AcasăEconomieFondul Proprietatea își vinde acțiunile de la companiile de stat. Probleme și...

Fondul Proprietatea își vinde acțiunile de la companiile de stat. Probleme și cu majorările de capital

Fondul Proprietatea a început să vândă pe bandă rulantă

După ce și-a vândut acțiunile de la OMV Petrom, Fondul Proprietatea va scoate la vânzare, prin listarea la bursă, și cele 19.94% din acțiunile Hidroelectrica. Pe ”făraș” se află și acțiunile deținute de Fond la Societatea Națională a Sării, de care intenționează să se debaraseze prin vânzarea acestora. Majorările de capital, care ar putea diminua procentul de acțiuni deținut de Fond, s-au făcut la CN Aeroporturi București, CN Administrația Porturilor Maritime SA și la Aeroportul Internațional Timișoara SA.

Fondul Proprietatea a fost creat în 2005 pentru a asigura resursele financiare necesare despăgubirii persoanelor expropriate în mod abuziv. În urma îndeplinirii unor etape strict determinate de lege, titularii drepturilor de despăgubire au devenit acționari ai Fondului Proprietatea. Despăgubirea a fost făcută în acţiuni reprezentând valoarea reală a imobilelor care nu s-au restituit în natură, potrivit site-ului Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea a fost creat prin acordarea unui procent important de acțiuni la cele mai importante companii de stat. A rezolvat Fondul problema despăgubirilor? Nici pe departe. Și acum, la 22 de ani de la apariția Legii retrocedărilor, sute de mii de români își caută dreptatea în justiție, puțini dintre amărășteni strecurându-se pe lista băieților deștepți, care s-au pricopsit cu acțiuni la Fondul Proprietatea. Mai mult, pe vremea lui Băsescu, cei care sperau că-și vor obține pământurile sau măcar despăgubirile au primit lovitura de grație. Legea s-a schimbat și despăgubirile se stabilesc doar la valoarea notarială, fără actualizări cu inflația și fără reparații bănești pentru anii pierduți prin tribunale. Spre exemplu, după 20 de ani de piedici puse de autoritățile locale, un român care ar fi trebuit să primească despăgubiri pentru valoarea terenurilor neretrocedate de 100.000 de euro, valoare stabilită prin expertiză, mai primește acum doar 6.000 de euro. În prezent, structura acționariatului Fondului Proprietatea nu mai are nicio legătură cu scopul creat. Astfel, persoanele fizice române dețin doar 21,01% din acțiunile Fondului, acționarii instituționali români, 37,31%, acțiuni proprii ale Fondului, 13,20%, acționari instituționali străini, 11,66%, The Bank of New York Mellon, 7,75%, Ministerul Finanțelor, 5,96% și persoane fizice din afara țării, 3,11%.

Încep listările la bursă

Potrivit raportului pe primul trimestru al acestui an, Fodul Proprietatea anunță listarea la Bursă a pachetului de 19.94% din acțiunile Hidroelectrica, pregătindu-se o potențială vânzare totală sau parțială a acestora. Aceeași situație este raportată și în cazul acțiunilor deținute de Fond la Societatea Națională a Sării, pentru care se pregătește vânzarea. Majorarea de capital social a CN Aeroporturi București SA, care ar lăsa Fondul Proprietatea cu un procent infim de acțiuni, este și acum contestată în instanță. La majorarea de capital social a CN Administrația Porturilor Maritime SA, cu suma de 190.404.910 Lei, Fondul și-a menținut participația, întrucât noile acțiuni emise au fost distribuite proporțional acționarilor existenți, însă acesta a decis să conteste în instanță validitatea AGA care a aprobat majorarea de capital social. Contestația a fost respinsă în primă instanță, iar recursul și următoarea înfățișare au fost stabilite în data de 13 septembrie 2023. Dacă Fondul Proprietatea nu va participa la majorarea de capital social a Aeroportul Internațional Timișoara SA de 25,2 milioane lei, prin emiterea a 2.523.850 acțiuni noi la o valoare nominală de 10 lei pe acțiune, participația acestuia în companie ar putea fi diluată de la 20% la 1,5%, se arată în raportul Fondului Proprietatea.

Acțiunile la Complexul Energetic Oltenia, diminuate cu 16%

În situația în care Fondul Proprietatea nu va participa la majorările de capital prevăzute în Planul de Restructurare, participația Fondului în Complexul Energetic Oltenia va fi diluată de la 21,56%, la aproximativ 5%, conform estimărilor actuale ale Fondului. ”Modificările legislative recente aduse de OUG 26/2023, care permit ca evaluarea terenurilor aduse ca aport să fie făcută la valoarea justă, vor facilita majorarea de capital social cu valoarea terenurilor aduse de CE Oltenia ca și aport în noile companii”, se mai precizează în raportul trimestrial al Fondului Proprietatea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.940 afisari

13 COMENTARII

  1. Acest fond treb sa se numească ghitenstein ca el s a improprietarit deci asta va distruge toate companiile românești ca să încaseze și pa!!

    • ZIARE.COM UN SITE DE EXCREMENTE CE FAC ELOGII SI LING VARTOS IN KOOR CLASA POLITICA SI GUVERNUL ACTUAL DE HOTI SI INCOMPETENT

      ZIARE.COM UN SITE DE PROPAGANDA INFECTA CE ADUCE AMINTE DE DICTATURA COMUNISTA CA PE TIMPUL LUI CEAUSESCU CU ANALFABETI CE POSTEAZA ARTICOLE CU TOT FELUL DE GRESELI GRAMATICALE SI ORTOGRAFICE

      ODE SI OSANALE , ELOGII SI LINSUL LA KOOR A CONDUCATORULUI SUPREM SI SLUGILE ACESTUIA ZIARE.COM SUN IMBATABILI

      JEGUL PRESEI ROMANESTI ESTE ZIARE.COM NUMAI DEJECTII SI EXCREMENTE

    • Cf constitutiei statul e doar ADMINISTRATOR si nu are voie sa instraineze nimic. E ILEGAL.

  2. Tradatorii din echipa cistigatoare si-ar vinde si mamele pe doi lei!

      • penelistii sunt ca ca catii in ploaie. Nu-i nimic . Vor merge la puscarie in frunte cu werner.

    • Constitutional statul nu poate vinde nimic. Se incalca legea. Statul poate concesiona, niciodata vinde. Ani de puscarie plutesc la orizont.

  3. „valoarea notarială, fără actualizări cu inflația și fără reparații bănești pentru anii pierduți prin tribunale” S-o credeti voi.Ia sa luati cateva retrocedari de rasunet si sa vedeti expertize judiciare evaluatorii la valori de piata.Umflate.Hotarari definitive, bineinteles.

  4. FPS, Fondul proprietatea, pilonul II de pensii- privat dar obligatoriu prin lege(!!)- legislație cu dedicație, mult jaf public, multă devalizare iresponsabilă, demolare economică,degradare socială și uriașă sfidare, înjosire și spoliere programatică a cetățeanului! De ce? Ptr că se poate! Până când? Cât lise va/le vom permite prin lene,pasivitate sau complicitate!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger