? 😇
      Uite cine aruncă piatra…

  9. Sunte ti ca vulpile, cand nu ajung la struguri sunt acri rau! Stati la patron sa i umpleti buzunarele si va plangeti de salarii ca da faliment firma daca va mareste leafa!!!

  10. 😀😀😀Este o mare glumă!
    La stat se angajează, doar cu RELATII DE RUDENIE.

  11. 😀😀😀
    Este banc?
    Dacă nu ești rudă sau ….nu ai ce cauta la stat.
    Când s-a întâmplat ca un „oarecare” să lucreze la stat????

  12. Trebuie intervenit la agenția națională a funcționarilor publici…acolo se fac jocurile!
    ..intră doar cine trebuie, restul sunt respinsi de la înscriere pentru că nu ar corespunde, fie dau cu tine de pământ de pleci de acolo schelalaind si cu coada intre picioare ca altă dată să nu îți mai permiți o asemenea nerusinare….

  13. Dar cand vor fi dati afara cei necorespunzatori ? Peste cati zeci de ani ? Ca de la cap se impute totul..

  14. Cea mai tare gluma a Guvernului:
    Dar cand vor fi dati afara cei necorespunzatori ? Peste cati zeci de ani ? La pensionare ? Ca exista viata dulce si dupa „pensionarea” anticipata. ? Ca de la cap se impute totul..
    Ma rog, dar de unde altii mai competenti ? Astia suntem, astia defilam…restul emigram…

  15. Lucrez la stat si am intrat pe baza de concurs. Am 15 ani de experienta in multinationale, vorbesc doua limbi straine, cunosc si utilizez toate sistemele de operare, implicit o multitudine de aplicatii de tip suport in managementul activitatilor si managementul financiar. Nu toti angajatii de la stat se incadreaza in profilul functionarului public pe care il discutati aici. In toate domeniile, in toate serviciile, in toate institutiile de stat sau private exista exceptii (coruptie, nepotisme, interese, afilieri), dar aceste exceptii nu oglindesc intregul sistem de stat din Romania. Daca in mediul rural au loc multe crime (pe care, din nefericire, le vedem la stirile de la ora 17.00) vom spune ca Romania este o tara plina de criminali? Putina deschidere, studiu, cercetare si empatie, inainte sa aratam cu degetul, ar fi de mare folos acestei societati.

    • Toate condiții și regulile impuse de ei ar trebui aplicate mai întâi pe cei care le propun, așa, ca să vedem dacă funcționează, și apoi mai vedem și no ce facemi. După mine, inclusiv președintele țării ar trebui să susțină concurs, ca și noi să înțelegem ce capacități și abilități au cei care propun tot felul de legi. Oare ce ar fi ca înainte de alegeri să aibă loc mai întâi niște concursuri drastice? Mă întreb și eu: Chiar, lor cine le face evaluarea?

    • Aveti dreptate. Am fost „bugetară” aproape 30 de ani, am activat in doua sisteme diferite. Am intrat pe baza de medie enorma, la scurt timp dupa 1990, iar apoi, schimband sistemul, am obtinut locurile de muncă exclusiv pe bază de examene, care au fost precedate de studiu intens, mii de pagini invatate. Plus lucrari de specialitate intocmite (NU plagiate), in domeniul de activitate. La fel toti colegii mei. Am muncit nenormat, uneori 12- 15 ore pe zi, sambete, duminici, fara plata orelor suplimentare, nu exista asa ceva in sistemul bugetar. Dar, se cere: calitate, respectarea termenelor si a tuturor rigorilor. Am TOT RESPECTUL fata de angajatii din sistemul privat, dar, cei care arunca invective la adresa TUTUROR bugetarilor, cu siguranta nu au trecut printr- un examen de admitere, de promovare si nu au idee ce inseamna munca in sectorul bugetar. Ar trebui sa avem respect unii fata de altii.

  16. Instituțiile de stat funcționează cu mintea și efortul considerabil ale angajaților capabili. În general, aceștia nu au pile. Cei care intră pe locuri aranjate sunt foarte slabi profesional pentru că se angajează unde găsesc liber, fără nicio legătură cu aptitudinile și pregătirea lor. Adesea au comportament necivilizat. Ei sunt majoritari. Îi recunoști după relaxarea permanentă și după faptul că își pasează responsabilitatile. Hârtogâraia care le atestă tuturor angajaților meritele, este contrafăcută.

  17. Da da parca așa nu se va face pe pile vor mai lua in plus și alti mita Se da un tel cine știe de așa ziși primari sau etc și se spune vezi sa treacă examenul cutărică Praf in ochi vin alegerile chiar credeți lumea proasta

  18. O sa fie un singur candidat la final, care trebuie.Daca nu este detașat în interes de serviciu cumva. Corupția este generalizata .Suntem condamnați la dispariție ca și păduchi care sug tot sângele găini și o omoară, murind și ei apoi.

  19. Am susținut examenul de funcționari publici și l-am luat dar s-a dat examen la APM Ialomita(acolo am candidat prin platforma)și surpriză nu au corectat bine lucrarea,am făcut contestație,dar nu s-a ținut cont de contestația mea și m-a trecut în platformă ca nu am luat.Le-am trimis lucrarea mea prin mail la funcționari publici la ANPM București și au îndreptat mail meu spre APM Ialomita și n-am nimic!Așa că nu mai spuneți că se angajează corect că nu este așa!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger