AcasăEconomieExistă şi români fericiţi: angajaţii care nu vor mai plăti impozit pe...

Există şi români fericiţi: angajaţii care nu vor mai plăti impozit pe salariu de la 1 iunie. Vezi dacă eşti pe lista lor

Facilitatea fiscală prin care o serie de angajaţi români nu vor mai plăti impozit pe salariu a fost extinsă. În prezent, angajații din IT, potrivit legislației în vigoare, sunt scutiți de la plata impozitului pe salariu.

Acum, această facilitate va fi extinsă, de la 1 iunie, și către alte categorii de angajați. Este vorba despre salariații din IT din cadrul instituțiilor publice locale, după cum se arată în textul unui ordin iniţiat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Legea, valabilă pentru bugetari şi privaţi

De prevederile prezentului Ordin, iniţiat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, beneficiază în mod egal atât angajaţii din instituţiile publice, cât şi cei din privat, mai arată comunicatul de presă al MCID.

Cu alte cuvinte, și IT-iștii de la stat se vor bucura de aceleași privilegii fiscale, precum colegii lor ce-și desfășoară activitatea profesională în sectorul privat.

Regulile noi, prin care aceşti români vor rămâne cu mai mulţi bani în buzunar lunar, se aplică începând cu veniturile aferente lunii iunie 2023.

Ce prevede Ordinul?

Noul ordin aduce clarificări şi modificări importante care vin în sprijinul angajaţilor din domeniul IT din instituţiile publice. Scutirea de impozit, aplicabilitatea la nivel local şi clarificarea noţiunii de durată a aplicării scutirii reprezintă puncte-cheie care contribuie la transformarea digitală a României şi la dezvoltarea profesională a specialiştilor.

Reaminti, Guvernul ia în calcul introducerea cotei progresive de impozitare, eliminarea scutirilor pentru IT-iști și construcții, introducerea unor beneficii fiscale pentru românii cu venituri mici, dar și creșterea impozitării microîntreprinderilor.

author avatar
Andrei Ștefan
21.155 afisari

8 COMENTARII

 1. În prezent, angajații din IT, potrivit legislației în vigoare, sunt scutiți de la plata impozitului pe salariu.
  I-auzi!
  Cu alte cuvinte, și IT-iștii de la stat se vor bucura de aceleași privilegii fiscale, precum colegii lor ce-și desfășoară activitatea profesională în sectorul privat.
  Adica it-istii de la stat vor plati impozite ca cei de la privat? Ca eu platesc. Poate nu sunt in firma ”potrivita”, nu?

  • Si eu platesc, sunt DTP-ist la baza. Acum in cadrul firmei sunt omul care cunoaste minim 3 meserii, multilateral dezvoltat si primesc la negru o suma considerabila de bani.

 2. Nu am sa înțeleg de ce unii plătesc impozite pe salariu și alții nu. Asa se aju ge la mărirea cotei de impozitare pe tru cei care…plătesc, la mărirea impozitului pe pedofil, etc incercandu-se acoperirea gaurilor. Majoritatea știm foarte bine e ca impozite mari = saracie, nu produce plus valoare, conduce la lipsa clasei de mijloc și generează infracțiuni economice. Multa prostie !!!

 3. La drept vorbind da ar trebui sa scada impozitul pe salarii dar si cnass sau cas sa nu fie obligatorii nici la angajat nici la cel fara job, deoarece sunt oameni care se trezesc cu popriri pentru ca nu au platit cnass sau cas desi acei oameni nu au fost angajati sau nu au apelat la medici .
  Mai mult cnass si cas trebui sa fie taxa fixa nu impozit pe venit nu are nici o relevanta! Banii astia se duc la unii de la putere care si fac conturi grase si vile si etc. Sa opreasca definitiv incasarea cnass ce orice este un nonsens sa pui cas sau cnass pe teren, pe casa pe apartament. Acestea nu merg la medic e destul impozitul care nici acela nu are sens deoarece omul si a cumparat cu banii lui teren casa etc si nu e normal sa platesti impozit pe un bun personal care l ai dobandit prin eforturile tale personale. De altfel e nonsens tot ce inseamna impozite deoarece Dumnezeu a creat pamantul ptr om, si nu omul l a creat. Si nimeni nu are dreptul la profit din creatia Lui, decat El insusi cand va cere socoteala ptr faptele fiecaruia aici pe pamant!

 4. Bună. Oamenii sunt prosti ca plătesc acele impozite pe casa, pe terenuri și mașini. Statul nu are ce sa se impună ca sa plătim impozite pe ce este al nostru. Cat despre cnass și cas nu le vad rostul. Mergi la medic plătești consultația mergi la farmacie îți cumperi tratamentul deoarece nu mai dau compensate sau gratis pentru ca dau la PILE.

 5. De ce regula impozitului pt.it.isti nu se aplica și la pensionari.
  De ce aceasta discriminare ?
  Se tot spune ca nu sunt fonduri

 6. AM DEVENIT O TARA CU PRIVILEGIATI! BINE CA RESTUL JOBAGILOR SA LUCRE PENTRU ACESTI BOIERI EXCOCI CINE NE CONDUC!

 7. Verificati daca toti IT-sti de la stat au diplome de absolvire in domeniul IT
  Cu uimire vom constata ca in departamentele IT din institutiile de stat avem economisti,ingineri,desenatori,tehniceni paraleli cu ce inseamna IT si angajati pe criteriul pilelor si relatiilor
  Nu te numesti IT-st daca butonezi o tastatura si operezi cu un program

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Incident grav! Poliţist local din Galaţi, lovit intenţionat cu maşina. A fost dus la spital

Se fac cercetări după un incident grav ce a avut loc recent în Galați. Un polițist local a ajuns la spital, după ce a...

Vladimir Putin a ţinut un discurs la 2 ani de război în Ucraina: „Forțele nucleare sunt pregătite” (VIDEO)

Vladimir Putin s-a adresat, joi dimineaţă, celor două camere ale parlamentului rus, cu două săptămâni înainte de alegerile prin care va fi reconfirmat, cel...