AcasăEconomieFotovoltaicele și eolienele bagă țara în faliment. Investiții colosale în sistemul de...

Fotovoltaicele și eolienele bagă țara în faliment. Investiții colosale în sistemul de transport al energiei

Costuri uriașe din cauza regenerabilelor. Transelectrica trece la măsuri riscante

Reconfigurarea sistemului de transport al energiei electrice, pentru adaptarea la regenerabilele cu funcţionare intermitentă, necesită un efort financiar uriaș din partea companiei Transelectrica, unde statul român este încă acționar majoritar. Cum banii din tariful de transport sunt insuficienți, la fel și creditele și fondurile europene, se ia în calcul emisiunea de obligațiuni corporative, adică împrumuturi cu dobândă de la persoane fizice române sau străine, acestea fiind considerate, de regulă, foarte riscante.

Transelectrica are nevoie de peste 7 miliarde de lei în următorii ani, pentru a-și adapta infrastructura la energia fotovoltaică și cea eoliană, care pune deja mari probleme în funcționarea Sistemului Energetic Național. Încadrarea în sistem a unui volum important de centrale cu funcţionare intermitentă necesită dotarea reţelelor electrice de transport şi distribuţie a energiei electrice cu elemente specifice asociate conceptului de reţea inteligentă (smartgrid).

Printre acestea se numără infrastructura performantă de telecomunicaţii, sisteme inteligente de măsurare a energiei electrice, precum și dispozitive şi echipamente electrice inteligente, cu aplicaţii informatice dedicate, care să permită transformarea reţelelor dintr-o zonă pasivă a sistemului electroenergetic în zone active capabile să sesizeze modificarea unor parametri de stare importanţi şi să-şi modifice configuraţia şi parametrii proprii pentru a răspunde optim noilor condiţii.

”După implementarea legislaţiei care a stabilit sistemul de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, CNTEE Transelectrica SA şi operatorii de distribuţie au primit un număr foarte mare de solicitări de conectare la reţea de astfel de centrale, în special eoliene, concentrate într-o zonă geografică restrânsă. Această situaţie a determinat includerea în plan a unui volum semnificativ de investiţii pentru întărirea capacității de evacuare a producţiei din aceste centrale. Apariţia simultană a unui volum mare de producţie din surse regenerabile de energie care solicită racordarea la reţea în perioada următoare conduce la necesitatea unui efort substanțial de dezvoltare a reţelei de transport”, se arată în Planul de dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport (RET) pentru perioada 2022-2031, elaborat de Transelectrica.

Crește tariful de transport

Din totalul veniturilor Transelectrica, doar cele obţinute din tariful reglementat pentru serviciul de transport și alocarea capacității de interconexiune transfrontalieră generează surse de finanţare a investiţiilor, însă acestea sunt insuficiente. Investițiile sunt recunoscute în tariful reglementat la momentul în care sunt finalizate și devin operaționale, respectiv la punerea în funcțiune a obiectivului de investiții. Prin tariful reglementat Transelectrica recuperează capitalul pe care l-a investit în proiectele realizate. Tariful asigură totodată și recuperarea costului de finanțare aferent fondurilor utilizate pentru realizarea investițiilor, prin includerea în tarif a unei rate de rentabilitate reglementată de ANRE.

Potrivit Planului de dezvoltare, impactul în tarif al investițiilor planificate, este estimat la 0,5 lei/MWh în primul an, cu o creștere până la cca. 7,5 lei/MWh în ultimul an al perioadei (2031), prin efectul cumulării în tarif a investițiilor finalizate în acest interval de timp (costul investițiilor este inclus în tarif în mod eșalonat pe durate mari de timp, începând cu anul în care are loc punerea în funcțiune). Impactul se traduce într-o creștere de cca. 27% raportat la nivelul actual al tarifului, însă la evaluarea impactului în tarif nu este luat în considerare efectul pe care variaţia în timp a altor costuri de operare și mentenanță (costuri de personal, întreținere și reparații etc.) și consumul propriu tehnologic în rețeaua de transport, o poate avea asupra tarifului.

Soluții in-extremis

Pentru a acoperi suma de peste 7 miliarde de lei, necesară pentru investițiile în infrastructură, Transelectrica ia în calcul, pe lângă împrumuturile bancare și fondurile europene, să atragă bani prin emisiunea de obligațiuni corporative, considerate extrem de riscante. ”O altă sursă de finanțare o reprezintă  emisiunile de obligațiuni corporative pe piețe locale sau internaționale (emisiuni în moneda locală sau, după caz, euro), care au o durată determinată și un cost fix de finanțare pe toată perioada. Emisiunea de obligațiuni, poate reprezenta și reprezintă o alternativă solidă la finanțarea programului de investiții care poate compensa o serie de neajunsuri ale finanțărilor clasice”, se precizează în Planul de Dezvoltare al Transelectrica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
28.465 afisari

27 COMENTARII

  1. tâmpiții si coruptii sunt cei care baga tara in faliment. tâmpiți si corupti la care se adauga leprele securiste din politica si servicii.
    eolienele si fotovoltaicele sunt viitorul impreuna cu noi capacitati de stocare.
    aproape de faliment ne-au adus cheltuielile pe 120 de milioane de doze de bor$h la seringa, pe zeci de milioane de masti inutile si neconforme, dar mai ales pe armament invechit achitat cu miliarde de dolari in avans.
    producerea curentului electric a adus dezvoltare si in secolul trecut dar si in cel prezent.
    cine trebuia sa verifice stadiul investitiilor in echipamentele necesare dupa intamplarea privatizarilor din domeniu?
    de ce china care este cel mai mare producator de echipamente pentru fotovoltaice, dar si cel mai mare consumator de curent curat nu este spre faliment din acest motiv al existentei masive al acestui mod curat de producere al energiei electrice?
    la fel japonia si canada.
    nici in olanda, suedia sau norvegia n-am vazut sa se planga de eoliene.
    probabil ca acolo n-au anre.
    sau anre-ul lor nu este capusat de golani corupti, lacomi si tradatori.
    doar la noi a prins vrajeala la unii cum ca nu pot fi reciclate dupa utilizare fotovoltaicele sau eolienele. sau ca e dificil.
    nu exista nimic in 2023 care sa nu poata fi reciclat si chiar in profit. dar pentru asta trebuie sa nu fii coada de topor si sa n-ai ochelari de cal.
    inovația este cheia. nu coruptia, nu lichelismul.

    • Ce inovatie? S-au scos din functiune termocentralele pe carbune care produceau sute de MWh si nu s-a pus nimic in locul lor, iar cu fotovoltaicele sau eolienele nu faci nimic, ca iti ofera productie intermitenta.

      • vorbesti ca sa te afli in treaba.
        ce s-a scos din functiune, modul brutal in care s-a procedat, faptul ca nu s-a pus in conservare, etc, etc. asta tine strict de sabotaj economic si s-a facut spre distrugere si nu spre dezvoltare.
        nimeni intreg la cap nu-si distruge rezervele sau ceea ce poate intra in rezerve.
        niciodata inovatia care reprezinta prezentul, dar mai mult viitorul, nu exclude trecutul, mai ales atunci cand rezervele pot fi de mare folos la nevoie.
        mananci prajitura maro. habar n-ai ce plus valoare aduce inovatia, dar o dai cu sictiru.
        analfabet functional get beget educat prin parerile parerologilor din tembeliziuni.
        hidro+fotovoltaice si eolian+nuclear trebuie sa fie baza, iar carbunele, gazul, pacura rezerve utile si mentinute in caz de nevoie.
        se poate usor realiza acest lucru, tara noastra are o pozitie suficient de buna, dar ii lipsesc investitiile.
        prea multa furaciune, prea multa corupție, tradare si spalare de bani in stil barbar.

        • Anonime, ce gânduri anonime te macină! Băi meserie, in colonie nu se face nimic fara aprobarea și la ordinul stăpânilor, hai fuguța la perete pe coji de nuci !

      • Plus ca ocupa atatea terenuri potential agricole , pierzandu se tone de recolta de ceriale …

    • Vrăjeală ,nu mai au iei de unde jupui romanul de bani ,eolienele și fotovoltaicele plus stocarea trebuie sa se facă local gen micile orașe și comune ei doar sa schimbe cablurile și transformatoarele pentru a pune și stocare ,plus adaptare la statii de încărcare a mașinilor ,și marea rețea națională sa fie folosita exclusiv în industria grea și a vinde la vecini ,e simplu dar jmecherii din energie cum sa se îmbogățească decât pe pielea românilor

  2. Bai băieți, mai usor cu astfel de prietenii. Păi bai după voi ar trebui sa nu avem nici cele dentata s-au autostrăzi. Nu va este ma rusine, neomarxisti de doi bani

  3. Transelectrica știa de mult care este viitorul însă nu au făcut investiții la timp, pentru că cei din conducere au fost numiți politic,nu dacă ar fi fost numiți specialiști dar strict pe criterii profesionale lucrurile ar fi mers bine. Dar de 34 de ani indiferent de culoarea politică toți politicienii sau făcut că muncesc,sau au muncit dar pentru ei, mă tem că nici cei care nu au fost încă la putere vezi argint,aur cum se numesc ăia nu vor face la fel oricum atâta timp cât avem parlamentare sau parlamentari care primesc bani de la alte servicii de informații ale altor state vom involua in continuare.

  4. Cum de nu au astia de la Transelectrica bani, ca mie imi apar pe factura rubrici fara numar cu „tarif introducere energie in retea”, „tarif scoatere energie din retea”, „tarif transport energie”( de parca ar transporta curentul cu autobuzul), iar introducere, iar scoatere, si tot asa. Fiecare kilowattzel este stors bine de bani, bani pe care consumatorul ii plateste ca nu are ce face( ba ar fi sa-si puna solar), bani care vad ca nu le ajung astora de la Transelectrica, firma care lucreaza cu stalpii si liniile lui Ceausescu, alea gratis.

  5. La grija arătată față de rețelele de distribuție și practic față de sistemul energetic de către păstori, acesta este rezultatul. Pentru infrastructură practic NU S-A FACUT NIMIC VIABIL! S-a muls acest sistem și acum vedem ca vaca e pe moarte! Acum tot clienții vor plăti nemerniciile celor din sistem în continuare. Ne spune ca este nevoie de investiții ca să ceară bani în continuare! Da, sunt băieți deștepți!

  6. verificati urmatoarea informatie. consumul agregat de tara in 88 si 89 era de peste 70Twh in Romania, si functiona peste aproximativ aceiasi infrastructura de transport, oficialii spun ca nu s a investit si trebuie investit, adica pe limba lor admit aceiasi infrastructura ca fiind utilizata.In prezent se consuma aprox 54-57 Twh..pe aceiasi infrastructura…si nu mai au loc…asa e au dus geografic multa capacitate intermitenta in acelasi loc, Dobrogea..acolo este Nuclear electrica cu un aport relativ constant de 1.3Gwh si intermitent parcurile de eoliene. fotovoltaice. pe langa alte capacitati de productie gen Termocentrale in localitatile urbane . Deci in zona asta se produce excesiv si trebuie transportat mai spre vest, unde capacitati au fost scoase, Mintia cu 6 grupuri insumand aprox 1.2Gwh, si alte capacitati pe carbune pana pe la 4Gwh..atata capaciate au scos din retea. Interesele sa dezvolte reteaua este tot ca sa poate agentiile straine care produc curent sa le poata vinde..ca fara injectare nu se poate …de aceea si prosumatorii sunt priviti stramb..iau „clientii” si din banii celorlalti producatori care vor sa recupereze investitia..nu sa fie curent mult si ieftin. Poate sa termine CHEAP Tarnita ar fi bun pt toti sa acem stocare pentru excesul de foto si vant, sau inchiderea inelului de 400kv in partea de nord a tarii, pana si ce spunea „domnul” Burduja cu un tronson de HVDC. adica linie de transport in DC cu tensiuni spre milionul de volti care sa traverseze romania ar fi o solutie pentru SEN si rezilienta lui.Dar nu cred ca 7 miliarde de roni sunt solutia care rezolva. asta este un effort de moment sa stranga bani sa dea drumu la capacitatea din sud estul tarii produsa de diversi cu capabilitati de lobby…ca altfel Transelectrica tre sa dea din butoane..mai injectezi tu, acuma tu. acuma noi ca sa suga toti..nu care cumva sa luam prea mult ieftin…desi capacitatile nationale instalate sunt in jurul a 16-17 Gwh , de la 22-24 Gwh in 89, acesta vara la varfuri de consum de 7-8 Gwh , 1-1.5 era curent de import, si doar 4-5.5 productie interna…adica sistemul in ansamblul lui functioneaza la 30% din capacitate ca asa..se butoneaza lucrurile , iar noi platim 1.36 pe kwh…hai sa citim sa ne documentam…ca se pare ca fetele zambitoare..nu sunt chiar prietenoase
    Succes, sper ca informatiile va lamuresc intr un fel. Puteti sa verificati datele , pe site la transelectrica aveti situatia atat in timp real cat si date istorice despre cat s a produs, cat s a consumat..cine a bagat in retea si cat si cu ce tehnologie. La anre veti gasi un excel cubtoate datele despre SEN , capacitati instalale , cu tot cu evolutie, si multe alte informatii juicy. Sunt acolo doar cititi si ingroziti va

    • eolienele si in special fotovoltaicele produc ziua si cand bate vantul .
      Noaptea , cand este consum mare ( ora 20-23), merge numai hidro , termo si nuclear. Insuficient.
      De aceea trebuie Tarnita , ptyr echilibrare. ‘
      Dar , trebuie minte multa si musai investitii.

  7. daaa… kilotone de cereale.
    daca unii prostani au gasit de cuviinta sa faca parcuri fotovoltaice pe terenuri bune de agricultura sau zootehnie… atunci clar au avut un interes material personal sau si-au insusit foloase necuvenite, adica spagi. vezi primari de comune sau diversi functionari corupti.
    asta nu inseamna ca sunt de vina fotovoltaicele, tehnic vorbind.
    sunt destule denivelari si dealuri cu inclinatie mare care stau pline de bulihauri si buruieni cat casa.
    locuri care puteau fi folosite pt. parcuri fotovoltaice.
    dar acolo n-a fost interesat nimeni de tranzactii imobiliare.
    hai sa vedem adevarul si sa nu ne mai ascundem dupa coruptie si parandarat.
    suntem in cu urul gol cu bugetul tarii la aceasta ora pentru ca toti care au venit la guvernare, fara exceptie, au venit la furat si pentru ca sa poata fura nu doar ei ci si capusele multinationale multianuale.
    de asta nici pe inovatie nu se pune pret si accent de catre guwerner,… pe politruci ii intereseaza cum sa diversifice metodele de jecmanit bugetul tarii.
    uite asa ajung tot strainii sa se foloseasca de capacitatile intelectuale ale romanilor si inovatia functioneaza din plin in alte state in care ajung elevii si studentii si cercetatorii romani.

  8. investitii colosale sunt la sri, sts, dipi si altii ca astia. si tot ei sunt cei care au bagat tara in faliment prin falsificarea alegerilior de dupa lovitura de stat din 1989.
    dar atunci cand vor crapa retelele, black-out va fi si pentru totoate taraturile care au facut blackmail si blackjack cu viitorul tarii.

  9. Au zis-o și alții dar o zic și eu: articol publicat la comanda politică, nu energiile regenerabile sunt de vina pentru unde este bugetul, ci shpagile enorme și furtul fără limită la care s-au dedat PSD SI noul convertit la politică de cumetrie, PNL. SUNT TOȚI CUMETRI LA FURAT SI JEFUIT.

  10. intitutiile de control din România sunt profund corupte.
    serviciile secrete care ar trebui sa vegheze la securitatea tarii, inclusiv cea energetica sunt primele corupte, inaintea celor corupti.
    sistemul de justitie corupt si procurorii de la toate nivelurile corupti si mafioti, mana in mana cu marii infractori.
    toti intr-o cumetrie a coruptilor patronata de politicieni, partide si masonerie laolalta.
    si acum am ajuns aici.
    foarte vulnerabili la orice atac economic extern si foarte slabiti in fata provocarilor ce urmeaza.
    asa ca, ori se rupe pisica acum si institutiile isi fac treaba, ori falimentul real al statului si razboiul civil sta la panda.
    si de efectele nenorocite ale astor doua, cu siguranta n-or fi feriti cei de mai sus.
    si daca se rupe pisica si sufera tot clasa de mijloc si omul de rand… nu stiu daca politrucii si sistemul ticalisit de azi vor mai avea sansa lui basexu-boc sa scape la fel de ieftin.

  11. Alo coi va auziți ce vorbiți? Este o mare prostie ce se vorbește aici. Eu personal am investit 25 milioane de euro într-un parc fotovoltaic in jud. Mehedinți. Am achitat taxa întărire rețea de 2,6 milioane de euro. Cum dracu suporta ei întărirea rețea???? Asta pt ăștia care deviați la fel ca cei care scriu aberațiile astea. Acesti bani unde se duc? De fapt acele împrumuturi merg la salariile barosane ale directorilor puși pe criterii politice asta ca este acționar tot statul pana se va vinde și va cumpăra tot un copil de securist gen Columbeanu(acum prin azil), Buzatu(în puscarie),s.a.m.d.

    • hopaaa… securistii prinsi cu minciunileeee. cum nu sunt bani?
      da unde-s banii?
      scoateti banii furati jegosilor si dati drumul la investitii fara a mai beli lumea de bani, ca altfel ii bai!
      hotii astia politici au inteles ca taxa de intarire retea se refera la reteaua mafiota din energie condusa de anre.
      muuuulta, prea multa coruptie si in SEN!

    • Cu 25 de milioane de euro puteai să te muți oriunde pe planetă și să-ți trăiești viața liniștit, dar propaganda a fost mai puternică și vrei să ne tai maul cum salvezi tu planeta. Asta este când trăiești în mijlocul unora cu creierii terci de la propagandă. Vorba bătrânilor din satul meu: „Atunci când mergi cu șchiopii, începi să șchiopătezi și tu!”.

  12. Iohanis a imprumutat dela bancile americane 9,4 melearde de Dolari,ca sa aduca ” intr-un deceniu ” americanii sa instaleze la Doicesti 4 minicentrale atomice care vor produce uriasa cantitate de 460 Mgwe de curent electric.Va dati seama de proportia jafului ? acolo sunt banii nostri platiti anticipat .

  13. Hmmm daaaa… paranoia progresiștilor care rumegă șabloane feisbuciste își arată falimentul. Vom ajunge din nou la lămpile cu gaz de dragul unor imbecili care se cred în capetele lor pro-europeni. Dacă mâine se trezește un imbecil de la UE că vrea să purtăm doar șosete galbene, cu siguranță o să găsească adepți mai ales din zona analfabeților funcționali plimbători de trotinete electrice pozând în salvator al planetei cu șosete galbene.

  14. România e penitenciarul în aer liber al puterilor alea de asa zis politicieni…… repetenți la toate .. .. numa la cyoarda se pricep ca atâta știu sa facă…… jeguri la costum de mortaciuni.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger