AcasăEconomieFalimentul maşinilor electrice? Motoarele pe benzină şi pe motorină s-au întors în...

Falimentul maşinilor electrice? Motoarele pe benzină şi pe motorină s-au întors în forţă. Motivul ţine de o decizie a statelor europene

Mașini electrice și baterii. Cum pot rupe Europa și SUA dependența de China / Foto: Facebook

Mașinile cu motoare cu ardere internă revin în preferințele şoferilor, în defavoarea autoturismelor electrice, conform unui studiu „Deloitte 2024 Global Automotive Consumer”.

Maşinile cu motoare pe benzină şi pe motorină revin pe creştere în preferinţele consumatorilor din anumite pieţe, respectiv SUA (67%, de la 58% în 2023), Asia de Sud-Est (52%, de la 50%) sau Germania (49%, de la 45% 2023).

Ce dezavantaje au maşinile electrice

În ceea ce priveşte maşinile full electrice, dezavantajele punctate de participanţii la studiu sunt: timpul de încărcare, de autonomie, preţul şi eventualul cost cu schimbarea bateriei.

În plus, în cazul acestor maşini, majoritatea consumatorilor ia în considerare impactul bateriilor asupra mediului: India (89%), Asia de Sud-Est (77%), Coreea de Sud (69%), China (66%), Germania (64%), SUA (62%) şi Japonia (57%).

Guvernele „ciuntesc” subvenţiile

Dar principalul motiv pentru care vânzările de maşini electrice s-au prăbuşit ţine de costul de achiziţie. În lipsa unor subvenţii de la Guverne, aceste autoturisme par „interzise” şoferilor din clasa de mijloc.

Germania a eliminat subvențiile din decembrie 2023, iar rezultatul s-a văzut imediat în cifrele din ianuarie 2024. Vânzările de mașini electrice s-au prăbușit cu 54,9% față ultima lună a anului trecut.

Teoretic, Germania era pregătită pentru o repetare a rezultatelor dezamăgitoare ale lunii ianuarie 2023, care a fost determinată de o scădere a înmatriculărilor de vehicule electrice (EV), pe fondul eliminării stimulentelor pentru vehiculele hibride plug-in (PHEV) și de reducerea subvențiilor pentru vehiculele electrice cu baterii (BEV).

EV-urile au scăzut cu 32% în această perioadă, spre deosebire de ianuarie 2022.

România a înjumătăţit ajutorul

În anul 2024, Guvernul României a tăiat drastic din subvenţia acordată pentru achiziţia unei maşini electrice. De la 11.000 euro la 5.000 euro.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că se bazează în continuare pe interesul românilor în achiziţionarea de maşini electrice, chiar dacă subvenţia acordată este mai mică.

„Cred că va trebui să vedem câte maşini vom finanţa. Pentru că o subvenţie mai mică înseamnă că vom putea, cu acelaşi buget, să finanţăm mai multe maşini.

Ori interesul românilor va fi determinat de execuţia bugetară. La sfârşitul anului putem să tragem şi această concluzie.

Eu sunt foarte optimist. Eu cred că 5.000 de euro nu sunt bani puţini pentru o maşină electrică care astăzi costă şi 25.000 de euro, poate şi chiar mai jos.

Eu cred că 5.000 de euro pe care statul român ţi-i pune la dispoziţie sunt bineveniţi.

Şi mă bazez în continuare pe interesul românilor pentru maşini prietenoase cu mediul„, a afirmat ministrul Mediului.

author avatar
Andrei Ștefan
51.860 afisari

22 COMENTARII

  1. Alea pe benzina si pe motorina sunt o nenorocire pentru sanatate si pentru mediu. Intrebati-i pe cei care locuiesc pe langa drumurile intens circulate si pe bolnavii de cancer pulmonar si leucemie care stiu de unde li se trage, cat de bune sunt masinile astea – un instrument prin care ii terorizam pe altii si ne scurtam noua si altora viata. Alea electrice sunt alta nenorocire. O bomba de radiatii electromagnetice, foarte costisitoare, poluanta, nepractica si periculoasa. Orice om intreg la minte si-ar dori altceva. O adevarata alternativa, silentioasa, curata, practica si la pret rezonabil. E treaba inginerilor sa construiasca asa ceva. Treaba noastra e sa descurajam producatorii de masini sa fabrice in continuare mizeriile astea, adica sa nu le mai cumparam, sa le folosim cat mai putin posibil si sa ne exprimam public dorinta pentru altceva mai bun. Asta Daca nu ne dorim sa crapam in chinuri printre mormanele de rable cu care am sufocat lumea.

    • Cum ai aflat tu toate astea? Pe bune, lumineaza-ne …. Arunci niste chestii pe piata fara nici o baza sau documentare, regurgitezi ce ai auzit si tu pe facebuk,cel mai probabil…..