AcasăEconomieFenomenul bancar care a apărut în SUA după falimentul din Silicon Valley....

Fenomenul bancar care a apărut în SUA după falimentul din Silicon Valley. Ce s-a întâmplat cu depozitele creditorului

banca mondialaFenomenul bancar care a apărut în SUA după falimentul din Silicon Valley. Ce s-a întâmplat cu depozitele creditorului

În weekend-ul ce tocmai a trecut, s-a înregistrat al doilea cel mai mare faliment al unei instituții financiare din istoria țării – Silicon Valley Bank.

Criza băncilor care finanțează companiile tehnologice și active digitale precum criptomonedele a mai făcut o victimă când autoritățile americane au decis să închidă duminică Signature Bank.

Bancă-punte pentru depozitele Silicon Valley Bank

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din SUA (FDIC) a anunţat că a transferat toate depozitele Silicon Valley Bank (SVB) într-o bancă-punte nou creată, iar toţi cei care au depozite vor avea acces la banii lor începând de luni.

Toţi clienţii SVB devin automat clienţii băncii-punte, care va desfăşura „activităţi bancare normale, inclusiv online”, a informat FDIC, într-un comunicat.

În România, banca-punte reprezintă o instituţie de credit nouă, înfiinţată pe baza deciziei BNR şi deţinută de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

Piaţa bursieră suferă

Piețele bursiere europene au avut un început de săptămână foarte slab. Aceasta se întâmplă în ciuda faptului că autoritățile americane de reglementare protejează depunerile Silicon Valley Bank și că a încercat să consolideze sistemul financiar noaptea trecută.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că monitorizează potenţialele consecințe la adresa stabilităţii financiare după falimentul Silicon Valley Bank, dar este încrezător că autorităţile de la Washington adoptă măsurile adecvate.

author avatar
Andrei Ștefan