AcasăEconomieFondul Monetar Asiatic, sabia scoasă de China și Rusia în războiul cu...

Fondul Monetar Asiatic, sabia scoasă de China și Rusia în războiul cu dolarul american

Supremația dolarului începe să se clatine din ce în ce mai puternic. Zilnic apar informații care arată că hegemonia financiară instituită la nivel global de Wall Street e tot mai contestată, ultima știre în acest sens având în prim-plan Franța – Macron a semnat la Beijing un contract prin care Parisul importă GNL din China și acceptă să plătească marfa în yuani (tranzacție de ordinul milioanelor)! Dar, cu doar câteva zile mai înainte, o altă informație a trecut neobservată și ne avertizează cu privire la vremurile care vin. Pe piața asiatică, sunt așteptate schimbări majore.

Ca să reducă dependența de dolarul american,  Malaezia a deschis discuțiile cu China privind oportunitatea înființării unui Fond Monetar Asiatic.

„Dedolarizarea”, în linie dreaptă

În fapt, acest „fond asiatic” este fix planul prezentat de Vladimir Putin la întâlnirile anterioare din cadrul BRICS, în care a insistat pentru înlăturarea dolarului din tranzacțiile financiare realizate în interiorul grupului.

Azi, ideea Federației Ruse se extinde, războiul este pe față și se dă în principal (și deocamdată) cu arme economice – dedolarizarea lumii financiare a început, dar deocamdată doar în „Sudul globalist”.

Premierul malaezian, Anwar Ibrahim, a anunțat că la ultima întâlnire cu Xi Jinping subiectul formării unui Fond Monetar Asiatic a stat în centrul discuțiilor. „China s-a arătat deschisă și interesată de acest aspect”, a notat agenția Bloomberg, o informație care, însă, ar trebui citită în oglindă – China a obținut sprijinul aliaților asiatici de a înființa un astfel de fond monetar regional și anunță oficial acest lucru, dar Beijingul alege Kuala Lumpur drept „trompetă” pentru planurile pe termen scurt.

De zeci de ani se vorbește în Asia de crearea unui fond monetar care să reducă dependența de dolarul american și să „alunge” de pe piață FMI și ceilalți „cămătari” din Marea Finanță. La Forumul Boao, ținut la Hainan în urmă cu câteva zile, premieriul malaezian s-a ridicat și a luat cuvântul transmițând mesajul pe care mai toate statele asiatice îl așteptau (cu excepția, evident, supuselor Coreea de Sud și Japonia) – „Asia trebuie să aibă un Fond Monetar!”.

„Președintele Xi Jinping a salutat discuțiile”, a declarat Anwar într-o intervenție în Parlamentul de la Kuala Lumpur. „Nu există niciun motiv ca Malaezia să continue să fie dependentă de dolar, dar nu există niciun motiv ca Asia întreagă să continue să fie dependentă de dolari”, a adăugat el. În context, Banca Centrală a Malaeziei lucrează îndeaproape cu Beijingul pentru a crea un sistem fiscal care să permită schimburi comerciale între cele două națiuni în monedele naționale.

La începutul anului, oficiali din Singapore au vorbit public despre același lucru – ce trebuie făcut pentru a atenua dependența pieței financiare din Asia de dolarul american. De la est la vest, întreaga Asie vede cum dolarul Unchiului Sam a slăbit monedele locale și a devenit mai degrabă un instrument de stat.

Macron s-a predat: Franța cumpără în yuani!

În fața dezinteresului manifestat de Xi Jinping față de propunerile pe care i le-a făcut Uniunea Europeană, Emmanuel Macron s-a predat.

Franța devine primul colos european care ridică sabia împotriva dolarului – Parisul a acceptat să cumpere 65.000 de tone de gaz natural lichefiat din China și să facă plata în yuani. Nu dolari, nu euro, yuani, așa cum a cerut Xi Jinping, așa cum a cerut Vladimir Putin – decontare în monedele naționale, cui nu-i convine, să caute marfă în altă parte!

China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) și compania Total Energies au finalizat, prin Bursa de Petrol și Gaze Naturale din Shanghai, prima tranzacție de gaz natural lichefiat decontat în yuani. „Tranzacția decontată în yuani promovează stabilirea prețurilor în mai multe valute, decontarea și plata transfrontalieră”, a reacționat președintele Bursei, Guo Xu.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
4.186 afisari

19 COMENTARII

  1. Problema este ca jegurile nu se vor preda fara lupta. Sa conduci lumea, sa dai drumul la xerox uri fara numar sa producă banii fara acoperire si sa cumperi ce vrei tu in lumea asta. Sa indatorezi întreg globul cu 400 000 de miliarde, cat este datoria actuala a întregii lumi. Sa ai totul la picioare si sa vezi a se clatină șandramaua? Pai ce spui? Daca eu nu sunt numărul 1, atunci nici ei nu vor mai fi, ca nu va rămâne nimic întreg pe glob. Deci? Sa ne ferească Dumnezeu, de satanele astea aduse la disperare

  2. Hai să fim serioși. Moneda liber convertibilă este un indicator de bază al puterii economice a unui stat. Federație Rusă are un PIB comparabil cu cel al Spaniei. Cu rubla actuala și cea viitoare te poți sterge la fund (dacă hârtia e suficient de mare). Cu restul prezendenților din BRIX lucrurile stau similar. Așa că ideile vehiculate pentru înlocuirea dolarului (sau Euro) ca monedă liber convertibilă sunt whishfull thinking…

    • Nu vor înlocui dolarul ci vor circula în paralel în lumile paralele și bipolare dacă vor accepta jupânii amerloci

      • În cazul ăsta pot circula și mărgeluțe, pe post de monedă de schimb. Întrebarea este în ce piață se produce schimbul. Dacă e piața bantustanelor, încorporând cele câteva așezări izolate din lungul râului, mă rog…

        Problema relevantă se pune pentru monedele de liber schimb. Iar aici lucrurile sunt clare.

        Apropos, zilele astea s-au format cozi interminabile a băncile din Moscova și St. Petresbug. Ghici de ce? Tot rusnacul prevăzător încearcă să-și protejeze micile economii de devalorizarea accentuată a rublei cumpărând valuta liber convertibilă, de preferință dolari…

        • Nu cred că rușii s chiar asa zevzeci.
          Io vad o fractura majora și doua lumi complet diferite și straine care nu prea mai au multe schimburi de facut. Asta într un scenariu optimist

    • Tot inceputul cu suprematia are SFIRSIT (imperiul Roman, Imperiul Cinghis Han, coloniile Engleze, Spaniole , Franceze. URSS, etc.) Asa ca stai linistit ca dolarul ajunge mai rau ca orce valuta ca la FMI SUA este cea mai datoare tara de pe glob.

  3. Greu de crezut ca Macron ar fi iesit din patratel, dar cine stie, poate e adevarat 🙂 De aia s-au suparat amerlicanii si au spus ca s-ar putea sa nu mai sprijine Urkaina? Asta e si mai greu de crezut, dar daca e adevarat, atunci ar fi o mare sansa pentru linistitea apelor si pentru instaurarea pacii in zona. Amerlica go home!

  4. Pleacă unul, vine altul, iese pe post Vasilescu de la BNR si ne spune că n-avem niciun motiv de îngrijorare, bla-bla, bla-bla…

  5. Trezitiva si bucurativa !!! Omenirea s-a trezit si i-a masuri inpotriva iudaismului -masonic – ocult !
    Omenirea s-a saturat de inrobire ! Poate Franta da startul european , poate e foc de paie dar 70% din planeta cu resursele vitale vietii fac front comun contra ocultei ! Este un moment epocal , urmarile le vom suporta cu sacrificii dar generatiile viitoare vor avea alternativa .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger