AcasăEconomieFacturile la energie cresc din nou. ANRE i-a anunţat pe clienţii casnici...

Facturile la energie cresc din nou. ANRE i-a anunţat pe clienţii casnici la ce să fie atenţi

Facturile la energie cresc din nou. ANRE i-a anunţat pe clienţii casnici la ce să fie atenţi

ANRE scumpeşte tarifele de distribuţie, astfel că şi costurile românilor vor creşte. Dacă la curentul electric, majorarea va fi compensată de stat, la gazele naturale vom plăti mai mult.

Asta după ce a fost aprobată creșterea tarifelor de transport și distribuție gaze și energie electrică prin legea 357/2022.

Noile tarife, aprobate

Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă, a explicat de ce se măresc aceste tarife. „Alin 2, Art. 14, din Legea 357/2022 stabilește explicit că începând cu 1 aprilie 2023 se vor adauga în tarif toate costurile care au fost suportate de operatorii de transport în anul 2021 și anul 2022 și care conform legii se vor recupera prin majorarea tarifelor începând cu 1 aprilie 2023″.

ANRE, în cursul acestei săptămâni, în ședința de miercuri, a dezbătut în comitetul de reglementare ajustarea tarifelor de distribuție la energie electrică și gaze naturale, dar asta nu înseamnă că prețurile finale la consumatorii casnici și non-casnici se modifică.

Au fost aprobate noile tarife care într-adevăr au crescut, dar este doar o componentă a prețului cu o pondere relativ mică în acest moment.

În continuare există acele plafoane care sunt stabilite în ordonanța 27 pentru consumatorii care au dreptul la ele şi se aplică: 0,68 lei, 0,80 lei, 1 leu şi 1,30 lei la energie electrică şi, respectiv, la gaze naturale: 0,31 lei şi 0,37 lei pentru casnic și non-casnic”, a explicat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

Aşadar, la gaze, potrivit unei analize făcute de Asociaţia Energia Inteligentă, vom avea facturi mai mari. Consumatorul casnic va plăti mai mult la factura de gaze cu 4-5%.

author avatar
Andrei Ștefan