AcasăAgriculturăFermierul român "moare" pentru că statul îl "ucide". Culturi distruse, din cauză...

Fermierul român „moare” pentru că statul îl „ucide”. Culturi distruse, din cauză că nu merge un hidrofor

De parcă n-ar fi de-ajuns arşiţa cumplită care „atacă” agricultura, incompetenţa statului pune bomboana pe colivă. Pomii se usucă, iar oamenii riscă să îşi piardă totul pentru că sistemul de irigaţii nu este funcţional.

Autorităţile susţin, însă, că instalaţia de irigare nu poate fi pusă în funcţiune din cauza unui hidrofor, care nu este conform proiectului.

Merii se usucă

Este un strigăt de disperare al fermierului Valeriu Popa, din judeţul Vaslui. Merii din livadă sa se usucă de la zi la zi. Iar pe lângă faptul că nu o să scoată niciun fel de profit… mai are de plătit şi creditul luat pentru dezvoltarea afacerii.

Reprezentanții ANIF spun că instalația de irigare nu poate fi pornită cu un hidrofor de capacitate mai mică, pentru că ar putea provoca chiar un dezastru, potrivit Antena 1.

Agregatul se fabrică doar în Austria sau Turcia, la comandă. A fost contractat unul, dar acesta va ajunge în țară abia în luna octombrie, când este deja prea târziu pentru pomii fructiferi care deja au început să se usuce.

Incendierea miriștilor, ilegală

Fermierii care utilizează terenuri arabile, inclusiv pajişti temporare, nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor, inclusiv iarba/vegetaţia rămasă după cosirea/recoltarea pajiştilor temporare, conform standardului GAEC-3 ce trebuie respectat începând cu anul de cerere 2023.

APIA anunţă încheierea unui Protocol de colaborare cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în baza căruia părţile se angajează să colaboreze pentru creşterea eficienţei acţiunilor de control.

author avatar
Andreea Vlad
426 afisari

5 COMENTARII

  1. Fermierii romani sint bagati in faliment, in timp ce raketii criminali ne invadeaza tara cu produse infestate si chimizate.

  2. Fermierii trebuie menajati de la stat?? Serios??? Sa investeasca in sisteme de irigatii fermierii nu statul ca doar nu-i firma de stat, adica au subventii de toate felurile dar in preturile produselor nu se reflecta!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri