Cauta

Fondul Monetar Asiatic, sabia scoasă de China și Rusia în războiul cu dolarul american

Supremația dolarului începe să se clatine din ce în ce mai puternic. Zilnic apar informații care arată că hegemonia financiară instituită la nivel global de Wall Street e tot mai contestată, ultima știre în acest sens având în prim-plan Franța – Macron a semnat la Beijing un contract prin care Parisul importă GNL din China și acceptă să plătească marfa în yuani (tranzacție de ordinul milioanelor)! Dar, cu doar câteva zile mai înainte, o altă informație a trecut neobservată și ne avertizează cu privire la vremurile care vin. Pe piața asiatică, sunt așteptate schimbări majore.

Ca să reducă dependența de dolarul american,  Malaezia a deschis discuțiile cu China privind oportunitatea înființării unui Fond Monetar Asiatic.

„Dedolarizarea”, în linie dreaptă

În fapt, acest „fond asiatic” este fix planul prezentat de Vladimir Putin la întâlnirile anterioare din cadrul BRICS, în care a insistat pentru înlăturarea dolarului din tranzacțiile financiare realizate în interiorul grupului.

Azi, ideea Federației Ruse se extinde, războiul este pe față și se dă în principal (și deocamdată) cu arme economice – dedolarizarea lumii financiare a început, dar deocamdată doar în „Sudul globalist”.

Premierul malaezian, Anwar Ibrahim, a anunțat că la ultima întâlnire cu Xi Jinping subiectul formării unui Fond Monetar Asiatic a stat în centrul discuțiilor. „China s-a arătat deschisă și interesată de acest aspect”, a notat agenția Bloomberg, o informație care, însă, ar trebui citită în oglindă – China a obținut sprijinul aliaților asiatici de a înființa un astfel de fond monetar regional și anunță oficial acest lucru, dar Beijingul alege Kuala Lumpur drept „trompetă” pentru planurile pe termen scurt.

De zeci de ani se vorbește în Asia de crearea unui fond monetar care să reducă dependența de dolarul american și să „alunge” de pe piață FMI și ceilalți „cămătari” din Marea Finanță. La Forumul Boao, ținut la Hainan în urmă cu câteva zile, premieriul malaezian s-a ridicat și a luat cuvântul transmițând mesajul pe care mai toate statele asiatice îl așteptau (cu excepția, evident, supuselor Coreea de Sud și Japonia) – „Asia trebuie să aibă un Fond Monetar!”.

„Președintele Xi Jinping a salutat discuțiile”, a declarat Anwar într-o intervenție în Parlamentul de la Kuala Lumpur. „Nu există niciun motiv ca Malaezia să continue să fie dependentă de dolar, dar nu există niciun motiv ca Asia întreagă să continue să fie dependentă de dolari”, a adăugat el. În context, Banca Centrală a Malaeziei lucrează îndeaproape cu Beijingul pentru a crea un sistem fiscal care să permită schimburi comerciale între cele două națiuni în monedele naționale.

La începutul anului, oficiali din Singapore au vorbit public despre același lucru – ce trebuie făcut pentru a atenua dependența pieței financiare din Asia de dolarul american. De la est la vest, întreaga Asie vede cum dolarul Unchiului Sam a slăbit monedele locale și a devenit mai degrabă un instrument de stat.

Macron s-a predat: Franța cumpără în yuani!

În fața dezinteresului manifestat de Xi Jinping față de propunerile pe care i le-a făcut Uniunea Europeană, Emmanuel Macron s-a predat.

Franța devine primul colos european care ridică sabia împotriva dolarului – Parisul a acceptat să cumpere 65.000 de tone de gaz natural lichefiat din China și să facă plata în yuani. Nu dolari, nu euro, yuani, așa cum a cerut Xi Jinping, așa cum a cerut Vladimir Putin – decontare în monedele naționale, cui nu-i convine, să caute marfă în altă parte!

China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) și compania Total Energies au finalizat, prin Bursa de Petrol și Gaze Naturale din Shanghai, prima tranzacție de gaz natural lichefiat decontat în yuani. „Tranzacția decontată în yuani promovează stabilirea prețurilor în mai multe valute, decontarea și plata transfrontalieră”, a reacționat președintele Bursei, Guo Xu.

Ultimele stiri

  • Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni
  • Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)
  • Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!
  • Veşti proaste pentru bugetarii obişnuiţi să primească vouchere de vacanţă. De ce trebuie să se bucure cât mai mult de ele în 2024
  • Alimentul de bază care a atins un preţ exorbitant la raft, cel mai mare din ultimii 15 ani. De ce s-a ajuns în această situaţie
  • ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti
  • Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic
  • Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici
  • Motivele pentru care Volodimir Zelenski nici nu vrea să audă de un armistiţiu cu Rusia pe durata Jocurilor Olimpice 2024
  • Horoscop – sâmbătă, 18 mai 2024. Nativii care trebuie să pună piciorul în prag şi să pretindă mai mult respect
  • Exit mobile version