Cauta

Europarlamentarii noștri se opun renegocierii PNRR. Sistemul energetic de stat trebuie să dispară

Sebastian Burduja merge degeaba la Bruxelles. Europarlamentarii români vor să blocheze renegocierea PNRR

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, nu are nicio șansă să obțină amânarea închiderii termocentralelor pe cărbune, prin renegocierea PNRR. Europarlamentarii REPER, în frunte cu Dragoș Pîslaru, au anunțat că se vor opune acestei renegocieri, sabotând, astfel, interesele României. De altfel, Dragoș Pîslaru s-a și lăudat cu faptul că s-a zbătut ca banii din PNRR să nu ajungă la Complexul Energetic Oltenia, unul dintre stâlpii de rezistență ai sistemului energetic național.

Declarațiile lui Dragoș Pîslaru, care a anunțat că europarlamentarii REPER (foști USR-PLUS) se vor opune renegocierii PNRR pentru amânarea închiderii termocentralelor pe cărbune, i-au enervat peste măsură pe sindicaliștii Cartel Alfa din Gorj. Europarlamentarul s-a lăudat că s-a zbătut ca în PNRR să nu intre vreo finanțare pentru Complexul Energetic Oltenia și, într-adevăr, banii vor ajunge la OMV, care au intrat în parteneriat cu acest complex.

”Europarlamentarii români s-au zbătut ca noi să nu primim bani din PNRR. Nu știu de ce Complexul Energetic Oltenia nu a avut voie să primească bani să facă parcuri fotovoltaice și centrală pe gaze, de a trebuit ca banii din PNRR să ajungă la OMV. Au dat OMV-ului bani ca să facă parteneriat cu noi, iar OMV nu a pus niciun ban, că banii vin din PNRR. Acum Sebastian Burduja va merge să renegocieze PNRR, ca să se amâne închiderea termocentralelor pe cărbune, și vom vedea dacă chiar vrea să facă acest lucru sau o face doar de fațadă. Oricum, și dacă se duce cu adevărat să negocieze nu va avea nicio șansă dacă europarlamentarii de la REPER o să se opună. Că o să zică cei de la Comisia Europeană că <<uite, se opun și ai voștri>>”, ne-a declarat Alin Munteanu, președintele Cartel Alfa Gorj.

Rezervă, doar pe hârtie

Conform raportului ministrului Energiei, Sebastian Burduja, grupul energetic 8 Ișalnița (315MW) și grupul energetic 3 Turceni (330MW) au fost retrase din exploatare din decembrie 2021, iar grupul energetic 3 Rovinari (330MW), începând cu 1 iunie 2023. De asemenea, grupul energetic 7 Turceni (330MW) a fost retras din exploatare, cu trecere în conservare începând cu 1 iunie 2023. ”Practic, conform PNRR, din 2026, Complexul Energetic Oltenia va mai rămâne cu 3 cariere și cu 3 grupuri de termocentrale în rezervă. Adică vom funcționa doar dacă Transelectrica are nevoie să ne pornească, dacă nu, vom sta în așteptare. Dar în această situație habar nu ai cum plătești oamenii, cum se va proceda, că nu știe nimeni ce se va întâmpla din 2026.

În plus, cu o producție mică, nu ai cum să acoperi cheltuielile de întreținere și nici salariile, și atunci este clar că va intra în faliment, că asta se și urmărește. Renegocierea PNRR ar însemna să se prelungească termenul de închidere a termocentralelor până în 2028. Din cei care au scris programul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, doar unul a mai rămas aici, restul au plecat la SPV-ri (societăți de parteneriat public-privat). Deși nu s-a început construcția niciunui parc fotovoltaic și nici a termocentralei pe gaze, avem câte un director și doi membri în Consiliul de Administrație, oameni care încasează salarii, dar nu fac nimic. Până în 2026 ar trebui să devină funcționale și este imposibil dacă nu s-au apucat de nimic până acum”, ne-a mai precizat președintele Cartel Alfa Gorj, Alin Munteanu.

Se așteaptă studiul Transelectrica

Până la finalul acestei luni, ministrul Sebastian Burduja va merge la Bruxelles, pentru o discuție cu Comisia Europeană, la acest moment existând definitivate mai multe argumente pentru susținerea amânării închiderii termocentralelor. Cu toate acestea, ministrul a transmis că trebuie ponderate așteptările, fiind nevoie, mai întâi, de modificarea în Parlament a Legii decarbonizării și de o modificare a planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, cu aprobarea Comisiei Europene. ”Am purtat și o corespondență cu Transelectrica pe acest subiect și înțeleg că sunt în procedură de achiziția unui studiu de adecvanță a sistemului. Undeva în viitor vom avea disponibil spre finalul anului viitor și pe baza datelor din studiu, tragem nădejde că vom avea noi argumente în fața Comisiei Europene pentru păstrarea în funcțiune a grupurilor, a unor grupuri de la Turceni și Rovinari și deci inclusiv a exploatării lignitului pentru o perioadă de timp”, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ultimele stiri

  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Mai tare ca Oțelul!
  • Prietenia fără limite: Xi-Putin!
  • De ce China câștigă cursa armelor. Povestea unui “geniu incontestabil”
  • Sustenabilitatea, tema dezbătută de Ziua Mondială a Metrologiei
  • Exit mobile version