AcasăEconomieFermierii din UE, front comun împotriva Ucrainei

Fermierii din UE, front comun împotriva Ucrainei

Sentimentele împotriva Ucrainei se radicalizează

Fermierii din toate statele UE au cerut, la unison, măsuri de protecție a produselor agricole față de concurența neloială și agresivă a Ucrainei. Soluțiile lansate de Comisia Europeană nu au reușit să mulțumească pe nimeni, iar acum agricultorii solicită introducerea cerealelor și a oleaginoaselor pe lista interdicției la importuri. Mai mult, fermierii cer introducerea unui preț de referință la grâu, care să crească de la 102 euro la 200 de euro pe tonă. 

Pentru că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a rămas surdă la cererile fermierilor europeni de a stopa importurile din Ucraina, statele  din vecinătatea aceste țări și-au făcut singure dreptate, blocând transporturile și vămile. Singura rută posibilă a rămas prin România, ucrainenii exprimându-și intenția de a-și extinde culoarele de transport în țara noastră. Chiar și cu stoparea importurilor în Polonia și Ungaria, de exemplu, produsele agricole din Ucraina tot reușesc să pătrundă în toate statele UE, reușind, prin scăderea prețurilor sub costurile de producție, să falimenteze întreaga agricultură europeană.

La ultima întâlnire a Alianței pentru Agricultură și Cooperare la Copa Cogeca cu Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură, fermierii au cerut soluții urgente pentru stoparea importurilor din Ucraina, acordarea derogărilor pentru 2024 pentru GAEC (Bune Condiţii de Agricultură şi de Mediu) 6 și 7 (rotația culturilor) și găsirea unor soluții aplicabile până în 2027. Vicepreședintele român al COGECA, Florentin Bercu, a semnalat comisarului european că țara noastră se confruntă cu importuri de cereale și oleaginoase în cantități mari din Republica Moldova, care, de fapt, au origine Ucraina.

”La Vama Siret, punctul vamal cel mai important în relația cu Ucraina, nu a fost funcțional cântarul din 2021 până în prezent. Nu există o evidență a cantităților intrate și nu se aplică sigilii așa cum ar trebui, rezultând că statistica oficială este mult subapreciată față de realitate. Fac un apel la toate organizațiile naționale din cele 27 de state să susținem prin intermediul poziției publice a COPA COGECA ca în măsurile autonome cu Ucraina să fie completată lista produselor vulnerabile cu cereale și oleaginoase,  întărirea mecanismelor existente de verificare și control și actualizarea prețului minim european garantat pentru Grâu, de la 102 euro la minimum 200 euro”, a afirmat Florentin Bercu.

Guvernele trebuie să ia măsuri

Principalele probleme cu care se confruntă fermierii sunt efectele cauzate de produsele agricole din Ucraina și Green Deal prin intermediul PAC, a susținut Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură.

”Trebuie să ne gândim la viitor și la sistemul de sprijin al fermierilor noștri și al Ucrainei. Rusia a îndepărtat Ucraina de pe piețele africane. Trebuie să îi sprijinim pentru a se reîntoarce acolo, facilitând tranzitul produselor agricole să ajungă acolo. Statele membre au aprobat acordul cu măsurile autonome privind produsele agricole din Ucraina, menținând ca produse vulnerabile doar carne de pasăre, ouă și zahăr. Majoritatea măsurilor și acțiunilor care trebuie întreprinse țin de guvernele și conducerea statelor membre”, a declarat Janusz Wojciechowski.

Acesta a mai arătat că va face demersuri pentru prelungirea posibilității de acordare a ajutoarelor de stat pentru fermieri din bugetele naționale, având în vedere că suma alocată măsurilor de criză la nivel european a fost epuizată. ”Vreau să propun buget mai mare pentru PAC. Nu este suficient 0.4%, nu avem suficiente instrumente de criză și mai ales instrumente care să răspundă rapid. Agricultorii trebuie încurajați să lucreze mai bine, nu să îi obligăm”, a mai spus Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură.

Furie în Polonia

Fermierii polonezi au trecut deja la măsuri extreme și au distrus 160 de tone de cereale din Ucraina, care erau transportate pe calea ferată. Practic, tranzitul cerealelor prin Polonia este blocat, iar autoritățile din Ucraina își fac planuri cu România. ”Planificăm transportul de containere prin Dunărea superioară, deoarece România este mai previzibilă decât granița cu Polonia”, a precizat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksander Kubracov.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.506 afisari

6 COMENTARII

  1. ACEASTA URSULA ESTE OMUL AMERICANILOR CARE FORTEAZA NOTA CU „EXPORTURILE ZIS UCRAINIENE „REALITATEA E ALTA AMERICANII AU PUS STAPANIRE PE MAJORITATEA TERENURILOR AGRICOLE DIN FOSTA UCRAINA” ,SI ACESTI AMERICANI VOR SA-SI VALORIFICE PRODUSELE AGRICOLE ORIUNDE !! ,BANI SA IASA !!,LOR NU LE PASA CA SE PRABUSESTE AGRICULTURA UE !,AMERICANII VOR O EUROPA VASALA AMERICII !,IAR PENTRU ASTA FAC ORICE.

  2. Pai gata, s a rezolvat, 😀😀😀. IN FAVOAREA SUACRAINIENILOR. MAFIA XISA UE A LEGALIZAT MODIFICARILE GENETICE LA TOATE CULTIRILE, O SA MANCAM DOAR CARTOANE, LEMNE SI RAHAT. ROMÂNIA TREZESTE TE, ROEXIT, NATOEXIT, NATIONALIZARE FARA DESPAGUBIRI, YANKEES GO HOME, TRAIASCA ROMÂNIA LIBERA

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger